Podujevo je opasno po Srbe

D. Zečević

15. 11. 2016. u 09:33

Zabrinuti advokati četvorice zatvorenika premeštenih iz Kosovske Mitrovice. Posete porodica gotovo nemoguće, jer je reč o čisto albanskoj sredini

Подујево је опасно по Србе

Hapšenje Slobodana Gavrića

ADVOKATI četvorice Srba koje su u subotu ujutru predstavnici Korektivne službe Kosova iz zatvora u Kosovskoj Mitrovici prebacili u zatvor u selu Grdovac kod Podujeva strahuju za tretman svojih klijenata.

Advokat Živojin Jokanović ističe da je premeštaj srpskih zatvorenika u zatvor u kojem do sada nije bilo Srba nelogičan i da se oni osećaju nelagodno u sredini gde nema nijednog Srbina, odnosno u sredini koja ih, kako kaže, ne podnosi.

- U pitanju je zlostavljanje. Prebacivanje četvorice Srba za mene predstavlja iznenađenje jer se među prebačenima nalazi i moj klijent koji nije pravosnažno osuđen - ističe Jokanović.

Dejan Vasić, advokat iz Kosovske Mitrovice, opominje da je zatvor kod Podujeva građen za zatvorenike koji izdržavaju kazne za najteža krivična dela.

- Moj klijent Slobodan Gavrić koji je od svog hapšenja i zadržavanja u policijskoj stanici u Prištini prošao trnovit put, zbog lakše komunikacije sa porodicom, prošle nedelje prebačen je u Kosovsku Mitrovicu, gde je osetio olakšanje zbog radnika srpske nacionalnosti, pritvorenika Srba i ozbiljne biblioteke. Međutim, njegov premeštaj u Podujevo biće novi šok s obzirom na njegovo zdravstveno stanje - ističe Vasić.

Advokati tvrde da će posete porodica pritvorenicima, posle njihovog prebacivanja u Podujevo, biti gotovo nemoguće.

Osim Slobodana Gavrića, u ovaj zatvor prebačeni su i Zoran Vukotić, koji je proteklog četvrtka po nalogu Euleksa ekspedovan iz Crne Gore, a koji se tereti za navodne ratne zločine u opštini Vučitrn, kao i još dvojica zatvorenika osumnjičena za teška krivična dela, pri čemu je za jednog od njih još u toku sudski proces.

- U razgovoru sa predstavnicima kabineta ministarke pravde saznao sam da je bilo najave pokušaja bekstva iz zatvora u Kosovskoj Mitrovici, tako da su preventivno reagovali i premestili one koji služe kazne iznad 10 godina - kaže Nusret Hodža, zamenik ministarke pravde Kosova Durate Hodža. On negira informacije da će u Podujevo biti premeštena još sedmorica Srba i kaže da je u pitanju premeštaj sedmorice čuvara. Hodža, predstavnik Srpske liste, tvrdi da je zatvor u Podujevu ustanova visoke bezbednosti, da su Srbi izmešteni u poseban blok, kao i da će ih u prvo vreme obezbeđivati srpski čuvari iz zatvora u Lipljanu, pa oni neće biti ugroženi.


NASTAVLJEN ŠTRAJK GLAĐU

ZATVORENICI u Kosovskoj Mitrovici, koji od subote uveče štrajkuju glađu, nastavili su i u ponedeljak štrajk zbog izmeštanja četvorice Srba u zatvor kod Podujeva - rekla je za naš list Ksenija Božović, potpredsednica SDP.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije