Albanski studenti traže da Hram Hrista spasa u Prištini promeni funkciju

Beta

26. 09. 2016. u 15:10

Албански студенти траже да Храм Христа спаса у Приштини промени функцију

Twitter

Albanski studenti, okupljeni u organizaciju "Studentska demokratija", održali su danas novi performans ispred nedovršenog srpskog pravoslavnog Hrama Hrista spasa u centru Prištine

Albanski studenti, okupljeni u organizaciju "Studentska demokratija", održali su danas novi performans ispred nedovršenog srpskog pravoslavnog Hrama Hrista spasa u centru Prištine sa kojeg su zatražili da taj objekat promeni namenu.


Dvadesetak studenata su tokom performansa držali pano sa fotografijama koje su, kako oni tvrde, dokaz zločina Srbije na Kosovu.


Na panou je bila i poruka studenata na kojoj je pisalo: "Tražimo da objekat (crkva) koji je postavljen u vreme (Slobodana) Miloševića u univerzitetskom dvorištu, izmeni funkciju (u muzej) i da se u njemu predstave masakri i genocid koji je izvršila Srbija na Kosovu".


Taj pano studenti nisu uspeli da postave na ulazna vrata hrama, pa su ga postavili na zid crkve, a drugi, manji na ulaz u tu crkvu.


Tokom akcije studenata crkvu Hrista spasa obezbeđivali su pripadnici Kosovske policije.


Upitan da li će policija skinuti transparent, jedan od policajaca je odgovorio da da "za to još nemaju naredbu".


To je bio treći protest studenata Prištinskog univerziteta nakon što su monasi, sveštenstvo i vernici SPC sa vladikom Teodosijem, počeli akciju čišćenja unutrašnjosti crkve i neograđenog dvorišta hrama.


Oni su se na čišćenje odlučili nakon što su nepoznate osobe zapalile gume ispred crkve a tokom tri dana čišćenja počistili su iz hramu ogromnu količinu smeća i izmeta koje su za sobom ostavili razni izgrednici koji su skrnavili taj hram proteklih 17 godina.


Četvrtog dana čišćenja i krečenja zida u oltaru crkve, na kome su nepoznati počinioci ispisali uvredljive grafite, građevinska inspekcija opština Prištine, koja je tvrdila da je došla na telefonsku prijavu građana, zabranila je dalje čišćenje i frarbanje uz navode da predstavnici te eparhije SPC nemaju validnu dokumentaciju i dozvolu za krečenje.


Predstavnici Eparhije kazali su da su inspektori rekli da nije dozvoljeno da bilo ko ulazi u crkvu, čak ni da se moli Bogu.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

neko i niko

26.09.2016. 18:49

Sto da ne kada smo propustili priliku da se obracunamo sa teroristima 98-99 sada neka traze i hram svetog Save da menjamo,

Toyo

26.09.2016. 21:02

albanski studenti treba da uče nauku,budu vredni i odani državi u kojoj žive a to je Srbija....isto tako,treba da prate sredstva javnog mijenja i da znaju da je Rusija sad uz Srbiju,vojno i ekonomski....nije to kao 90-tih,menjaju se odnosi snaga....ono što mogu da garantujem je da će se južna pokrajina vratiti mirno,bez anatemisanja bilo kog gradjanina.....ratova je dosta a sudiće se onima koji su počinili ratne zločine.....

Moral I Postenje

26.09.2016. 23:10

Nekima dzaba i obrazovanje. Nikad nece postati intelektualci. I previse su zadojeni neosnovanom mrznjom.

"Školovani" prostaci

26.09.2016. 23:16

Примитивци остају примитивци... Хоће храму да врате функцију коју су му, протеравши српске вернике, наменили. Да га опет користе као јавни WC!

MILA

27.09.2016. 00:16

Sta cemo mi sve jos od njih cuti,napaljena prostacka gomila.Ha,studenti!Kako da nisu.Oni i studiranje,znamo vec cega.