Školovanje više neće biti trka za peticom

I. MIĆEVIĆ

13. 11. 2016. u 17:20

Za osnovce pripremljen novi model obrazovanja, krajnji cilj je mališane odučiti da bubaju za ocenu

Школовање више неће бити трка за петицом

Decu je neophodno naučiti kako da njihovo znanje postane funkcionalno

KADA sledećeg septembra učenici od petog do osmog razreda sednu ponovo u klupe tamo će ih sačekati novi model učenja - preduzetničko obrazovanje. U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja otkrivaju da nije reč o novom predmetu i dodatnim časovima i opterećenju za osnovce, već će ovaj model obrazovanja biti uveden u sve predmete, gde god je to moguće.

Prema rečima Gabrijele Grujić, savetnice ministra prosvete za dualno obrazovanje, preduzetničko obrazovanje biće uvedeno kao pilot-projekat, a osnovni razlog je stimulacija preduzimljivosti mladih i formiranje radne etike, kao preduslova uspešnog planiranja karijere.

- Sagledavajući dosadašnje načine obrazovanja, stiče se slika da su nam deca nezainteresovana za proces učenja, ne umeju da povežu sadržaje iz različitih oblasti, i uglavnom uče "za ocenu" - kaže za "Novosti" Gabrijela Grujić. - Preduzetničko obrazovanje sprovodiće se kroz međupredmetno uvezivanje sadržaja predstavljeno kroz "školski projekat" iz određenih oblasti. Nastavnici će u skladu sa dečjim idejama moći slobodnije da kreiraju svoje časove, da zajedno izvode nastavu iz različitih oblasti, dok će deca jedan dan u nedelji moći da biraju za koje će se umrežene oblasti opredeliti.

Rezultat ovakvog modela bio bi, kaže naša sagovornica, to što bi na kraju osmog razreda deca, pored svedočanstva, imala i svoj "idejni projekat". Ona najavljuje i posetu privrednika školama, koja će pomoći učenicima, roditeljima i nastavnicima u kreiranju projekata usklađenih sa potrebama privrede.

I njena koleginica iz ministarstva, Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje, slaže se da je suština ovakvog modela učenja u tome da deca prestanu učenje da doživljavaju kao "trku za sledećom peticom". Potrebno je, naglašava, važno uvezivanje više disciplina i učenje dece kako da njihovo znanje postane funkcionalno, o kojoj god oblasti da je reč - od muzike do matematike.

- Učenici ne treba da se plaše dodatnih obaveza, jer smo vodili računa o tome. Neće dobiti još jedan čas u nedeljnom rasporedu - objašnjava Vesna Nedeljković. - Tehničko obrazovanje biće oslobođeno informatičkog dela, jer će informatika biti poseban predmet. Taj fond časova biće posvećen preduzetništvu, ali ćemo ovaj model razvijati i kroz druge predmete ili takozvano međupredmetno planiranje - kako da se na jednom času obrade nastavne jedinice više predmeta.

Vesna Nedeljković,Gabrijela Grujić

Objašnjava i da preduzetničko obrazovanje ne znači nužno ostvarivanje neke ekonomske dobiti, već da preduzetništvo može da se realizuje kroz kulturu, matematiku ili druge predmete. Ona kaže da je OŠ "Mihailo Petrović Alas", odakle je sa mesta direktora došla u Ministarstvo prosvete, bila u projektu preduzetničkog učenja i da su učenici pravili stolice od konzervi, a na takmičenju su pobedili projektom suvenirnice - od toga kako bi suveniri izgledali do toga gde bi ih i kako prodavali.

- Krajnji cilj cele ideje je funkcionalno znanje. Decu moramo da odučimo od toga da uče za ocenu, svaki predmet zasebno, jer tako gradivo zaborave za deset dana. Kada ih naučimo da povežu istorijsku činjenicu, geografski pojam ili književno delo, tada smo postigli cilj - zaključuje Vesna Nedeljković.

OŠTRE KRITIKE NASTAVNIKA FIZIČKOG

NAJAVA ministra prosvete da će informatika biti uvedena kao obavezni predmet u osnovne škole umesto izabranog sporta, naišla je na oštre kritike nastavnika fizičkog vaspitanja, koji kažu da sportske aktivnosti treba povećavati, a ne smanjivati, jer je svako četvrto dete gojazno, ima problem sa ravnim stopalima, krivom kičmom...

Predsenik Udruženja pedagoga fizičke kulture Beograda Goran Petrović kaže da nema ništa protiv da se informatika uvede kao obavezan predmet, ali nikako umesto izabranog sporta.

PET PREDMETA, JEDAN ČAS

NA primeru časa obrade simbolike mostova kod Ive Andrića, Vesna Nedeljković objašnjava kako ta lekcija može da se poveže i sa nastavnim jedinicama iz istorije, likovnog i tehničkog. Za sve to glavna tema bila bi most.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

Stari profesor

13.11.2016. 17:55

VELIKA NOVINA U OBRAZOVANJU! Novi ministar - "novi model u obrazovanju"! I dokle to tako, ima li ova država neki kontinuitet u razvoju i usvaršavanju obrazovanja? Izgleda da "vršlja" kako ko hoće, kada dođe na vlast! Tužno!

Nikola

13.11.2016. 18:03

Obicne maskarade zbog totalne propasti naroda, drzave i morala od 2000te godine. Sve manje dece u skolama, gladni i pogubljeni, skole prazne po manjim gradovima, a oni krive obrazovni sistem i decu da su nezaiteresovani, a ona gladna i zbunjena posle grand parada i 16 dnevnih vesti o ubistvima i kriminalu, a bopje znaju vrste droga od policije. Smesni ste.

RijalitiZlo

13.11.2016. 19:25

@Nikola - Rijaliti programi pa onda stvore sebi idole kao Mimi Oro, ona mercedes i Stanija i Soraja pa kazu sebi, sta ce mi skola kada mogu da budem starleta i da budem bogatija od svih skolovanih. Tako se unistava nacija, zapadne vrednosti i ode Srbija

Pedagog

13.11.2016. 18:08

Konacno, pa i bilo je vreme uskladiti plan i prograv sa ostalim naprednim zemljama i napustiti skolu kaznjavanja i ucenjivanja ocenama!

SkolaSve

13.11.2016. 19:28

@Pedagog - Narod je bio i pismeniji i sposobniji i obrazovaniji i kulturniji kada su decu tukli po skolama. Danas deca biju profesore , psuju, lome, rasturaju, niko im nista ne sme. Izvini ali da se ja pitam, ko udari profesora , taj nije za skolu. Zabrana upisa u sve skole u Srbiji pa neka ide da bije u bugarskoj ili negde. A ako odluci da ostane ovde neka propadne bez skole pa neka se posle udara u glavu zbog toga sta je uradio. Isto i za drogu. Obrazovanje znaci sve, skola bez telefona, bez suknji itd

Утеривач

13.11.2016. 18:10

А то се иначе тако ради, без припрема без пробе теста као и много шта што смо експериментисали. Дакле ни образовања ни знања , ма ништа нама више није важно, све је "смарајуће и безвезно". Не постоји држава без индустрије у развијено мсвету ! Крај приче! Џаба кречимо! Без велике индустрије не постоји успешна мала, Понашамо се као да ми измишљамо економију! Млатимо празну сламу а држава баца новац на глупости!

mitrović despota ilija

13.11.2016. 18:28

da vam kratko kažem:rad, zanatsko preduzetnički deo u poslu vezan je za vreme. učenike naučite da samostalno uče i da iz toga izvuku primenjeno znanje u raspoloživom vremenu. naučite decu korektnosti, srpski rečeno poštenju, da stranke ne razlikuju ni po kaputu ni po novčaniku. da cene vrednost posla i da utrošeno naplate.ocene nisu bitne sa 13,god, sam znao više od nastavnika sa 17 nastavljao tamo gde stanu sa 19 predavao radio tehniku sa 23 doktorirao i pisao udžbenik. hvala vam na pažnji

NikolaBG

13.11.2016. 19:24

@mitrović despota ilija - Slazem se sa vama. Ja sam za sistem kao u Japanu, deca sama ciste skolu, wc-e , lisce , muskarci knjige sam svoj majstor da bi bili sposobni domacini, zene uce kuvanje . Najkulturnija nacija, moralno sposobna. I pored toga uzmemo sa zapada sistem patriotskog obrazovanja i himnu svako jutro i deca budu ponosni srbi. Doduse Japanci su u skoli od 8 ujutro do 4-6 popodne, ali sve je to deo odrastanja

Lafo Mamone

13.11.2016. 18:39

Kako se kod nas uvek nadje neko ko se na sve majnuluke sa zapada napali i pokusava da ih sprovede u delo kod nas,to je pogubno po narod i drzavu,mi smo imali obrazovni sistem koji je bio jedan od najboljih u svetu,a danas se igramo sa nasom decom.Bolje vam je da plate profesora povecate a da sistem vrednovanja vratite na nivo pre 30 godina.

НиколаБГ

13.11.2016. 19:18

да се убаци патриотско образовање као на западу на који се толико угледамо и усвајамо све њихове ствари типа геј параде. Па би могли нешто паметно да уведемо као што они имају ХИМНЕ свако јутро и патриоско образовање. Да срби буду поносни што су срби

djole

13.11.2016. 19:24

Deci je neophodno puniti glavu informacijama jer se time mozak bukvalno širi za nova saznanja. Sinapse se učvršćuju i deca imaju mogućnost za veću količinu znanja. Ako hoćeš zombi generacije (kao na zapadu) onda se knjige pretvore u slikovnice i deci se sužava krug interesovanja dok ne dobiješ poslušnog potrošača.

Svasta

13.11.2016. 20:06

@djole - Ma sta naprica. Skoro sva otkrica i naucna dostignuca dolaze sa Zapada, svidelo vam se to ili ne. Nisu neke moralne velicine ali u obrazovanju su na vrhu pa zato kod njih dolaze ljudi na skolovanje sa svih strana sveta. To je i medju najvaznijim razlozima zasto su njihovi proizvodi tako dobri a nasi nisu, dok smo u vreme SFRJ kao najkvalitetniji proizvod imali poltronstvo i tapsanje Vodji. Tu smo bili nedostizni sve do Severne Koreje. To je cena "bubachenja" i znanja koje to nije

Marko

13.11.2016. 21:51

Najpre treba ukinuti versku nastavu i građansko vaspitanje, jer su se pokazali kao totalni promašaj. Kroz predmet Istorija može da se obuhvati i vera i građansko, a ne ovako, neko samo verska, a neko samo građansko. Treba i jedno i drugo zbog opšteg obrazovanja.

Покахонтас

14.11.2016. 11:24

Ево како сам ја то схватила - након прве 4 године, код учитељице, ђаци ће бити изложени папагајству и од њих ће се очекивати бубање, а онда, од 5. до 8. разреда, као чаробним штапићем, следи промена парадигме где ће наставници рећи: ''Добро, децо, досад сте учили да бубате, ајд сад да се играмо функционалног учења''. Друго, коме ће школски систем поверити држање предузетничке наставе када 90 посто наставног особља не поседује тај капацитет; штавише, већина њих је пример како не треба!

Хана

14.11.2016. 14:23

@Покахонтас - Мало си неинформисан. Млађи разреди су рефромисани по овом питању и ту код већине учитеља нема више бубања. Натава је у складу са потебама ученика, слободно се информишите.

Marjan

15.11.2016. 09:50

@Покахонтас - Са које сте Ви планете пали? Па моје дете у 4. разреду основне школе у Новом Саду "буба" Познавање природе и друштва из дана у дан. На сцени је актвиност просветне мафије која из генерације у генерацију смишља нове "реформе" не би ли преко "нових пројеката" извукла додатни новац од ових испошћених порезних обвезника. Српско образовање треба административно реформисати, а креће се од временског ограничавања директорских мандата на највише 3 године и транспарентним конкурсима за запошљавање.

а када се пробуде из заблуде

14.11.2016. 18:46

Сви ти чувени Менаџери и Еколози ће мотати каблове код страних инвеститора. У пеленама, наравно.