Restitucija: Država vraća 100.000 hektara

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

01. 10. 2016. u 10:41

Formirana radna grupa koja ponovo piše Zakon o restituciji oduzete imovine. Prema važećim propisima vraćeno gotovo 200.000 hektara oranica

Реституција: Држава враћа 100.000 хектара

SRBIJA će uskoro dobiti novi zakon o restituciji. Kako saznaju "Novosti", ove nedelje je formirana radna grupa za izradu izmena dva propisa - Zakona o restituciji i Zakona o povraćaju poljoprivrednog zemljišta, donesenog još 1991. godine. U izradu novog, izmenjenog zakona biće uključena tri ministarstva - pravde, finansija i poljoprivrede.

Osnova za izradu je prednacrt koji je urađen još prošle zime, ali se zbog izbora nikada nije našao pred poslanicima. Novi zakon trebalo bi, pre svega, da reši pitanje vraćanja poljoprivrednog zemljišta, koje dosta sporo ide, posebno kada su u pitanju komasirane parcele.

Agencija za restituciju je primila oko 10.000 zahteva za vraćanje poljoprivrednog zemljišta i njima je obuhvaćeno 30.000-40.000 ljudi. Novi zakon bi trebalo da im olakša da ostvare svoje pravo. Podneti zahtevi odnose se na oko 96.000 hektara zemljišta, a budući da Srbija ima 540.000 hektara, vraćanje u naturi ne bi trebalo da ugrozi njen poljoprivredni fond.

Prethodni prednacrt predviđao je da se zemljište vraća u naturi, a ukoliko ne postoji dovoljno oranica u jednoj katastarskoj opštini, ili ako ono ne može da bude vraćeno zbog strateških investicija baš u toj opštini, može se vraćati zemlja iz susedne ili susednih katastarskih opština, istog kvaliteta.

Po rečima Mileta Antića iz mreže za restituciju, do sada je vraćeno oko 17.000 hektara oranica po aktuelnom zakonu i 150.000-180.000 po zakonu iz 1991. Najveći problem je to što je gotovo nemoguće pribaviti svu potrebnu dokumentaciju u katastru, a bez nje Agencija ne može da utvrdi koje parcele može da vrati. Ovaj problem moglo je da reši angažovanje veštaka, ali građani za to do sada obično nisu imali para.

Prema podacima Mreže za restituciju, osim vidljivog državnog zemljišta, postoji i takozvano "sakriveno". Reč je o onim parcelama koje pripadaju državi, ali se ne vode na nju, i njih ima više od 350.000 hektara.

- Restitucija je najefikasniji način da se deo tog skrivenog zemljišta identifikuje i, praktično, potreba za obeštećenjem u novcu, srazmerno vraćenom zemljištu, umanji - kaže Antić.


GRAĐEVINSKO ZEMLJIŠTE

Kada je reč o povraćaju građevinskog zemljišta, osnovna ideja je da se, osim neizgrađenog, vraća i ono koje se formalno vodi kao izgrađeno, ali faktički to nije. U pitanju su parcele koje su višestruko veće od onoga što zakon predviđa za zemljište pod objektom, ili zemljište koje služi za redovnu upotrebu objekta. Pojednostavljeno, ako se plac od 70 ari vodi kao izgrađen, a na njemu se nalazi samo poljski zahod ili šupica, on bi ubuduće mogao da se vraća kao neizgrađen.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

miša

01.10.2016. 19:32

Ćićevac - Pojate U Pojatu su seljacima uzeli zemlju 1948.god. koja nikada nije vraćena. Pre neku godinu objašnjeno je ljudima da upute zahteve za povraćaj zemljišta na ime restitucije, Pojatari su zahteve putem pošte poslali sudovima ali je to ostalo mrtvo slovo na papiru bez ikakvog odgovora.

Marija

02.10.2016. 13:27

RESTITUCIJA treba da bude pravedna da konacno posle 70 godina drzava prizna da je nepravedno oduzela imovinu a i da je dorasla zadatku da tu gresku ispravi,Drzava to moze i ima odakle ali je pitanje da li ima politicku volju da sve to i sprovede. Nadajmo se da ce ova vlast konacno biti u stanju da sve to i uradi ,Tako bi se skinuo i veliki teret sa drzave a i velika kletva za davno uci njenu nepravdu.