Obezbeđenje samo uz licencu

J. Ž. S.

06. 10. 2016. u 19:00

Apel Privredne komore Srbije firmama i pojedincima da se prijave na obuke za licence. Ko do Nove godine ne dobije odgovarajuću dozvolu, neće moći da se bavi poslovima privatnog obezbeđenja

Обезбеђење само уз лиценцу

KRAJNJI rok za licenciranje preduzetnika u oblasti privatnog obezbeđenja je 1. januar 2017. godine. Privredna komora Srbije apelovala je na sva pravna i fizička lica da se prijave na obuke za licence, pošto pomeranja termina neće biti. Oni koji do 1. januara 2017. godine ne dobiju odgovarajuću dozvolu, neće moći da se bave ovom delatnošću.

Korisnici usluga imaće obavezu da angažuju isključivo licencirane kompanije i preduzetnike.

- Trenutno sprovođenje obuka i licenciranja odvija se suviše sporo i broj prijavljenih kandidata je nedovoljan - kažu u udruženju. - Prema podacima MUP-a, stručni ispit do 30. septembra položilo je 8.550 polaznika, ali od toga je izdato samo 2.830 licenci, a svega njih 11 je dobilo licencu.

Procenjuje se da je u ovoj delatnosti angažovano oko 35.000 radnika, a nijedno pravno lice, odnosno javno preduzeće, koje samo obavlja delatnost obezbeđenja - samozaštita.

- To u praksi znači da nijedno preduzeće koje ima ovakav vid zaštite, neće moći da radi na ovaj način, jer nije ispunilo zakonom definisane obaveze - navodi se u saopštenju.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije