Gosti Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj, koja ovih dana u Sava centru održava tradicionalne 36. "Oktobarske dane" ove ustanove, jesu i lekari čuvenog ruskog centra "Ilizarov", prof. dr Aleksandar Gubin i dr Dmitrij Popkov.

Centar "Ilizarov" iz Kurgana već duže uspešno sarađuje sa "Tiršovom". Njihovi lekari u nekoliko navrata dosada su u Beogradu pregledali i operisali najmlađe pacijente s teškim deformitetima kičme, celog koštano-zglobnog sistema i one kojima nedostaju ekstremiteti.

Ovoga puta u Beograd su došli na poziv ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara.

- Imamo odličnu saradnju sa pedijatrima u Srbiji i uvek mi je zadovoljstvo da ovde dođem kada mogu da pomognem kolegama i bolesnoj deci - kaže prof. dr Aleksandar Gubin, načelnik traumatologije i ortopedije u centru "Ilizarov".

Doktor Popkov kaže da je jedna od specifičnosti njihovog centra, zbog koje ih kolege iz sveta često pozivaju u pomoć, jeste takav pristup pacijentu da se u okviru jednog zahvata, kada je to moguće, sanira što više teških deformiteta kod jednog pacijenta.

- Ovakav pristup zahteva specifične hirurške tehnike i implante, koji nakon primene omogućavaju pacijentu brzu rehabilitaciju - ističe dr Popkov.

U "Ilizarov centru" godišnje se leči oko 600 pacijenata iz celog sveta, među kojima je najveći broj dece. Iz Srbije u ovoj ustanovi godišnje se operiše od 20 do 50 dece sa najtežim deformitetima.