Psi rata i desničari pratili u stopu Mila

E. V. N.

26. 10. 2016. u 10:58

Ko je u grupi koja se tereti da je spremala akcije protiv crnogorske vlasti: Osumnjičeni srpski borci koji su u Donbasu ratovali na strani Rusa

Пси рата и десничари пратили у стопу Мила

Milo Đukanović / Sa ratišta u Donbasu u Ukrajini

SRPSKI obaveštajni i istražni organi "izolovali" su grupu od desetak ljudi, za koju se sumnja da su se povezali na tlu naše zemlje, kako bi sproveli akcije protiv vlasti u Crnoj Gori - saznaju "Novosti".

Kako prenose naši izvori, među njima su pripadnici desničarskih organizacija, nekadašnji članovi paravojnih organizacija, ali i borci koji su ratovali na strani Rusa u Donbasu.

Oni su, pored ostalog, bili opremljeni najsofisticiranijim spravama, pomoću kojih su pratili kretanje crnogorskog premijera Mila Đukanovića, ali i aparaturom koja je sprečavala pokušaje crnogorskih tajnih službi da budu otkriveni.

Ova grupa još nije pohapšena, ali im je presečen svaki vid komunikacije i stavljeni su pod prismotru. Na ovom slučaju se još radi i narednih dana bi nadležno tužilaštvo trebalo da donese odluku o pokretanju istrage. U međuvremenu uzete su njihove izjave, a zaplenjena im je oprema za prisluškivanje, ometanje telefonskih komunikacija, uniforme, oko 125.000 evra... Do sada, međutim, još nije otkrivena konkretnija veza ove ekipe sa grupom srpskih državljana uhapšenih u Crnoj Gori tokom nedavnih izbora 16. oktobra.

Specijalni tužilac Crne Gore Saša Čađenović doneo je juče naredbu o sprovođenju istrage protiv "terorista". Bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić, slikarka Kristina Hristić i Aleksandar Sinđelić, koji je u bekstvu, jedini su od uhapšenih državljana Srbije koji se terete za pokušaj terorizma, dok se ostali sumnjiče za kriminalno udruživanje.


ŠEŠELj: REĆI SVE O MAFIJI

LIDER SRS Vojislav Šešelj tražio je od premijera Vučića da hitno preduzme mere da se u Srbiji eliminišu svi mafijaški klanovi iz Crne Gore i da režim obelodani šta sve zna "o mafiji Mila Đukanovića".

- Naša članica Branka Milić uhapšena je u Crnoj Gori zato što je rekla pred nekim ljudima da je Milo jedan od najvećih izdajnika srpskog naroda i sada je u grupi od 16 terorista - naveo je predsednik radikala.

U Čađenovićevoj naredbi navodi se da je jedan od osumnjičenih "terorista", Mirko Velimirović (45) iz Zubinog Potoka, prijavio podgoričkoj policiji da se grupa kojom rukovodi Dikić priprema da na dan izbora ubija crnogorske građane i uhapsi Đukanovića.

Velimirovićev zadatak, navodno, bio je da nabavi oružje, municiju, uniforme, prenosi poruke, obezbeđuje prostor u kome će boraviti "teroristi" i da skladišti oružje. On je "pao" kada je navodno od Sinđelića preuzeo 15.000 evra za koje je trebalo da kupi 50 automatskih pušaka i tri sanduka municije koje bi smestio u kući koju je planirao da iznajmi u Podgorici. Tek kada je do detalja prihvatio plan za "napade", sve je prijavio policiji.

* Hapšenje na dan izbora u Crnoj Gori

Velimirović, za koga se sumnja da je blizak crnogorskoj Agenciji za nacionalnu bezbednost, Dikiću je ispred tržnog centra "Delta" u Podgorici predao telefon "lenovo", koji je zaštićen posebnim programom od mogućeg prisluškivanja, kao i ključeve od kuće u kojoj se navodno nalazilo oružje. Velimirović, poznat pod nadimkom Pajo, nije priveden.

Bezbednosni izveštaj premijera Aleksandra Vučića sa pres konferencije povodom hapšenja onih koji su u Srbiji pripremali nelegalne aktivnosti na teritoriji Crne Gore, pokazao je da su druge osobe (a ne uhapšeni državljani Srbije) pratile put kretanja crnogorskog premijera. Na ovu Vučićevu izjavu reagovali su juče iz koalicije "Demokratski front".

- U saopštenjima Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva u toku izbornog dana stvorena je atmosfera ratnog stanja zbog navodne namere "bašibozuka", kako ih je nazvao premijer Vučić, da nasilno proglase izbornu pobedu neke političke partije. Istaknuto je da je uhapšena grupa molera, krojača i muzičara spremala ubistva pristalica opozicije ispred Skupštine kao i hapšenje Đukanovića.

SAD: KOJA JE ULOGA RUSIJE?

AMERIČKI ambasador pri NATO Daglas Lut pozvao je juče iz Brisela crnogorsku vlast da saopšti saznanja o incidentu na izborni dan i mešanje Rusije u unutrašnju politiku:

- Veoma smo zainteresovani da čujemo koja saznanja ima Crna Gora. Znate da je američka vlada saopštila da je Rusija odgovorna za hakovanje sajta jedne od dve partije tokom predsedničke kampanje u Americi.
Kako se čitava ova konstrukcija činjenično i logički raspala prethodnih dana, DF zahteva da se hitno procesuiraju svi akteri fabrikovanja afere "državni udar", a koja je ionako po svemu upitan izborni proces učinila potpuno neregularnim - navedeno je u saopštenju DF.

Premijer Đukanović indirektno je juče doveo u vezu DF sa grupom srpskih državljana od koji je deo osumnjičen za terorizam:

- Sve podatke do kojih je došla Srbija imamo i mi. Potvrđeno je ono o čemu smo ranije govorili - da imamo snažnu involviranost inostranih faktora. Za koji dan će možda još nešto biti poznato. Puka koincidencija bi bila da oni koji su došli da zauzmu parlament i pucaju u građane, računaju da će neko nepoznat da okupi nekoliko hiljada ljudi ispred i da to nema ama baš nikakve veze sa onim što su lideri Fronta najavljivali upravo pozivajući narod.

"NOVOSTI" U ZUBINOM POTOKU, GDE ŽIVI MIRKO VELIMIROVIĆ

NIJE KRIO DA VOLI ČETNIKE


ROĐACI i komšije Mirka Velimirovića u Zubinom Potoku juče nisu želeli da komentarišu njegovu ulogu u incidentima u Crnoj Gori.

Njegov bratanac Stefan, koji je na dan izbora sa grupom mladića iz Zubinog Potoka pritvoren, a potom pušten, rekao je za "Novosti" da ne zna gde mu je stric i da ga duže vreme nije video.

Meštani Zubinog Potoka kažu da je Mirko porodičan čovek, otac tri ćerke, koji svoju ljubav i pripadnost četničkom ravnogorskom pokretu nije skrivao. Postoje indicije da je povezan sa Bratislavom Živkovićem koji se kao vođa Četničkog pokreta s dobrovoljcima pridružio proruskim snagama na istoku Ukrajine.

Prema nezvaničnim informacijama, do kojih su došle "Novosti", Kosovska policija još nije dobila bilo kakav nalog za pokretanje postupka protiv Velimirovića.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Жика

26.10.2016. 23:24

@Жика - Имењаче, промени "ник-нејм", ја овај одавно користим! Предлажем ти: Жиле, Жића, Žika, Zika...

vlado pljevlja

26.10.2016. 12:56

Iskrene i srdačne čestitke Vladama dvije Crne Gore i Srbije na uspješnom razotkrivanju ovih podivljalih ostataka bliske nam mračne prošlost.U tu prošlost ih i treba jednom za vazda vratiti, a pred svim normalnim ljudima je budućnost.

Уврнуто

26.10.2016. 23:26

"Psi rata"? Било је и руских ДОБРОВОЉАЦА на КиМ и српских у Донбасу, али "пси рата" је уобичајени назив за ПЛАЋЕНИКЕ (углавном су то амерички и, уопште, западни најамници, јер друге земље немају таква и толика средства у својим буџетима).

potato

27.10.2016. 17:34

@Уврнуто - To su uglavnom pripadnici Legije Stranaca i nemaju veze ni sa zapadom ni sa istokom niti sa jednom jedinom ideologijom. Radi se o psihopatama kojima su samo novac i nasilje na umu.

5C

27.10.2016. 17:01

Pa,DA TO IM JE CILJ,A POCELI SU PRICE O HAPSENJU I OTKRIVANJU KOJEKAKVIH SPIJUNA SA ZAPADA,samo da pozatvaraju srpske patriote.Spijuni i strani placenici otkrili "spijunazu" njihovih saradnika,ma ajde?Tonemo sve dublje i nema nam spasa,koje smo mi mlakonje i papucari!?