NIŠ - U hraniteljskim porodicama na području juga Srbije zbrinuto je 650 dece, dok ih je u celoj Srbiji više od 5.000, izjavila je danas direktorka Centra za porodični smeštaj i usvojenje u Nišu Violeta Blagojević.

Blagojević je rekla da se 40 odsto od 650 dece u hraniteljskim porodicama u niškom kraju nalazi pred napuštanjem sistema socijalne zaštite, odnosno pred osamostaljivanjem po završetku redovnog školovanja.

Prema njenim rečima, do sada je na području koje pokriva niški Centar za porodični smeštaj hraniteljske porodice godišnje napuštalo dvadesetak mladih.

"Ne mogu da kažem da su se svi dobro snašli. Oni su naučili u hraniteljskim porodicama da budu radni i vredni, i pokušavaju da rade, ali ne rade posao za koji su se školovali. Na različite načine pokušavaju da zarade za život", istakla je Blagojević.

Ona je naglasila da je najveći problem u sistemu socijalne zaštite trenutak kada deca bez roditeljskog staranja gube pravo na smeštaj u hraniteljskim porodicama.

"Ta deca su najranjivija grupa u sistemu socijalne zaštite i moramo im pružiti podršku da nakon izlaska iz sistema nađu posao", kazala je Blagojević.

Ohrabrujući je podatak, dodala je Blagojević, da deca koja se nalaze u hraniteljskim porodicama redovno školuju i da većina završava srednje škole, a mnogi i fakultete.

U prostorijama niškog Centra za porodični smeštaj i usvojenje, organizacija Help danas je sa 14 mladih iz hraniteljskih porodica potpisala ugovore o obuci za keramičare, kozmetičare, stolare, varioce i krojače.

Help će finansirati njihovu teorijsku i praktičnu obuku u projektu "Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva u Srbiji".

Taj projekat Help sprovodi se uz pomoć nemačke vlade i gradova Niša, Pirota, Smedereva i Vranja.