Slovenci sude oficirima JNA

V. C. Spasojević - R. Dragović

subota, 03. 09. 2016. u 22:00

Словенци суде официрима ЈНА

Rat u Sloveniji, Dragomir Grujović

Bivše republike SFRJ traže najmanje 300 pripadnika nekadašnje vojske zbog ratnih zločina. Ukoliko Srbija uđe u EU, njima će pretiti hapšenje po skraćenom postupku

KAPETAN Dragomir Grujović iz Čačka, protiv koga je Slovenija raspisala poternicu još 1997. godine zbog navodnog ratnog zločina, samo je jedan od najmanje 300 vojnika i oficira bivše JNA za kojima tragaju bivše jugoslovenske republike. Svi su oni optuženi za ratne zločine, iako su samo branili svoje kasarne.

A da nisu, ogrešili bi se o tadašnji Krivični zakonik SFRJ, po kom su bili dužni da "spreče predaju položaja neprijatelju", i odgovarali bi za izdaju u Beogradu. Kad i ako Srbija uđe u EU, njima će pretiti hapšenje po skraćenom postupku na osnovu evropskog naloga koji se primenjuje u svim članicama Unije.

Grujović je dobio poziv za saslušanje pred sudom u Novom Mestu, zakazano za 13. oktobar. Kako kaže za "Novosti", neće otići:

- Ne napuštam Srbiju odavno, jer je na snazi poternica i mogu da me uhapse. Po tom pitanju najgori su Crnogorci i Bosanci - kaže Grujović.

Upravo zbog bojazni da bi mogao da bude izručen zbog zločina koji nije počinio, on je pre desetak dana, preko Ambasade Ruske Federacije u Beogradu, tražio rusko državljanstvo i još čeka odgovor.

Optužnica protiv njega podignuta je 1994, a tužilaštvo u Novom Mestu prvi put mu je uručilo tek u maju 2015. Terete ga da je u vreme sukoba TO Slovenije i JNA "zastrašivao civile" kao zapovednik ratnog skladišta JNA sa 7,2 miliona litara goriva u Puščavi kod Mokronoga, preteći da će skladište dići u vazduh. Terete ga i da je pucao iz pištolja na zapovednika skladišta, Slovenca Branimira Furlana, koji je skladište hteo da preda i koji je takođe pucao na Grujovića.

U skladištu, iz kojeg su pobegli vojnici Slovenci i Albanci, ostali su Grujović, vodnik Dejan Kovačević, Hrvat i kasniji Grujovićev kum, i još 33 redova. Ova posada je, preteći Slovencima da će, ako budu napadnuti, dići u vazduh rezervoare s naftom, četiri pune nedelje čuvala i do primirja sačuvala svu imovinu, naoružanje i vojnike. Samo jedan je bio ranjen.

HRVATI NOSILI DOKUMENTACIJU Drastičan primer progona bivših i aktivnih oficira jeste potez Hrvatske iz 2009. godine, kada je otvorila istragu protiv čak 28 pilota JNA, zbog dejstva u okolini Dubrovnika 1991. godine. Iza ovog i drugih sličnih slučajeva nalaze se Hrvati, koji su početkom rata napustili Armiju. Prelazeći na suprotnu stranu, najčešće su iz jedinica odnosili dnevnike i spiskove brojnog stanja. Ove dokumente hrvatsko pravosuđe tretiralo je kao prvoklasne dokaze o njihovoj umešanosti u zločine.

- Žao mi je što me niko iz države nije pozvao i ponudio podršku. Za razliku od Slovenaca, koji čuvaju svoje veterane, naša zemlja o nama ne brine - kaže Grujović.

Najviše bivših pripadnika JNA goni Hrvatska. Od 3.600 ljudi koje su u početku procesuirali za ratne zločine, broj je "pao" na 1.577, dok je ostalima delo prekvalifikovano u oružanu pobunu i amnestirani su. Od preostalih, bar 300 su vojnici i starešine nekadašnje zajedničke vojske.

- Samo na jednoj optužnici za "Loru", koja je pre nego što je postala zatvor, bila ratna luka, nalazi se 37 imena. Na optužnici za Zadar i zadarski aerodrom ih je dvadesetak, a za bjelovarsku kasarnu 25... Hrvati gone sve komandante i pomoćnike komandanata kasarni koji su se branili kada su bili napadnuti - kaže Savo Štrbac iz organizacije "Veritas".

Po hrvatskim poternicama već je uhapšeno 160 Srba u svetu, od čega su 54 izručena Zagrebu i protiv dvadesetak je obustavljen postupak budući da im je delo preinačeno u oružanu pobunu. Po evropskom nalogu za hapšenje otkad je Hrvatska postala članica EU uhapšeno je desetak Srba, na Malti, u Francuskoj, u Britaniji trojica čekaju ekstradiciju.

- Sa Kapetanom Draganom je u ćeliji kapetan Pavle Pantić, kapetan bojnog broda i nekadašnji komandant kasarane "Lora". On je uhvaćen prilikom ulaska iz Srbije u Crnu Goru, a Hrvati ga terete da se navodno iz "Lore" pucalo po Splitu. Molili su ga da prizna krivicu, a da će mu zauzvrat dati "samo četiri godine", pa će ubrzo moći nazad u Srbiju, kćerki invalidu. I sam teško bolestan, odbio je - kaže Štrbac.

U istoj ćeliji je i general Borislav Đukić, koga je lane takođe izručila Crna Gora. Njegovo ime nalazi se na dve grupne optužnice - za rušenje brane na Peruči i zločine protiv civila u severnoj Dalmaciji. U Sloveniji je, osim Grujovića, krivično gonjen i Tihomir Savić, koji je pred mariborskim sudom optužen da je kao komandir minobacačkog voda 1991. naložio granatiranje civilnih objekata, ali je postupak protiv njega obustavljen.

OPRAVDANjE ZA SECESIJU

Slovenci i Hrvati još gone pripadnike JNA iako su i sami činili zločine tokom ratnih sukoba - podseća penzionisani general Vidoje Pantelić iz Kluba generala i admirala.

- U Sloveniji, koja hoće da sudi Grujoviću, niko nije odgovarao za ubistva mladih vojnika JNA. Optužnicama i poternicama za navodne zločine Hrvatska i Slovenija zapravo dokazuju opravdanost jednostrane secesije - navodi Pantelić i ističe da bi rešavanje problema koje imaju bivši oficiri u EU trebalo da postane prvorazredni zadatak za naš državni vrh.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (29)

Branko

03.09.2016. 22:21

Polako ljudi, nikome ne sude Slovenci. Da li je kap.Grujović kriv ili nije - pojma nemam. Nikome sa prezimenom Grujović se ne sudi u Sloveniji i . /tačka/

mića

03.09.2016. 23:02

@Branko - Covece u kom ti svetu zivis ? Sta nam je uradio Aleksandar Karadjordjevic ? Gde bas njega da izbaci istorija u sudbonosnim vremenima ? "Ujedinitelj"

Aleksandar

03.09.2016. 23:30

@Branko - Branko, nemas pojma ko su Slovenci. Da li monda zivis u Slovenij i Srbin si jos uz to? Da li si proziveo 90-te u Sloveniji kao Srbin?

Branko

03.09.2016. 23:52

@Branko - Devedesete sam na žalost preživljavao i preživeo u Srbiji. Živim u Sloveniji. A da li sam Srbin, Albanac, Grk, Turčin, Slovenac ... nije bitno. Nacionalnost mi nikada nije bila profesija, niti će biti. Pozdrav.

Aleksandar

04.09.2016. 03:25

@Branko - E moj crni Branko, zato ces i nastradati prvi, kad to becki konjusari odluce. Da samo vidis kako slovenska braca uzivaju kad to rade. Bio sam u Prevaljama od 86 do 99... Poznajem ih predobro, nastranu to sto mi je supruga zlovenka...

balerina

04.09.2016. 03:33

@Branko - eto ja sam cula da 90-ih nisi smeo javno da govoris srpski na ulici, a sad se kao popravila situacija mada ima i sada slucajeva gde nastavnica opominje ucenicu koja se obratila drugarici na maternjem odnosno srpskom :" ovde se prica slovenscina" a da ne pricamo o "izbrisanim" Srbima 91

alfa...!

04.09.2016. 08:41

@Branko - Aleksandar,vidim,volite da lepite etikete pojedinim narodima,u tome ste stručnjak.........................

maki

04.09.2016. 08:54

@Branko - Nije Ujedinitelj dovuko Komuniste da crtaju granice od oka ,da prave nove republike,pokrajine,nacije,crkve a pogotovu Ujedinitelj nije ubijao obrazovane i imućne Srbe. Da nije neki tvoj predak komunista zaslužan za ovaj haos na Balkanu?

zeks

04.09.2016. 09:37

@Branko - Бранко, кад си већ у Словенији земљи ЕУ, где је, обавезно поштовање принципа људских права и сл, одговори на једно питање: на пример, замисли да живиш у Великој Британији конкретно да си у Енглеској, а по рођењу си из Белфаста, северна Ирска. И ти тако живиш и радиш у Манчестеру једно 30-так год., плаћаш порез, све супер. Онда Енглеска реши да се отцепи од ВБ, па затим у току ноћи дође полиција и ухапси те, а затим ти одузму сва документа и избаце те из земље, јер немаш држaвљанство Енглеске.

zeks

04.09.2016. 09:44

@Branko - Да наставим, 90-тих су словенци ухапсили, одузели сва документа и уништили их и једноставно избацили из земље око 18.000, углавном србе који су раније, у великој СФРј дошли и радили 20 или 30-так година, основали породице.... Само зато јер НИСУ имали државњанство Словеније (а како, кад су рођени у србији, бих и сл.). а то што су имали имовину, плаћали порезе и др. није било важно. То је чувени случај "Избрисаних". Сретно ти било,Бранко ! ПС: Да ли си добио држављанство Словеније...

Sredoje

04.09.2016. 10:17

@Branko - Nemoj tako o Karadjordjevicima, jedinoj jugoslo9venskoj dinastiji. Da nam nisu istrebili srpsku dinastiju Obrenovica Srbi danas ne bi nosili na poslu pelene.(Prica se da ce ih uvesti, mislim pelene, i za sve korisnike javnog prevoza. Bice drakonske kazne za svakoga koga u vozilu uhvate bes pelena).

Sredoje

04.09.2016. 10:22

@Branko - Zato ti je anacionalnost profesija. Zbog toga su te zadrti nacionalisti Slovenci i zaposlili i placaju te srpskim parama, tj. novcem od penzija koje su Srbima zakinuli.

mića

04.09.2016. 19:53

@Branko - Da nije bilo "Ujedinitelja" ne bi imali sta da crtaju Komunisti. Zar ti to nije jasno covece. Sve ostalo je doslo posle, shvati posle. Pljunuo je i pogazio sve ono sto je srpski narod preziveo u Velikom ratu. Nema druge istine, nema.

Branko

03.09.2016. 22:36

@Una - Una, jedna jedinstvena, komentar vam je ispod nivoa bilo kakvog odgovora. Uživajte u noževima, leđima i bajkama.

Чикаго

04.09.2016. 03:55

@Una - Уна, ипак су на првом месту хрвати. А на другом словенци

MIRa

03.09.2016. 23:53

A, ko ce od slovenaca da odgovara za pobijenu, nevinu nasu decu, koju su skidali do gaca i nemilosrdno streljali, a oni cak nisu ni imali vremena ni da se brane?!Sram ih bilo!

Akril

04.09.2016. 00:29

A za to vreme, Slovenci i Hrvati isisavaju svakodnevno milione iz naše zemlje. Kako bi bilo da im zavrnemo te slavine ?

Go

04.09.2016. 01:38

Slovenci su imali plan da pobiju decu oficira JNA. Kada je pocinjao rat. Nemam vise nista da dodam.

Goran

04.09.2016. 02:32

Ah ti Slivenci kad svoga strica pitao koji je radio u saveznom supu što ne raspalite po toj bagri p.... jedne a on mi kaže ščim sa corcima u okviru JNA u Sloveniji a tako i Savezni sup nije imao bojevu municiju... Dati nekom i prodati jadnici koje je izdala otadžbina a za to niko nije odgovarao ni izdajnici ni domobrani...

Ненад

04.09.2016. 09:08

Када (и ако) Србија постане чланицом ЕУ, онда се са сигурношћу може рачунати да ће и Словенија и Хрватска подићи стотине оптужница против некадашњи официра ЈНА који су ратовали у Словенији и Србији. А исто то нас чека и када једног дана БиХ уђе у чланство ЕУ!

Nevena

04.09.2016. 09:35

šta će vlast da uradi za naše ljude koji se nalaze na raznoraznim ootužnicama, po ulasku Srbije u EU, kad kod se to dogodi?

Srbin na vezi

04.09.2016. 10:07

Dočekajmo opet "braću" slovence, u Beogradu otvorenog srca, na primer. I prazne glave, naravno. Ne bi meni oni ni u dvorište ušli, a kud da ih još počastim.

Sredoje

04.09.2016. 10:12

Nema vece barabe od sluge koji dobije malo vlasti i nekoliko marvica pisljive slobode. Osilio se Jernej pa bi da hapsi Kraljevica Marka.

sećanje

04.09.2016. 13:37

Ја се сетих пилота интендатског хеликоптера ЈНА који је достављао храну љубљанском гарнизону када су га оборили словенци "ослободиоци"- и четири дана је лежало тело на сред асфалта, непрекривено - никоме нису дали да приђе нити да га склони, нити да га сахрани!!! Све телевизије вртеле снимак! И тако испадоше сва наша деца на одслужењу редовног војног рока, сви убијани, и они којих се нису дочепали - ратни злочинци! А Србија - ћути...

Branko

04.09.2016. 20:50

@sećanje - Sećanje, sve ti je naopako, kaže se intendantskog a i sve ostalo je laž i prevara na koju u sudskom postupku pred nadležnim sudovima R.Slovenije ukazuje supruga preminulog pilota. A za decu, "vašu i našu" pitajte "vašeg" vođu i kolovođu raspada SFRJ u Požarevcu - ako vam je dostupan.

Blanka

18.09.2016. 12:13

Srbija nece uci u eu,a Srbi bi trebali konacno da podignu optuznice protiv onih koji su ubijali vojsku! Decu! Srama neamju!