VEST koju su ekskluzivno objavile "Novosti" - da je prvi čovek Ruske Federacije Vladimir Putin odobrio Srbiji isporuku šest "migova 29" i kontingent oklopnih vozila - predsednik naše zemlje Tomislav Nikolić ocenio je kao znak iskrene saradnje, poverenja i prijateljstva.

- Srbija danas ima prijatelje koji se ne ustručavaju da joj pomognu. Srbija danas ima prijatelje s kojima se ne ustručava da sarađuje. Srbija hoće da širi prijateljstvo na sve narode u svetu i nikome neće pomagati da mrzi drugoga. Nikoga nećemo da napadamo, ali obezbedićemo odbranu svoje zemlje i naroda - izjavio je Nikolić za "Sputnjik".

Ovakva poruka šefa države na neki način predstavlja i pozitivan signal da bi posao oko ruskih "migova" mogao da bude uspešno realizovan. Jer, Moskva praktično sada i čeka konačnu reč zvaničnog Beograda pošto je za našu stranu bila sporna predviđena cena remonta letelica koje su već u upotrebi.

O celokupnom aranžmanu razgovaralo se iza zatvorenih vrata na nedavnoj sednici mešovitog komiteta za saradnju Rusije i Srbije, a sad se očekuje da se dogovori operacionalizuju.

Zlatomir Grujić, pilot u penziji i predavač na Vazduhoplovnoj vojnoj akademiji, ocenjuje za naš list da je nabavka "migova" logičan i dobar potez:

- Time bi bio nastavljen kontinuitet upotrebe ruske tehnike u našoj vojsci. Svaka sistemska promena aviona traži veliki napor i ulaganje. Ako kupimo ruske vazduhoplove, samo ćemo nadgraditi postojeći sistem, postavljen još 1962. godine kupovinom prvih "migova 21" za avijaciju i sistema "dvina" za PVO.

LAKŠE UZ TRAMPA?

Kupovina ruskih "migova" ima i geopolitičku važnost zbog kompleksnih odnosa između velikih sila sada u svetu.

Zato se može očekivati i da se ovaj posao razmatra i kontekstu velikih promena koje bi mogli da donesu završeni izbori u Americi i predstojeće imenovanje Donalda Trampa za prvog čoveka te velesile. Naime, on ima mnogo bolje odnose sa Putinom nego odlazeća administracija.


Pročitajte još:
* Putin odobrio "migove" Srbiji