Komitet ministara Saveta Evrope danas je ponovo pozvao Srbiju da bez odlaganja izvrši presudu Evropskog suda za ljudska prva u slučaju nestalih beba i usvoji zakon koji će regulisati to pitanje.

„Snažno pozivamo vlasti u Srbiji da pojačaju napore kako bi se što hitnije usvojio predloženi nacrt zakona“, navodi se u odluci Saveta Evrope.

Savet Evrope zahteva od Srbije da, u saradnji sa Sekretarijatom, omogući da zakon obuhvati i pitanja nadležnosti sudova i posebne policijske jedinice koja će se baviti ovim slučajevima, kao i dostupnosti medicinske dokumentacije, u skladu sa zahtevima roditelja nestalih beba i predstavnika civilnog društva.

Komitet ministara SE razmatraće ponovo u decembru izvršenje presude Zorica Jovanović protiv Srbije u slučaju neusvajanja zakona.

Predstavnici 47 zemalja članica SE razmatrali su u martu kašnjenje Srbije u izvršenju presude "Zorica Jovanović protiv Srbije" o bebama koje su navodno nestale iz srpskih porodilišta. Tada je konstatovano da su vlasti u Beogradu postigle određeni napredak, ali da je izostalo usvajanje pravne regulative i mehanizama za izvršenje presude.

Srbija je krajem avgusta obavestila SE o postupcima koje preduzima u slučaju nestalih beba,uključujući i usvajanje posebnog zakona o nestalim bebama. Dostavljenim akcionim planom međutim nije precizirano kada bi zakon mogao biti usvojen. Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Z. Jovanović 10.000 evra odštete i da joj obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina. Isti model primenjivaće se na više stotina slučajeva nestanka beba iz porodilišta u Srbiji. Rok za izvršenje presude bio je 9. oktobar 2014. godine.