BESPLATNO, brzo i bez popunjavanja bilo kakvih formulara, ukratko je opis novog projekta "Bebo, dobro došla na svet", koji omogućava roditeljima u 25 porodilišta širom Srbije da odmah u bolnici upišu novorođenče u matične knjige. Projekat su u utorak u KBC "Dragiša Mišović" predstavili Ana Brnabić ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Zlatibor Lončar, ministar zdravlja.

Ana Brnabić kazala je da se sada omogućava roditeljima novorođene dece da lakše upišu dete u matičnu knjigu rođenih i dobiju zdravstveno osiguranje za bebu.

- Ovo je prvi korak u reformi javne uprave i nastojanju da ona bude efikasan servis za građane i privredu - rekla je Brnabićeva. - Do kraja godine trebalo bi da počne njegova primena u celoj zemlji. Elektronska prijava beba obuhvata u ovom trenutku 50 odsto ukupnog broja novorođene dece.

Ministarka Brnabić kazala je da roditelji posle rođenja deteta neće više morati da trče po šalterima, već da, kada dobiju bebu, mogu za 15 minuta na jednom mestu besplatno da je prijave.

- Posle toga biće im poslata SMS poruka da je prijavljivanje prošlo uspešno i na adresu prebivalište će im stići potrebna dokumenta, kao i kartica zdravstvenog osiguranja i izvod iz matične knjige rođenih - rekla je Brnabićeva.

Do sada je preko projekta e-beba prijavljeno oko 8.000 novorođenčadi. Ministarka je najavila i da će ubuduće biti omogućeno elektronsko plaćanje preko portala E-uprava.

Ministar Lončar je rekao da je "Bebo, dobrodošla na svet" dobar primer saradnje ministarstava, i dodao da je najvažnije da su roditelji zadovoljni tom uslugom.


NEDOSTAJE ČESTITKA

MINISTARKA Brnabić naglasila je da procedura prijavljivanja ima nedostatak, a to je da je SMS poruka koju roditelji dobiju isuviše administrativna i ne sadrži čestitku.