SRBIJA u prvoj polovini novembra dobija nacionalni portal otvorenih podataka, koji će građanima i srpskoj privredi omogućiti pristup velikom broju informacija uz pomoć kojih će moći klikom iz fotelje da poručuju mobilne telefone, udžbenike za školu i završavaju mnoge administrativne poslove. Redovi i šalteri će polako ali sigurno otići u zaborav, a Srbija će konačno ući u red "otvorenih" državnih uprava.

Prema rečima Dušana Stojanovića, direktora Direkcije za elektronsku upravu, tržište otvorenih podataka procenjeno za Evropu u ovoj godini je 43 milijarde evra. Dokazano je da država koja potpuno otvori podatke smanjuje stopu nezaposlenosti i do dva odsto, a BDP raste za više od jedan odsto. Samim tim povećava se zaposlenost i produktivnost.

On navodi da je ideja da svaka institucija ima pristup ovom portalu, da kontinuirano ubacujemo nove podatke, a da privreda i građani imaju stalni pristup.

Portal se radi u saradnji sa francuskom vladom. Oni su nam besplatno dali svoj sajt, trenutno drugi u svetu posle Velike Britanije.

Kada je država otvorila podatke za lekove i medicinska sredstva, posle samo tri dana jedna IT kompanija iz Jagodine je napravila aplikaciju za mobilni telefon koja se zove "baza lekova" i besplatna je. Dovoljno je da ukucate ime leka ili njegovu aktivnu komponentu i dobićete sve ono što piše na belom papiriću iz kutije. Tu su kontraindikacije, sastav, način primene...

- Najbolja stvar je kada se ukrsti nekoliko podataka - objašnjava naš sagovornik. - Kada smo ukrstili podatke Agencije za bezbednost saobraćaja o nesrećama u Beogradu, geopodatke sa portala RGZ, dobili smo aplikaciju gde se trenutno nalaze crne tačke, tačnije gde je najveća gužva u saobraćaju i mogućnost da je izbegnemo. Kada bi se to uradilo sa drugim softverima, recimo sa navigacijom, onda bi nas ona odmah upućivala na drugi put.

UDžBENICI ZAKON o udžbenicima nedavno je definisao katalog udžbenika. Vrlo brzo napravljena je aplikacija od otvorenih podataka, kao što su škole, njihove adrese, nazivi knjiga, izdavača i pojavila se internet-prodavnica. Na njoj ukucate ime škole, grad i padajući meni ukazuje na udžbenike sa cenama i autorima.

Nedavno su ukršteni i podaci sa Agencijom za zaštitu životne sredine. Od njih je dobijen merač zagađenosti vazduha polenom i napravljena je aplikacija koja daje mapu zagađenosti u Beogradu. Tako, na primer, ako imate dete koje je alergično i vidite da je na Kalemegdanu iznos 10, nećete ići u taj park da vam dete ne bi dobilo kijavicu.


ZAMENA KNjIŽICA I PUTEM INTERNETA

NAJKASNIJE od polovine novembra građani će putem nacionalnog portala e-uprava moći da podnesu zahtev za zamenu stare zdravstvene knjižice za elektronsku, saopštili su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije i Ministarstvo zdravlja Srbije.

Procedura za podnošenje zahteva je jednostavna - nakon otvaranja naloga na sajtu www.euprava.gov.rs, građani će moći da popune elektronski obrazac, na sajtu odgovarajuće filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO). Nakon uplate takse od 400 dinara, RFZO će početi izradu kartice zdravstvenog osiguranja.

Obaveštenje o tome kada se može podići traženi dokument korisnik će dobiti putem SMS-a, navodi se u saopštenju.EFIKASNI E-VRTIĆ

PREKO portala e-uprava se registruje više od 900.000 vozila, što je oko polovina u Srbiji. Takva registracija se završava bez odlaska u MUP i na šalter. Do tolikog broja došlo se bez ikakve reklame, što je, kako tvrdi Stojanović, dokaz da mnoge stvari koje imamo ne koristimo.

Još jedan od servisa koji se pokazao kao prilično efikasan je e-vrtić pomoću koga su se deca upisivala u obdanište tokom prošle godine. Za ovu uslugu stiglo je 9.500 prijava u Beogradu.