VAŠKE su iskorenjene iz kolektivnog centra za migrante u Krnjači u Beogradu, potvrđeno je "Novostima" u Komesarijatu za izbeglice. Timovi lekara, epidemiologa i stručnjaka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" na terenu kontrolišu sve izbeglice u prihvatnim centrima, kao i one koji u centre tek stižu. Ukoliko kod nekog uoče znake zaraze, primenjuju dalji zdravstveni tretman.

I državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević potvrdio je da su se kod pojedinih migranata koji borave u parkovima pojavile telesne vaši i da je, da bi se sprečila zaraza, doneta odluka da se svi migranti u prihvatu kontrolišu.

- Dolazi hladno vreme, moguće su i respiratorne infekcije, hoćemo da kroz prevenciju, migranti budu na kvalitetan način zaštićeni, ali i da zaštitimo stanovništvo Srbije - dodao je Ivanišević, i odbacio sumnje da se zaraze šire zbog loših uslova u prihvatnim centrima. Kako kaže, i međunarodni stručnjaci su konstatovali da su u našoj zemlji humani uslovi u prihvatu.

Demantovao je i da u centrima nema mesta i da su svi kapaciteti popunjeni, potvrdivši da je u Briselu za našu zemlju odobreno dodatnih šest miliona evra za smeštaj migranata. Odnosno, kako je za "Novosti" potvrđeno u Delegaciji EU u Srbiji, deo novca opredeljen je za rekonstrukciju centara, a deo za vojsku i policiju koji čuvaju granice.

- Bićemo jedina zemlja koja će ispuniti ono na šta se obavezala Briselu (kvote za smeštaj, prim. aut.). Srbija ima 6.000 mesta čvrste gradnje za smeštaj, a ne šatore i kontejnere, za razliku od drugih - zaključio je Ivanišević.

A ministar policije Nebojša Stefanović najavio je proširenje smeštajnih kapaciteta.

- Imamo kapacitete koji su gotovo popunjeni i to varira iz dana u dana, ali je to jedna od tema o kojoj moramo da razgovaramo sa ljudima iz EU - rekao je Stefanović.

NEKA DOĐU U CENTRE

- NE znam zašto "neki ljudi" pozivaju migrante da borave na kiši umesto da dođu u prihvatne centre, gde im se nudi smeštaj i lečenje - rekao je ministar Stefanović. - Jedan deo ljudi se zadržava u centrima gradova u uslovima koji nisu dobri. Pojavile su se zarazne bolesti, želimo da zaštitimo te ljude i pozivamo ih da dođu u prihvatne centre.