Večiti studenti mogu na Bolonju o svom trošku

K. M.

četvrtak, 15. 09. 2016. u 09:21

Вечити студенти могу на Болоњу о свом трошку

Rektor Bumbaširević sa studentima

Zasedao Senat Beogradskog univerziteta i doneo odluku. Plaćaće punu školarinu do završetka studija

STUDENTI osnovnih studija upisani po ranijim propisima na fakultetima Beogradskog univerziteta imaće rok od dve godine za završetak studija. U tom roku večiti studenti imaće pravo ispisa i ponovnog upisa na studije po Bolonjskom procesu, uz mogućnost priznavanja položenih ispita uz novčanu naknadu i završetak studija isključivo po samofinansirajućem programu - odlučeno je u sredu na 10. sednici Beogradskog univerziteta (BU).

Članovi Senata BU u sredu su uvojili Odluku o utvrđivanju upisa studenata osnovnih studija po ranijim programima, kojima je Ministarstvo prosvete dalo dodatnih dve godine za konačni završetak studija. Po ovoj odluci oni će imati pravo da se praktično "prebace" na osnovne studije po novom programu uz visoke novačane iznose. U tom slučaju, oni će imati mogućnost priznavanja položenih ispita, koji se uklapaju u postojeći studijski program i nastavak studija isključivo kao samofinansirajući studenti bez mogućnosti rangiranja sa redovnim akademcima.

- Ova odluka nije po aktuelnom Statutu Univerziteta, ali će biti naknadno usklađena. U tom smislu, ukoliko neko to želi da učini od starih studenata, imaće tu mogućnost čim odluka stupi na snagu. Naravno, ona neće biti obavezujuća za sve, a ispiti će se naknadno ujednačavati sa određenim programom - objašnjava Nada Kovačević, prorektor za studije i upravljanje kvalitetom.

Akademci fakulteta Univerziteta u Beogradu za upis u narednu godinu studija rangiraće se shodno novoj odluci, ali će broj budžetskih mesta biti određivan prema starom principu - 120 procenata u odnosu na prethodnu godinu.


UPIS NA MASTER DO 15. OKTOBRA

KRAJNjI rok za upis na master studije produžen je do 15. oktobra, a ove godine biće raspisan konkurs i za upis 30 akademaca na master interdisciplinarnim studijama pri Univerzitetu, pod nazivom Evropska politika i upravljanje krizama.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Mali bata

15.09.2016. 09:42

Pre bih rekao da je rec o sposobnost profesora da pronadje studenta da odgovara vrednostima globalne potrebe. A pricali smo i o tome da tu osobinu nesme profesor da zloupotrebi, vec da se uzdrzi.

joja

15.09.2016. 09:43

trebadoneti zakon da student koji padne godinu odma bude udaljen sa fakulteta ,tako će mo dobiti kvalitetne studente u koje bi država znatno više ulagala

sale

15.09.2016. 14:14

@joja - To će verovatno uslediti odmah nakon zakona, da kada komentator napiše glup komentar, da mu se zabrani da ikad više ostavlja komentare.

Francesco

15.09.2016. 17:29

@joja - Biće to jako kvalitetni studenti, pogotovo ako budu pisali "će mo", rečenicu počinjali malim slovom, a završavali je bez znakova interpunkcije. Čoveče da li si ti svestan da u rečenici koju si napisao ima više pravopisnih grešaka nego reči? Iskreno se nadam da samo troluješ.

Pitanje

15.09.2016. 10:07

Zasto ih zovete "veciti" kada nigde nikada niko u istoriji nije vecito studirao? Neko je prekinuo zato jer je diplomirao, neko zato jer je odustao a neko zato jer je umro ili je ubijen. Kada je studiranje u pitanju, nista nije vecno.

Никола Марић

15.09.2016. 10:16

А зна ли неко 'оће бити апсолвентских рокова?

Professor niser ranga

15.09.2016. 15:22

Ovaj komentar moze da je pogresan ali politicki je korektan! Profesore koji nemaju moc da savladaju energiju koji ima studenta moraju se izbaciti sa fakulteta.