OSNOVNOM javnom tužilaštvu u Loznici danas je stigao Izveštaj o spoljnom stručnom nadzoru, koji je Ministarstvo zdravlja obavilo u Opštoj bolnici u tom gradu i na Institutu za majku i dete u Beogradu, posle smrti Radenka Nikodinovića (8) iz Kozjaka. S ovim dokumentom, tužilaštvu je dostavljena i krivična prijava protiv dr Dobrivoja Bojanića, zbog, kako se navodi, nesavesnog pružanja lekarske pomoći.

Ovim je tek počelo da se odmotava klupko lekarske odgovornosti, pošto je dečak preminuo od sepse nastale usled preloma ruke, što je šokiralo ne samo stručnu nego i širu javnost. Vršilac funkcije osnovnog javnog tužioca u Loznici Zoran Nestorović, za "Novosti" je potvrdio ove informacije, ističući da će veoma važna biti i reč veštaka medicinske struke.

- Sve će biti uzeto u obzir i stavljeno na vagu prilikom odlučivanja o daljim koracima u ovom slučaju. I obdukcioni nalaz i izveštaj resornog ministarstva. Tužilaštvo je naložilo policiji dodatne radnje i provere, ali, da bi sve bilo po zakonu, neophodno je zatražiti veštačenje stručnjaka, a mi ćemo gledati da budu iz najeminentnijih domaćih ustanova - rekao je Nestorović.

U Loznici je, uoči vikenda, grupa građana organizovala protestnu šetnju simboličnog naziva "Anđeli žive". Učestvovalo je više hiljada Lozničana kao i roditelji, rodbina i prijatelji malog Radenka. Svi sa željom da se ovako nešto nikada ne ponovi.

NAPETO U LOZNICI se posle smrti Radenka Nikodinovića građanstvo dosta uskomešalo, pa medicinski radnici zaposleni u tamošnjoj bolnici kažu da su svakodnevno na meti kivnih pacijenata. Zbog tragične smrti malog Nikodinovića, konstantno su, govore, izloženi atmosferi linča i jedva čekaju da slučaj dobije bilo kakav epilog.

Otac malog Radenka, Milan Nikodinović, kaže nam da je podnošenjem krivične prijave protiv doktora Bojanića konačno učinjen konkretan korak.

- Zadovoljan sam tom reakcijom, mada se nisam baš nadao da će biti tako brzo - kaže nam Milan Nikodinović. - U tužilaštvo je stigao i nalaz njihove spoljnje kontrole, ali još ne znam šta su konkretno utvrdili. Slučaj za sada ide ubrzano i videćemo da li će tako i dalje biti.

Nikodinović nam kaže da je čuo da se spoljna kontrola Ministarstva zdravlja bavila i ocenom kako je Radenko lečen posle prebacivanja na Institut za majku i dete u Beogradu.

- Analizira se i odgovornost tih lekara i da li bi moj sin imao šanse da preživi da mu je ruka možda odmah amputirana, pošto je ustanovljeno da je tkivo zahvaćeno gasnom gangrenom. Lekari na Institutu su, ipak, dva dana pokušavali da mu spasu ruku - kaže Nikodinović.