KAPIJE niškog vojnog aerodroma bile su danas širom otvorene za brojne posetioce “Otvorenog dana”. Akciju je organizovala 98. vazduhoplovna brigada VS, a na hiljade posetilaca imali su priliku da vide prigodan letački program i najzanimljivije prikaze iz obuke i svakodnevnog života pripadnika Vojske Srbije.

Tradicionalno, za “Otvoreni dan” u Nišu najviše su bili zainteresovani osnovci i srednjoškolci, a deo njih svoju budućnost vidi u nekoj od jedinica Vojske Srbije.

Mnogi su prvi put uživo videli naoružanje i tehniku elitnih jedinica, uverili se u spremnost Vojske da se suoči sa najvećim izazovima u očuvanju mira.

- Nišlijama smo prikazali desantiranje padobranaca iz helikoptera XT-40, prikaz osposobljenosti pilota “gazela”, “gama”, borbenog TiS i prikaz lovačko-bombarderske avijacije “orao” - predočila je referent za odnose sa javnošću 98. vazduhoplovne brigade, poručnik Nevena Marinčić.

Pred posetiocima je bilo pregršt atraktivnih postavki za razgledanje, od naoružanja, padobrana do maketa letilica. Najmlađe su domaćini ljubazno penjali u izložene letilice kako bi se fotografisali za uspomenu. A teško da se mogao naći posetilac bez foto-aparata, ili kamere koji nije želeo da zabeleži neki trenutak.

U letačkom programu, nakon tradicionalnih skokova padobranaca sa zastavama, učestvovale su “gazele” i “game”. Šlag na bogatu vojnu predstavu dali su lovački bombarderi “orao”.


OVACIJE

SVE bravure letelica u vazduhu i ateriranje padobranaca 63. padobranskog bataljona, posetioce su ostavile bez daha. Vojnici su ispraćeni burnim aplauzima.