Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Branabić izjavila je danas da lokalne samouprave imaju rok do kraja godine da sve matične knjige prebace u elektronski oblik i da taj rok neće biti produžen.

"Neke lokalne samouprave su to uradile 2012. godine ali veliki broj nije", rekla je Branabić na panelu o digitalizaciji Poslovnog foruma Srbija Slovenija koji je organizovan u Privrednoj komori Srbije.

Ona je napomenula i da ne možemo da razgovaramo o elektronskim servisima ukoliko matične knjige nisu u elektronskom obliku.

Brnabić je rekla i da je raspisan tender kako bi se povezalo šest državnih institucija u kojima se nalazi 80 odsto baza podataka - MUP, Ministarstvo državne uprave, Nacionalna služba zapošljavanja, Centralni registar obveznika socijlnog osiguranja, Fond PIO i Poreska uprava.

"Nadamo se da će to do juna sledeće godine biti završeno, a možda i ranije", rekla je Brnabić i dodala da je tender gotov i da se očekuje potpisivanje ugovora do kraja meseca.

Ona je istakla i da je veoma važno i elektronsko plaćanje preko portala e-uprave kako bi imali Srbiju bez šaltera.

Brnabić je naglasila i da je prioritet Ministarstva uvođenje e-uprave odnosno što više elektronskih servisa za građane i privredu i dodala da je u tom procesu veoma značajno iskustvo Slovenije.