Defile u čast slobode

R. DRAGOVIĆ

11. 10. 2016. u 19:00

Дефиле у част слободе

Samohodne haubice "nora" na prethodnoj paradi,foto Z.Jovanović

U Novom Sadu 22. oktobra biće prikazano savremeno naoružanje Vojske Srbije. Biće izloženi "lazar 3", haubice "nora" i "sora", rakete "oganj" i "alas"

SVEČANI defile Vojske Srbije u nedelju 22. oktobra u Novom Sadu, povodom 72. godišnjice od oslobođenja grada i Srbije od fašističke okupacije, prema informacijama iz Vlade, biće prilika da građani vide najsavremenija borbena sredstva i naoružanje srpske namenske industrije. Obeležavanje Dana Novog Sada počeće svečanom sednicom republičke i pokrajinske vlade i odavanjem počasti poginulim herojima rata.

Na potezu od Varadinske duge do Žeželjevog mosta, centralno mesto zauzeće borbena vozila iz programa "Jugoimport SDPR" i Vojnotehničkog instituta (VTI), kojima je naoružana VS, ili se njihova isporuka očekuje. Reč je o najsavremenijim sredstvima koja Srbija izvozi i stranim kupcima, kao i naoružanje napravljeno kao rezultat saradnje sa partnerima iz sveta, potvrđeno je "Novostima" u Vladi. Građani će moći da vide oklopno vozilo "lazar 3", koje čini vrh domaće vojne industrije i izaziva veliku pažnju stranih oružanih snaga. Biće izložene najnovije verzije samohodnih haubica "sora" i "nora", koje će činiti udarnu snagu naše vojske na velikim dometima.

Na Dunavskom keju biće izložen i višecevni lanser raketa "morava", sa dva modula. Reč je o raketama 122 milimetra tipa "grad" i modifikovanim projektilima 128 milimetara "oganj". "Morava" je predstavljena pre manje od godinu dana, a u Novom Sadu biće prvi put izneta pred oči građana. Posebnu pažnju javnosti izazvaće i nova terenska i borbena vozila, koja su u saradnji sa VTI produkt domaće industrije.

Svečanost u Novom Sadu upotpuniće naleti avijacije i defile Garde. Nebom će 22. oktobra leteti "migovi" 29 i 21, kao i školsko-borbeni avioni "lasta". Planirana je i plovidba brodova Rečne flotile, kao i demonstracija antiterorističkog desanta Specijalne brigade VS.

PASULJ ZA SVE NOVOSAĐANI i njihovi gosti biće počašćeni - sa 3.000 porcija vojničkog pasulja. Pasulj iz kazana biće jedino jelo na meniju i za članove republičke i pokrajinske vlade.

Borbena tehnika koja će biti prikazana u Novom Sadu ravnopravna je mnogim inostranim sredstvima i zaista je jedinstvena u regionu. To je slučaj sa raketom "alas", koja je najsloženiji borbeni sistem na kojem rade domaći stručnjaci. Početkom serijske proizvodnje, ova tehnika, uz sva usavršavanja i modifikacije, biće okosnica vojne moći Srbije u sledećih nekoliko decenija, kažu u Vojsci Srbije.

Većina sredstava koja će biti prikazana u Novom Sadu već je u naoružanju u Srbiji. MUP je ove godine pojačan sa 20 vozila "lazar", a još 12 biće isporučeno vojsci i policiji. Slično je i sa savremenom verzijom oklopnog vozila BVP M80 sa novim topom većeg kalibra. U planu je i uvođenje u naoružanje samohodnih haubica "nora", kao i raketnih sistema dugog dometa.

STIGLI RUSKI PILOTI

VAZDUHOPLOVNA vežba VS i ruskih oružanih snaga, pod nazivom BARS 2016. (Vazduhoplovno bratstvo Srbije i Rusije) počela je 10.oktobra na Aerodromu Batajnica. U našu zemlju doputovalo je 20 ruskih pilota i štabnih oficira, koji će u sledeća tri dana leteti na "migovima" i helikopterima Vojske Srbije. Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, srpski i ruski piloti uvežbavaće vazdušni boj i letenje u složenim uslovima. Na helikopterima "Mi-8" i "Mi-17" biće uvežbavani zadaci vatrene podrške trupama na zemlji kao i traganja i spasavanja sa evakuacijom ranjenika. U planu je i više predavanja i skupova na temu korišćenja i održavanja letelica.

Vežba BARS 2016. nastavak je saradnje dva ratna vazduhoplovstva, a prvi put se održava u Srbiji.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

2 gr mozga

12.10.2016. 08:00

Naravno da Vladi treba svakodnevna režirana promocija, pa se poseže za skupim manifestacijama da bi Vučić imao razlog da izađe na televiziju i priča o napretku koga nema. Nema više ni stranaca da im poklanja fabrike, ali tu je vojska; povod uzvišen (oslobošđenje Novog Sada) manifestacija atraktivna privućiće veliki broj ljudi ubaciće svoje u masu da mu kliču i eto zgode za promociju. E sad koliko će ovo sve da košta: vojska uvežbava policija obezbeđuje i niz drugih troškova. Narod plaća.