Slovenci sude oficirima JNA

V. C. Spasojević - R. Dragović

03. 09. 2016. u 22:00

Bivše republike SFRJ traže najmanje 300 pripadnika nekadašnje vojske zbog ratnih zločina. Ukoliko Srbija uđe u EU, njima će pretiti hapšenje po skraćenom postupku

Словенци суде официрима ЈНА

Rat u Sloveniji, Dragomir Grujović

KAPETAN Dragomir Grujović iz Čačka, protiv koga je Slovenija raspisala poternicu još 1997. godine zbog navodnog ratnog zločina, samo je jedan od najmanje 300 vojnika i oficira bivše JNA za kojima tragaju bivše jugoslovenske republike. Svi su oni optuženi za ratne zločine, iako su samo branili svoje kasarne.

A da nisu, ogrešili bi se o tadašnji Krivični zakonik SFRJ, po kom su bili dužni da "spreče predaju položaja neprijatelju", i odgovarali bi za izdaju u Beogradu. Kad i ako Srbija uđe u EU, njima će pretiti hapšenje po skraćenom postupku na osnovu evropskog naloga koji se primenjuje u svim članicama Unije.

Grujović je dobio poziv za saslušanje pred sudom u Novom Mestu, zakazano za 13. oktobar. Kako kaže za "Novosti", neće otići:

- Ne napuštam Srbiju odavno, jer je na snazi poternica i mogu da me uhapse. Po tom pitanju najgori su Crnogorci i Bosanci - kaže Grujović.

Upravo zbog bojazni da bi mogao da bude izručen zbog zločina koji nije počinio, on je pre desetak dana, preko Ambasade Ruske Federacije u Beogradu, tražio rusko državljanstvo i još čeka odgovor.

Optužnica protiv njega podignuta je 1994, a tužilaštvo u Novom Mestu prvi put mu je uručilo tek u maju 2015. Terete ga da je u vreme sukoba TO Slovenije i JNA "zastrašivao civile" kao zapovednik ratnog skladišta JNA sa 7,2 miliona litara goriva u Puščavi kod Mokronoga, preteći da će skladište dići u vazduh. Terete ga i da je pucao iz pištolja na zapovednika skladišta, Slovenca Branimira Furlana, koji je skladište hteo da preda i koji je takođe pucao na Grujovića.

U skladištu, iz kojeg su pobegli vojnici Slovenci i Albanci, ostali su Grujović, vodnik Dejan Kovačević, Hrvat i kasniji Grujovićev kum, i još 33 redova. Ova posada je, preteći Slovencima da će, ako budu napadnuti, dići u vazduh rezervoare s naftom, četiri pune nedelje čuvala i do primirja sačuvala svu imovinu, naoružanje i vojnike. Samo jedan je bio ranjen.

HRVATI NOSILI DOKUMENTACIJU Drastičan primer progona bivših i aktivnih oficira jeste potez Hrvatske iz 2009. godine, kada je otvorila istragu protiv čak 28 pilota JNA, zbog dejstva u okolini Dubrovnika 1991. godine. Iza ovog i drugih sličnih slučajeva nalaze se Hrvati, koji su početkom rata napustili Armiju. Prelazeći na suprotnu stranu, najčešće su iz jedinica odnosili dnevnike i spiskove brojnog stanja. Ove dokumente hrvatsko pravosuđe tretiralo je kao prvoklasne dokaze o njihovoj umešanosti u zločine.

- Žao mi je što me niko iz države nije pozvao i ponudio podršku. Za razliku od Slovenaca, koji čuvaju svoje veterane, naša zemlja o nama ne brine - kaže Grujović.

Najviše bivših pripadnika JNA goni Hrvatska. Od 3.600 ljudi koje su u početku procesuirali za ratne zločine, broj je "pao" na 1.577, dok je ostalima delo prekvalifikovano u oružanu pobunu i amnestirani su. Od preostalih, bar 300 su vojnici i starešine nekadašnje zajedničke vojske.

- Samo na jednoj optužnici za "Loru", koja je pre nego što je postala zatvor, bila ratna luka, nalazi se 37 imena. Na optužnici za Zadar i zadarski aerodrom ih je dvadesetak, a za bjelovarsku kasarnu 25... Hrvati gone sve komandante i pomoćnike komandanata kasarni koji su se branili kada su bili napadnuti - kaže Savo Štrbac iz organizacije "Veritas".

Po hrvatskim poternicama već je uhapšeno 160 Srba u svetu, od čega su 54 izručena Zagrebu i protiv dvadesetak je obustavljen postupak budući da im je delo preinačeno u oružanu pobunu. Po evropskom nalogu za hapšenje otkad je Hrvatska postala članica EU uhapšeno je desetak Srba, na Malti, u Francuskoj, u Britaniji trojica čekaju ekstradiciju.

- Sa Kapetanom Draganom je u ćeliji kapetan Pavle Pantić, kapetan bojnog broda i nekadašnji komandant kasarane "Lora". On je uhvaćen prilikom ulaska iz Srbije u Crnu Goru, a Hrvati ga terete da se navodno iz "Lore" pucalo po Splitu. Molili su ga da prizna krivicu, a da će mu zauzvrat dati "samo četiri godine", pa će ubrzo moći nazad u Srbiju, kćerki invalidu. I sam teško bolestan, odbio je - kaže Štrbac.

U istoj ćeliji je i general Borislav Đukić, koga je lane takođe izručila Crna Gora. NJegovo ime nalazi se na dve grupne optužnice - za rušenje brane na Peruči i zločine protiv civila u severnoj Dalmaciji. U Sloveniji je, osim Grujovića, krivično gonjen i Tihomir Savić, koji je pred mariborskim sudom optužen da je kao komandir minobacačkog voda 1991. naložio granatiranje civilnih objekata, ali je postupak protiv njega obustavljen.


OPRAVDANJE ZA SECESIJU

Slovenci i Hrvati još gone pripadnike JNA iako su i sami činili zločine tokom ratnih sukoba - podseća penzionisani general Vidoje Pantelić iz Kluba generala i admirala.

- U Sloveniji, koja hoće da sudi Grujoviću, niko nije odgovarao za ubistva mladih vojnika JNA. Optužnicama i poternicama za navodne zločine Hrvatska i Slovenija zapravo dokazuju opravdanost jednostrane secesije - navodi Pantelić i ističe da bi rešavanje problema koje imaju bivši oficiri u EU trebalo da postane prvorazredni zadatak za naš državni vrh.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (29)

Branko

03.09.2016. 22:21

Polako ljudi, nikome ne sude Slovenci. Da li je kap.Grujović kriv ili nije - pojma nemam. Nikome sa prezimenom Grujović se ne sudi u Sloveniji i . /tačka/

mića

03.09.2016. 23:02

@Branko - Covece u kom ti svetu zivis ? Sta nam je uradio Aleksandar Karadjordjevic ? Gde bas njega da izbaci istorija u sudbonosnim vremenima ? "Ujedinitelj"

Aleksandar

03.09.2016. 23:30

@Branko - Branko, nemas pojma ko su Slovenci. Da li monda zivis u Slovenij i Srbin si jos uz to? Da li si proziveo 90-te u Sloveniji kao Srbin?

Branko

03.09.2016. 23:52

@Branko - Devedesete sam na žalost preživljavao i preživeo u Srbiji. Živim u Sloveniji. A da li sam Srbin, Albanac, Grk, Turčin, Slovenac ... nije bitno. Nacionalnost mi nikada nije bila profesija, niti će biti. Pozdrav.

Aleksandar

04.09.2016. 03:25

@Branko - E moj crni Branko, zato ces i nastradati prvi, kad to becki konjusari odluce. Da samo vidis kako slovenska braca uzivaju kad to rade. Bio sam u Prevaljama od 86 do 99... Poznajem ih predobro, nastranu to sto mi je supruga zlovenka...

balerina

04.09.2016. 03:33

@Branko - eto ja sam cula da 90-ih nisi smeo javno da govoris srpski na ulici, a sad se kao popravila situacija mada ima i sada slucajeva gde nastavnica opominje ucenicu koja se obratila drugarici na maternjem odnosno srpskom :" ovde se prica slovenscina" a da ne pricamo o "izbrisanim" Srbima 91

alfa...!

04.09.2016. 08:41

@Branko - Aleksandar,vidim,volite da lepite etikete pojedinim narodima,u tome ste stručnjak.........................

maki

04.09.2016. 08:54

@Branko - Nije Ujedinitelj dovuko Komuniste da crtaju granice od oka ,da prave nove republike,pokrajine,nacije,crkve a pogotovu Ujedinitelj nije ubijao obrazovane i imućne Srbe. Da nije neki tvoj predak komunista zaslužan za ovaj haos na Balkanu?

zeks

04.09.2016. 09:37

@Branko - Бранко, кад си већ у Словенији земљи ЕУ, где је, обавезно поштовање принципа људских права и сл, одговори на једно питање: на пример, замисли да живиш у Великој Британији конкретно да си у Енглеској, а по рођењу си из Белфаста, северна Ирска. И ти тако живиш и радиш у Манчестеру једно 30-так год., плаћаш порез, све супер. Онда Енглеска реши да се отцепи од ВБ, па затим у току ноћи дође полиција и ухапси те, а затим ти одузму сва документа и избаце те из земље, јер немаш држaвљанство Енглеске.

zeks

04.09.2016. 09:44

@Branko - Да наставим, 90-тих су словенци ухапсили, одузели сва документа и уништили их и једноставно избацили из земље око 18.000, углавном србе који су раније, у великој СФРј дошли и радили 20 или 30-так година, основали породице.... Само зато јер НИСУ имали државњанство Словеније (а како, кад су рођени у србији, бих и сл.). а то што су имали имовину, плаћали порезе и др. није било важно. То је чувени случај "Избрисаних". Сретно ти било,Бранко ! ПС: Да ли си добио држављанство Словеније...

Sredoje

04.09.2016. 10:17

@Branko - Nemoj tako o Karadjordjevicima, jedinoj jugoslo9venskoj dinastiji. Da nam nisu istrebili srpsku dinastiju Obrenovica Srbi danas ne bi nosili na poslu pelene.(Prica se da ce ih uvesti, mislim pelene, i za sve korisnike javnog prevoza. Bice drakonske kazne za svakoga koga u vozilu uhvate bes pelena).

Sredoje

04.09.2016. 10:22

@Branko - Zato ti je anacionalnost profesija. Zbog toga su te zadrti nacionalisti Slovenci i zaposlili i placaju te srpskim parama, tj. novcem od penzija koje su Srbima zakinuli.

mića

04.09.2016. 19:53

@Branko - Da nije bilo "Ujedinitelja" ne bi imali sta da crtaju Komunisti. Zar ti to nije jasno covece. Sve ostalo je doslo posle, shvati posle. Pljunuo je i pogazio sve ono sto je srpski narod preziveo u Velikom ratu. Nema druge istine, nema.

Branko

03.09.2016. 22:36

@Una - Una, jedna jedinstvena, komentar vam je ispod nivoa bilo kakvog odgovora. Uživajte u noževima, leđima i bajkama.

Чикаго

04.09.2016. 03:55

@Una - Уна, ипак су на првом месту хрвати. А на другом словенци

MIRa

03.09.2016. 23:53

A, ko ce od slovenaca da odgovara za pobijenu, nevinu nasu decu, koju su skidali do gaca i nemilosrdno streljali, a oni cak nisu ni imali vremena ni da se brane?!Sram ih bilo!

Akril

04.09.2016. 00:29

A za to vreme, Slovenci i Hrvati isisavaju svakodnevno milione iz naše zemlje. Kako bi bilo da im zavrnemo te slavine ?

Go

04.09.2016. 01:38

Slovenci su imali plan da pobiju decu oficira JNA. Kada je pocinjao rat. Nemam vise nista da dodam.

Goran

04.09.2016. 02:32

Ah ti Slivenci kad svoga strica pitao koji je radio u saveznom supu što ne raspalite po toj bagri p.... jedne a on mi kaže ščim sa corcima u okviru JNA u Sloveniji a tako i Savezni sup nije imao bojevu municiju... Dati nekom i prodati jadnici koje je izdala otadžbina a za to niko nije odgovarao ni izdajnici ni domobrani...

Ненад

04.09.2016. 09:08

Када (и ако) Србија постане чланицом ЕУ, онда се са сигурношћу може рачунати да ће и Словенија и Хрватска подићи стотине оптужница против некадашњи официра ЈНА који су ратовали у Словенији и Србији. А исто то нас чека и када једног дана БиХ уђе у чланство ЕУ!

Nevena

04.09.2016. 09:35

šta će vlast da uradi za naše ljude koji se nalaze na raznoraznim ootužnicama, po ulasku Srbije u EU, kad kod se to dogodi?

Srbin na vezi

04.09.2016. 10:07

Dočekajmo opet "braću" slovence, u Beogradu otvorenog srca, na primer. I prazne glave, naravno. Ne bi meni oni ni u dvorište ušli, a kud da ih još počastim.

Sredoje

04.09.2016. 10:12

Nema vece barabe od sluge koji dobije malo vlasti i nekoliko marvica pisljive slobode. Osilio se Jernej pa bi da hapsi Kraljevica Marka.

sećanje

04.09.2016. 13:37

Ја се сетих пилота интендатског хеликоптера ЈНА који је достављао храну љубљанском гарнизону када су га оборили словенци "ослободиоци"- и четири дана је лежало тело на сред асфалта, непрекривено - никоме нису дали да приђе нити да га склони, нити да га сахрани!!! Све телевизије вртеле снимак! И тако испадоше сва наша деца на одслужењу редовног војног рока, сви убијани, и они којих се нису дочепали - ратни злочинци! А Србија - ћути...

Branko

04.09.2016. 20:50

@sećanje - Sećanje, sve ti je naopako, kaže se intendantskog a i sve ostalo je laž i prevara na koju u sudskom postupku pred nadležnim sudovima R.Slovenije ukazuje supruga preminulog pilota. A za decu, "vašu i našu" pitajte "vašeg" vođu i kolovođu raspada SFRJ u Požarevcu - ako vam je dostupan.

Blanka

18.09.2016. 12:13

Srbija nece uci u eu,a Srbi bi trebali konacno da podignu optuznice protiv onih koji su ubijali vojsku! Decu! Srama neamju!