VMA i vojska SAD zajedno u borbi protiv raka

Beta

26. 09. 2016. u 16:40

U cilju poboljšanja prevencije i lečenja malignih oboljenja ozvaničena je saradnja Vojnomedicinske akademije sa Evropskom komandom Oružanih snaga SAD

ВМА и војска САД заједно у борби против рака

Ilustracija

Broj dijagnostifikovanih kancera je u porastu u gotovo svim granama medicine i samo na Vojnomedicinskoj akademiji godišnje se u proseku operiše oko 3.200 pacijenata sa malignitetom, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove u kojoj je danas u cilju poboljšanja prevencije i lečenja malignih oboljenja ozvaničena saradnja sa Evropskom komandom Oružanih snaga SAD.

Pukovnik Roland Smit koji je u ime Evropske komande potpisao "Memorandum o razumevanju u vezi lečenja kancera" sa zamenikom načelnika Uprave za vojno zdravstvo Uglješom Jovičićem,

ocenio je da je porast maligniteta veliki problem, a da je ojačavanje preventivnih mera u sprečavanju nastanka bolesti, kao i rane dijagnostike od suštinskog značaja za povećanje uspešnosti lečenja.

Predstavnici obe institucije ocenili su da savremena oprema za skrining programe obezbeđuje ranu dijagnostiku bolesti što je direktno povezano sa uspešnijim i efikasnijim lečenjem, a što je cilj i humanog i ekonomskog aspekta lečenja.

Kako se navodi u saopštenju VMA, Jovićić i Smit konstatovali su da je u obostranom interesu razmena znanja srpskih i američkih lekara, kao i o različitim oblicima usavršavanja, a dogovoreno je i da dalji koraci i tokovi implementacije Memoranduma budu definisani u narednom periodu.

Na sastanku koji je prethodio potpisivanju Memoranduma, zamenik načelnika VMA Dragan Dinčić rekao je da je inicijativa za zajedničko angažovanje na ojačavanju prevencije malignih bolesti veoma dobra i da VMA ima kapacitete da sarađuje i na polju lečenja, kao i obrazovanja i naučnoistraživačkog rada.Načelnik Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine Nenad Stepić i načelnik Odeljenja za gastroenterologiju Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju Dino Tarabar predstavili su iskustva VMA u dijagnostifikovanju i lečenju malignih bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Аца Дорћолац

26.09.2016. 17:57

Грижа савести или тзв. мека сила...још нисам начисто, у сваком случају "наши" ни речи пред међународним круговима о порасту оболелих од рака након хуманитарне кампање '99. Поздрав из Столкхома.

Снежана

27.09.2016. 07:11

@Аца Дорћолац - Грижа савести? Код Американаца? Мој Ацо, користе нас као огледне куниће...

Neša

26.09.2016. 22:31

Prvo nas zasuli svim i svačim, a sad pod parolom da pomažu u lečenju imaju na tacni besplatne zamoračiće... Licemerje na kvadrat u službi najjačeg savremenog biznisa.

Mrki

26.09.2016. 22:48

isao sam da vidim oca obolelog od tumora, nisu mi dali jer su u poseti bili vojnici Usa airforce, protiv kojih je cale i ratovao... nisu mi dozvolili da udjem zbog strane delegacije. zato sto smo mi nebitni u odnosu na neke druge

bata rale

27.09.2016. 09:13

Kakve li ironije.Prvo te bijem a onda ti pružam pomoć.Prvo su nas zasuli uranijumskim bombama,a sada da nas leče.Pazi da neće.Čista provokacija.Sada im služimo kao opitni kunići.Sve to dozvoli ova vlast svojim belosvetskim prijateljima.