SVI građani koji dosad nisu podneli zahtev za zamenu stare zdravstvene knjižice za novu elektronsku karticu zdravstvenog osiguranja, od danas će moći to da urade putem Nacionalnog portala eUprava, na adresi www.euprava.gov.rs. Sve je prilagođeno korisnicima sa osnovnim poznavanjem rada na računaru, a novi dokument može da bude dostavljen i na kućnu adresu.

Kako kažu u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, troškovi izrade su 400 dinara po kartici, za građane koji žele lično da je preuzmu u nadležnoj filijali RFZO, dok će dostava na odabranu adresu koštati 469 dinara.

- Ukoliko žele uslugu i za više članova porodice koji su preko njih osigurani, na jednoj uplatnici će biti iznos za sve one za koje je podnet zahtev - kažu u ministarstvu. - Zbog zaštite podataka, RFZO će dostavljati koverat sa karticom posebno za svaku osobu, a ukoliko nisu kod kuće biće im dostavljeno obaveštenje gde naknadno mogu da preuzmu karticu.

Građani koji su već uplatili iznos takse, a nisu predali zahtev na filijalama RFZO, mogu da ponove zahtev preko portala i da ponovo plate. Prvobitnu uplatu mogu da povrate standardnom procedurom povraćaja administrativne takse.

Prilikom podnošenja zahteva pošto se otvori veb stranica www.euprava.gov.rs odmah na početku se odabere filijala ili ispostava na osnovu podatka iz stare zdravstvene knjižice. Zatim bi trebalo popuniti elektronski obrazac i odlučiti se da li želimo da novu karticu preuzmemo lično ili da nam bude dostavljena na adresu. Posle toga, stiže uplatnica, koju treba izvršiti prema instrukcijama dobijenim preko portala (broj računa i poziv na broj). Svi građani mogu na svom profilu na portalu da prate status zahteva, odnosno kada je proknjižena uplata, kada je RFZO uzeo zahtev u obradu, kao i kada je izradio. Na kraju, putem imejla ili SMS porukom stiže informacija gde kartica može da se preuzme ili kada je poslata na odabranu adresu.

OVERA NOVI sistem podnošenja zahteva olakšao je postupak onima koji bi čekali u redu za nove zdravstvene knjižice. Gužve i dalje stvaraju građani koji dolaze da overe svoje stare knjižice ili su već ranije predali zahtev, pa dolaze da ih podignu.

Iako u mogućnosti da u nekoliko klikova izbegnu gužvu i sate izgubljene u redu, stotinak stanovnika beogradskih naselja Zvezdara i Vračar, dan pre nego što je nova prijava zaživela, ipak se uputilo u prostorije RFZO. Nepoverljivi prema novom sistemu, odlučili su da zahtev predaju lično.

- Znam da startuje elektronska prijava, ali sam prilično skeptična kako će sve da funkcioniše - kaže Gordana Mijatović. - Lakše mi je da ovde sačekam, pa i nekoliko sati ako je potrebno, ali da znam da je sigurno predato. Šta ako ne popunim formular kako treba?

Nepoznavanje novih tehnologija, glavni je razlog većini starijih sugrađana da nove zdravstvene legitimacije ipak predaju "pešaka".

- Nemam kompjuter, tako da nisam u mogućnosti da na taj način popunim formular - kaže Slavica Ranović. - Dok sačekam unuke da nađu vremena da mi završe to, ja ću već da dobijem novu knjižicu...

Studenti beogradskog Fakulteta organizacionih nauka popunjavaju zahteve za starije građane.


SAMO LIČNO

ZBOG zaštite podataka, RFZO će nove kartice dostavljati isključivo u ruke podnosiocu zahteva. Ukoliko prilikom dostave ne bude bio kod kuće, biće mu ostavljeno obaveštenje gde može da je naknadno preuzme.