POTPREDSEDNICA Vla­de i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i zaposleni u toj instituciji potpisali su u sredu inicijativu da se 18. maj proglasi danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilja. Potpisivanje peticije u prostorijama Ministarstva najavila je i ministarka pravde Nela Kuburović.

Ministarka Mihajlović je rekla da je u prethodnih deset godina u Srbiji ubijeno ukupno 326 žena u porodičnom ili partnerskom nasilju.

- U porodičnom nasilju od početka godine ubijeno je 25 žena i troje dece. Prošle godine ukupno je ubijeno 35 žena i dece - kaže, za "Novosti", Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće. Ona napominje da o nasilju stalno treba govoriti, jer to ohrabruje žrtve da ga prijavljuju institucijama sistema.

Ministarstvo pravde sledeće nedelje pokreće sajt u okviru kampanje "Isključi nasilje", koju će podržati MUP i Ministarstvo rada. Njihov predlog zakona o borbi protiv porodičnog nasilja prošao je krajem prošle nedelje Vladu i upućen je u skupštinsku proceduru, a poslanici će se o njemu izjasniti pre Nove godine.

- Svaka druga žena u Srbiji trpi neku vrstu nasilja. Zato pozivam sve da potpišu peticiju, jer ona predstavlja jedan od načina da se pošalje poruka da nasilje nad ženama mora da se zaustavi - poručila je ministarka Zorana Mihajlović.

Takođe je ocenila da je potrebna veća koordinacija institucija sistema u ovoj oblasti, jer iskoraci koji su ostvareni u prethodne dve godine nisu dovoljni.

- Nasilje je jedan od ključnih društvenih problema, i ne smemo dozvoliti da se ubistvo neke žene desi zbog propusta u institucijama sistema. Tek kada budemo znali ko je od profesionalaca zaposlenih u institucijama napravio propust, zbog koga je neka žena stradala, situacija će se promeniti - kazala je poverenica Janković.


CRNI DAN

OSAMNAESTI maj je predložen kao dan sećanja na žene žrtve, jer je u razmaku od samo 72 sata, od 16. do 18. maja 2015. godine, ubijeno čak sedam žena, kaže Aleksandra Nestorov iz Mreže "Žene protiv nasilja", koja je inicijator peticije.