OSLIKAVANjE kupole Hrama Svetog Save izraz je duboke povezanosti društava Srbije i Rusije. Spomen-hram na Vračaru zauvek će spojiti dva naroda.

Ovo je danas poručio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, posle potpisivanja donatorskog ugovora za uređenje enterijera najvećeg hrama SPC. Sporazum koji će omogućiti početak centralnog posla dekoracije unutrašnjosti vračarske svetinje potpisan je u Predsedništvu Srbije između Društva za podizanje Hrama Svetog Save, ruske kompanije "Gaspromnjeft" i organizacije "Moskovski međunarodni fond za pružanje pomoći UNESKO". Potpisi na ovom dokumentu označili su i ulazak ruskih majstora u Hram i početak radova.

- Ovo je bratska, prijateljska i hrišćanska pomoć koja dolazi kao kiša koja padne kada je najpotrebnije - rekao je predsednik Nikolić. - Potpisivanje ovog sporazuma u čijem središtu je Hram na Vračaru izraz je istorijskih i sveobuhvatnih veza sa Rusijom. Hram će biti mesto gde će svako moći da nađe mir i spokoj u teškim vremenima, a njegova kupola će večno spojiti dva naroda.

Patrijarh Irinej, koji je prisustvovao potpisivanju donatorskog ugovora, rekao je da će crkva na Vračaru biti primer pravoslavne hrišćanske umetnosti.

- Hram Svetog Save, kada radovi budu završeni, biće centar Beograda kao i središte divljenja čitavog hrišćanskog sveta - kazao je poglavar SPC.

U središtu danas potpisanog sporazuma jeste donacija od četiri miliona evra koje je izdvojila kompanija "Gaspromnjeft". Projekat predviđa dekorisanje 1.230 kvadrata unutrašnje površine glavne kupole Hrama. Ona će biti uređena mozaikom, uz korišćenje stakla i prirodnog kamena. Pripremni radovi su završeni i sve je spremno za start ruskih majstora.

ČEPURIN: VAŽNO POGLAVLjE Početak radova na unutrašnjosti Hrama postaće važno poglavlje u bogatoj istoriji prijateljskih odnosa Srbije i Rusije - rekao je ruski ambasador Aleksandar Čepurin. - Nadam se da će kupola biti gotova do kraja 2017, a da će svi radovi na oslikavanju hrama biti završeni do 2019. godine, kada SPC obeležava 800 godina autokefalnosti - rekao je Čepurin.

Završetak radova na kupoli planiran je za 2017. godinu. U toku projekta biće izrađeno 1.230 kvadratnih metara mozaične kompozicije unutrašnje površine glavne kupole Hrama. Tehnika izvođenja radova - mozaik uz korišćenje stakla i prirodnog kamena. U Hramu Svetog Save, koji je najveći pravoslavni hram na Balkanu, već su završeni pripremni radovi. Umetničkim radovima na uređenju Hrama Svetog Save rukovodiće akademik i član Ruske akademije umetnosti, narodni umetnik Rusije, Nikolaj Muhin.


RUSKO ISKUSTVO

Predsednik Odeljenja spoljnih crkvenih veza Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion, koji je prisustvovao potpisivanju sporazuma o dekoraciji Hrama Svetog Save, podsetio je danas u Beogradu da je Ruska pravoslavna crkva za 28 godina obnovila ili ponovo izgradila čak 28.000 hramova.

- Naši umetnici stekli su veliko iskustvo. Veoma mi je drago što mogu da ga primene u Srbiji - rekao je vladika Ilarion.