Lekar zaplenio vozni park Zdravstvenog centra u Vranju: Nisu sanitetska vozila, neću nauditi pacijentima!

J. STOJKOVIĆ

05. 11. 2016. u 07:45

Лекар запленио возни парк Здравственог центра у Врању: Нису санитетска возила, нећу наудити пацијентима!

Dr Petrušić godinama ne prima punu platu, "škoda" kao naknada

Vranjski doktor Miloš Petrušević naplaćuje dug sa izvršiteljima. Iz policije i vojske obećali da će nam po potrebi ustupati vozilo - kaže direktor dr Dragan Veličković
LEKAR zaposlen u Hitnoj pomoći u Vranju dr Miloš Petrušević, uz pomoć izvršitelja, od Zdravstvenog centra dobio je šest putničkih automobila, jer zbog blokade računa nije postojao drugi način za naplatu duga. Dr Petrušević godinama radi kao "neugovoren" i ne prima pun iznos plate. On i njegov pravni zastupnik Predrag Stanojević kažu da im je žao, jer je, uprkos dobroj volji da se nađe kompromisno rešenje za naplatu duga, ovo bio jedini način.

- Hteo bih da naglasim da je reč o vozilima koja su koristili rukovodioci Zdravstvenog centra, a nisu sanitetska vozila ili neka druga, što bi na neki način naštetilo pacijentima. Do javne licitacije ima vremena i ako postoji način da mi se plati dug, vratiću automobile - kaže za "Novosti" mladi lekar.

Advokat Predrag Stanojević objašnjava da je sudski proces počeo još 1. jula 2015. godine, da bi naplatio razliku između isplaćene i pripadajuće zarade, koja je nezakonito svedena na minimalac.

- Odluku u našu korist najpre je doneo vranjski osnovni sud, a zatim i Apelacioni sud u Nišu. Pet meseci traje popis i nebrojeno puta smo pokušali da nađemo kompromisno rešenje. Posle jednog sastanka sa tadašnjim direktorom, na kome smo pokušali da se dogovorimo o isplati u više rata, rukovodstvo je mene i izvršitelja koji je radio na predmetu prijavilo Ministarstvu pravde - govori Stanojević i dodaje da iako su, pravno gledano, mogli da "uzmu" bilo šta na ime duga, oni su uvek insistirali da to ne budu sanitetska vozila.

Dr Petrušević kaže da nikada ne bi naudio pacijentima, da je godinama radio za minimalac "jer voli posao za koji se školovao".

- Ucenjivali su na razne načine one koji su tužili, pokušavali su i mene, ali ja sam odlučio da stanem na put javašluku i bezobrazluku kojim su izloženi radnici Zdravstvenog centra - kaže dr Petrušević.

Koordinator dr Nebojša Dimitrijević, koga je ministar zdravlja Zlatibor Lončar zadužio za zavođenje reda u vranjskom zdravstvu, kaže da je pokušao da ubedi dr Petrušićevića, ali da ovaj nije mogao da odgovori na njegov zahtev.

- Porazgovarao sam sa njim, zamolio ga više na neki moralan način, jer je čovek pravno u pravu. Pozvao sam se na etiku, jer su to vozila za prevoz pacijenata na dijalizu. Vrednost automobila je oko dva miliona dinara. On je tražio da obećam da ćemo mu novac isplatiti, ja to nisam mogao da obećam zbog blokade - kaže Dimitrijević.

On dodaje da mu je žao što nije naišao na razumevanje i što nije ubedio mladog lekara da "ne uništava firmu u kojoj radi".


VOJSKA USTUPA VOZILA

TUŽBE radnika su između ostalog jedan od razloga za ogromnu blokadu računa Zdravstvenog centra. Istog dana, kada su Zdravstvenom centru oduzeta vozila, na funkciju novog direktora imenovan je dr Dragan Veličković.

- To je samo jedan od brojnih problema sa kojima sam se suočio već prvog dana. Nije tačno da vozila nisu korišćena za prevoz pacijenata. U međuvremenu iz policije i vojske su nam obećali da će nam po potrebi ustupati vozilo - kaže Veličković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Kostas

05.11.2016. 08:20

Dimitrijević dodaje da mu je žao što nije naišao na razumevanje i što nije ubedio mladog lekara da "ne uništava firmu u kojoj radi". A nije mu žao lekara koga je ta firma uništavala godinama.

Perica

05.11.2016. 20:26

@Kostas - Neka Dimitrijević skokne malo i do Surdulice. O kakvom razumevanju on govori !!! Neka isplati dugovanja lekarima i sve će razumeti. Od Vranjanaca bar lekari mogu uzeti Škode,šta uzeti od Surdulickih rukovodioca(od kada se takvi zovu rukovodioci !?!?!) ? Što se Lončar nije ranije interesovao pa da do tužbi i presuda uopšte i ne dođe. Izgleda da će Surdulica da ide još dalje,oni nemaju Škode a Lončar prebacuje loptu lokalnim samoupravama. Tamo već ima tužbi koje čekaju naplatu 2 godine.

Само не покушавајте

05.11.2016. 08:25

да кривицу пребаците на човека, багро разбојничка...

OOУР

05.11.2016. 08:28

Знaчи, пaциjeнte нa диjaлизу вoзиte у нoвим Шkoдama Супeр Б. У чemу ли сe tek дирektoр вoзи?

Kolega

05.11.2016. 08:28

Oderi ih. To su direktorske vucibatine koje nije briga za radnike, ali jeste za svoje priviligije i visoke direktorske plate. zato su i klinike i domovi zdravlja u blokadi širom Srbije.

Prvo restitucija

05.11.2016. 12:41

@Josip Broz - Tito - Ništa ne pripada državnim i javnim službenicima dok država ne vrati ono što duguje građanima po pitanju restitucije otete imovine koja vredi 100 milijardi plus izgubljenu dobit za 7 decenija.

ja

05.11.2016. 17:53

@Josip Broz - Tito - Koliko znam, po pitanju restitucije država duguje mnogo manje. Zakon o restituciji kaže da je dug dve milijarde evra.

MKV1

06.11.2016. 10:42

@Josip Broz - Tito - Važno je da je država restituisala crkvena imanja i da su SPC i druge verske institucije neustavno privilegovane... Restictucija je, sama po sebi vrlo problematična, posebno zbog toga što je aktuelizovana posle toliko vremena...

Рашо

05.11.2016. 09:21

А шта каже лице које је у име установе задужено за односе са јавношћу? Лекар није плаћен по закону, руководиоци нису решили проблем, а онда лекар треба да има разумевања!? Због тога питам за особу са почетка текста. Је ли и њему исплаћена нижа плата? За такве има пара а за лекара нема! Кад руководилац буде морао да накнади начињену штету, онда се ово неће догађати! Једноставно је, зар не!

Vukašin

05.11.2016. 20:00

Koordinator Dimitrijević iz Leskovca, 2007. god. je, kao direktor Doma zdravlja u Leskovcu, proglasio "neugovorenim" oko 80 stomatologa, setara i zubnih tehničara. Svi su dobili pravosnažne presude i sada je Dom zdravlja u blokadi nekoliko godina. Takvog "stručnjaka" ministar šalje u Vranje da sredi Z.C. Izgleda da je ministar neobavešten!