Šarčević u LJubljani razgovarao o dualnom obrazovanju

Beta

29. 10. 2016. u 17:01

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević razgovarao je danas u LJubljani s ministarkom obrazovanja, nauke i sporta Slovenije Majom Makovec Brenčič o dualnom obrazovanju

Шарчевић у Љубљани разговарао о дуалном образовању

Foto Tanjug

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević razgovarao je danas u LJubljani s ministarkom obrazovanja, nauke i sporta Slovenije Majom Makovec Brenčič o dualnom obrazovanju, stručnom usavršavanju nastavnika, profesionalnom razvoju direktora škola i naučno-tehnološkomi razvoju.

Na sastanku je ocenjeno da Srbija i Slovenija imaju dobru saradnju u oblasti obrazovanja i nauke, ali i da postoji prostor za pokretanje zajedničkih projekata i zajedničko delovanje na regionalnom i evropskom prostoru, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

"Slovenija može biti uzor Srbiji, naročito kada je reč o dualnom obrazovanju, a tome u prilog ide činjenica da u Sloveniji postoji 20 obrazovnih centara u kojima je ostvarena suštinska povezanost obrazovanja i privrede", rekao je Šarčević.

Govoreći o dualnom obrazovanju ministarka Brenčič je ukazala na kvalitetnu saradnju stručnih škola iz Valjeva i Kragujevca sa Školskim centrom u Velenju.

Sagovornici su naglasili značaj razvoja naučnog podmlatka i ukazali na potrebu organizacija letnjih škola istraživača i mladih naučnika, kao i veći obuhvat studenata u programima razmene.

Šarčević je predložio da mladi naučnici iz Slovenije posete Istraživačku stanicu Petnica.

Ministri su razgovarali i o razvoju regionalne saradnje u vezi sa tehnološkim parkovima u LJubljani i Beogradu i mogućnostima zajedničkog nastupa dve države u daljem razvoju ovih parkova na regionalnom nivou.

Teme sastanka bile su i obuka i licenciranje direktora škola i platni razredi.

Kako je saopšteno, Slovenija ima zaokružen održiv sistem profesionalnog razvoja direktora kroz funkcionisanje Škole za direktore u Kranju i sistem platnih razreda, koji omogućava napredovanje u odnosu na visinu zarada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

penzioner-1

31.10.2016. 11:21

Zasto idete kod drugih za savete bar ti imas dosta godina i iskustva i znas da je uvek bilo takvo obrazovanje ali pod Srpskim imenom. Zasto se stidite tog vremena a sve smo imali. Bojim se da je veliki broj komunjara na vlasti koji su unistili ovu Srbiju. Borili su se za kapitalizam,sada izvolte.