„Čari” restitucije: Dobila 13 kvadrata i dug od 3.000 evra

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

četvrtak, 20. 10. 2016. u 17:20

„Чари” реституције: Добила 13 квадрата и дуг од 3.000 евра

Vukosavi vraćena polovina stana u dedinoj zgradi

Vukosava Ognjanović iz Sremske Mitrovice u procesu restitucije treba da plati i tuđa dugovanja

VUKOSAVI Ognjanović (80), iz Sremske Mitrovice, u procesu restitucije vraćeno je 13 kvadratnih metara ili polovina stana od 26 kvadrata u Beogradu, a na ime dugova koje su napravili prethodni stanari mora da plati blizu - 3.000 evra.

Naime, ukoliko poželi u njega da se useli, ona ili njen unuk, student u Beogradu, moraće prvo da namiri tuđe dugove da bi joj uključili struju i vodu, da plati porez, a zatim i da plaća opštini kiriju za preostalih 13 kvadratnih metara stana koji su ostali u vlasništvu opštine Vračar!

- Stan je nekada pripadao mom deki Radomiru - objašnjava Vera Vuković, Vukosavina kćerka. - Deka koji je bio uspešan fotograf kupio je plac i zgradu sa 19 stanova u Mačvanskoj 21. Kada je zgrada nacionalizovana 1958. godine, u većini tih stanova živeli su ljudi sa stanarskim pravom.

Pošto je pomagao za vreme rata partizanima, Radomiru su posle tri godine vratili nekoliko stanova koje je porodica prodala budzašto, da bi preživela. Od preostalih stanova, njih 10 je otkupljeno od opštine i danas su privatno vlasništvo, dok je jedanaesti, u suterenu, ostao opštini Vračar. U njemu je lokalni Centar za socijalni rad smeštao korisnike socijalne pomoći.

Tu je najpre živeo izvesni Ramiz Pejković, a zatim se u njega privremeno uselila Snežana Bojanović sa sinom Nikolom. Živeli su tu 15 godina i potom prešli u Ivanjicu, a stan je, kako je utvrdila policija, dve godine zaključan.

PROTIVZAKONITO Niko ne mora da plaća tuđe dugove, kaže za "Novosti" Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju. - Ne može javno preduzeće da tereti nekoga ko nije u stanu ni živeo ni bio njegov vlasnik, i takva tužba ne može da prođe na sudu. Svaki građanin ima pravo na električnu energiju ako je plaća.

Vukosava Ognjanović podnela je Agenciji za restituciju zahtev za vraćanje stana 2013. godine, a pravosnažno rešenje da joj se vraća nasledni deo, odnosno polovina stana, dobila je u julu. Druga polovina bi pripala kćerki Radomirovog preminulog sina, da je podnela zahtev. Budući da to nije urađeno, pripala je opštini.

- Kada sam čula za onu ženu koja je dobila imovinu u restituciji s tri miliona dinara duga, odmah sam zamolila advokata da proveri dugove za komunalije - kaže Vera.

Advokat Tihomir Konstantinović saznao je u EPS-u da su podneli dve tužbe protiv bivše stanarke, koja je ostala dužna 110.000 dinara, i da se sada vodi spor. I "Infostan" je tražio namirenje duga od 192.000 dinara. Tu su još neki sitniji dugovi za kablovsku TV. Kada je od EPS-a zatražio prijavu novog kupca struje, Konstantinoviću su odgovorili da novog kupca mogu da registruju i uključe mu struju tek kad stari dug bude namiren. Drugim rečima, ako ga ne namiri Snežana, moraće Vukosava Ognjanović. I u "Infostanu" će goniti Vukosavu da namiri tuđi dug.

- Ovo pitanje treba rešiti principijelno, a ne od slučaja do slučaja. Šta da rade vlasnici ako im u restituciji vrate imovinu koju je koristila firma u stečaju i napravila milionske dugove? - pita Konstantinović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Marija

20.10.2016. 18:19

Ova situacija je za plakanje ili smejanje od muke, Sta to rade nadlezni. 60 i vise godina drzava nije bila sposobna da vrati OTETO a kad na jedvite jade vrati tada ima ovakvih situacija. TO JE SRAMOTA: Uspesne i odgovorne drzave iz okruzenja su zaboravile kada su vratili oteto. Oteto je prokleto.Nema srece za drustvo dok se ne ispravi nepravda.

Veroljub

20.10.2016. 18:24

Ovo samo u Srbiji ima, da je duznik nekretnina umesto osoba koja je napravila dug. Ludilo.

Dejanbg

20.10.2016. 18:45

To znači da ako bi se porodici Karađorđević vratio Beli Dvor, dočekaće ih račun za 50 godina neplaćenih računa od strane Josipoa B. iz Hrvatske ? Strašno. A vile na Dedinju ne plaćaju ni centralno grejanje

Dedinjac

28.12.2016. 18:09

@Dejanbg - Živim u jednoj kući na Dedinju i redovno plaćam račune. Kuću je na tadašnjem vinogradu izgradio moj pradeda. Bila je okupirana od nacista, raznih oslobodilaca. Konačnu slobodu je porodica stekla samo zato što je tadašnjem stanaru, generalu, kuća bila mala pa je otišao u novu, otetu od nekog drugog. Pre nekoliko godina nam je vraćeno zemljište u vlasništvo.

Pavlović Dušan

20.10.2016. 18:51

Dugove EPS-a treba da plati zaposleni službenik EPS-a koji je dozvolio da ona ima tolike račune a da joj ne isključe struju. On je jednostavno za neki mali mito stavio njen račun u fioku i tako malo po malo se bogate radnici EPS-a.Po istom šablonu tako treba da naplate i ostali dugove od svojih radnika koji su tolerisali ne plaćanje obaveza a primali su za to platu.

Bojan

20.10.2016. 20:09

dusane, toliko sam bogat da te evo pozivam na praznu poparu!Nije to do radnika eps-a vec do zakona koji dozvoljavaju da se struja krade bez posledica

alfa...!

20.10.2016. 20:13

U normalnom svetu je,da onaj ko napravi dug mora da ga izmiri,samo u Srbiji se palamudi oko toga....................

Željko

20.10.2016. 22:05

@alfa...! - Živim u Australiji, prije nekoliko godina uselim se u novi stan i uskoro primim račun za plin u iznosu oko $200. Dug je očigledno napravio prijašnji stanar. Samo je trebao jedan telefonski poziv, kraći od jednog minuta, da objasnim da sam se ja tu tek uselio, i to je bilo to.Nije mi jasno kako neko može biti odgovoran za račun koji je neko drugi napravio, i to još se zna po imenu osoba koja je pravi dužnik ? Ljudi, plašite me ovakvim pričama....

bager

20.10.2016. 20:46

Potrosac je duzan za ono sto potrosi i konzumira,,znaci neko se vodio kao potrosak ,za struju ,za vodu ,za porez ,,a nikako novi kupac ili novi vlasnik,,to valjda treba da znaju notari ,,,i da novom vlasniku predoce tapiju bez dugova i sa rasciscenim pravno imovinskim odnosima,, to je njihov prvenstveni posao za koji su placeni i valjda obrazovani ,strucni itd

verni čitalac

21.10.2016. 06:26

Kako su bre, imali samo 11 stanova ?? Pa gde im je dvanaesti ???!