U učionicu samo sa fakultetom

I. MIĆEVIĆ

23. 08. 2016. u 15:30

Unija sindikata prosvetnih radnika upozorava na novi Pravilnik. Sa višom školom neće moći da rade novi nastavnici

У учионицу само са факултетом

UČITELjI i nastavnici sa završenom višom školom ili nekadašnjim šestim stepenom neće od septembra moći da predaju u školama - upozoravaju zabrinuto iz Unije sindikata prosvetnih radnika. Oni se pozivaju na izmenjen Pravilnik o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika i stručnih saradnika u osnovnoj školi, objavljen u “Službenom glasniku”, koji bi mogao bez posla da ostavi više od 10.000 nastavnika, jer se procenjuje da ih je toliko bez fakultetske diplome.

Osim učitelja, koji su najbrojniji među prosvetarima s visokom školom, Pravilnik kaže i da muzičko u osnovnoj školi neće moći da predaju nastavnici muzičke kulture, a ni časove likovnog neće više držati nastavnici likovne umetnosti. Isto važi i za nastavnike stranih jezika i srpskog jezika sa elementima kulture, koji neće moći da drže časove u nižim razredima.

Ako nemaju fakultetsku diplomu, nastavnici će ostati i bez časova izbornih predmeta. Učitelji s višom školom neće imati pravo da predaju nijedan izborni predmet u nižim razredima, a ni šah u starijim, iako imaju dodatne kvalifikacije. Nastavnici muzičkog neće držati hor i orkestar, nastavnik domaćinstva ostaće takođe bez norme ako nije završio četvorogodišnje studije.

U Ministarstvu prosvete tek kasno sinoć uspeli smo da dobijemo objašnjenje o tome da nastavnici bez fakultetske diplome ne treba da brinu, jer neće ostati bez posla.

- Ovaj pravilnik usklađen je sa članom 8 Zakona o osnovama sistema obrazovanja, koji propisuje ko može da radi u nastavi. To se odnosi na novozaposlene, a ne i na one koji su već u sistemu. Zato niko ko već radi ne treba da brine - objašnjavaju u Ministarstvu.

TEHNOLOŠKI VIŠKOVI NASTAVNICI sa šestim stepenom, kada postanu tehnološki višak, tj. ostanu bez dela časova, ne mogu ni da budu preuzeti u nekoj drugoj školi, jer ne ispunjavaju uslove. Iz Ministarstva prosvete stiže obećanje da će ovaj problem biti rešen tako što će ih, prema Zakonu o radu, upućivati na druga radna mesta, mimo Zakona o osnovama sistema obrazovanja.

A u pomenutom zakonu se kaže da nastavnik može da bude neko ko je završio četvorogodišnje studije pre “Bolonje”, master studije ako se školovao prema “Bolonji” i izuzetno visoku školu. E sada tog “izuzetnog” više neće biti.

Ipak, ostaje apsurd da neko kada završi učiteljski fakultet ne može da radi u školi. Nije kvalifikovan dok ne stekne master diplomu. Isto važi i za diplomce filološkog, filozofskog, geografskog, biološkog ili nekog drugog nastavničkog fakulteta.

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, smatra da se mora pronaći način da ljudi bez potrebnih kvalifikacija odu u penziju, jer im nije ostalo mnogo do punog radnog staža. Jedna od opcija bio bi i dobrovoljni odlazak iz sistema, uz odgovarajuće otpremnine. U Uniji navode primere, pa kažu da u jednoj školi od 10 učitelja osam nema fakultet, u jednoj drugoj, u Kikindi, sve četiri učiteljice završile su višu pedagošku, a takvih primera je, kažu, u svakoj opštini.

- Bilo bi dobro i da se propiše rok od tri ili četiri godine da nastavnici s višom školom završe master studije, odnosno da se doškoluju - predlaže Ivana Gojkov, sekretar OŠ “4. oktobar” u Vojvoda Stepi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Hairlija

23.08.2016. 16:40

A u skupštine grada, pokrajine, republike, ministri, premijeri, predsjednici, mogu i nepismeni!!! Uglavnom i jesu!

Milica Ristic

23.08.2016. 16:42

Mislim da uopste nije problem da neko radi bez mastera.Za pocetak iz obrazovanja treba izostaviti profesore koji nisu uposte zavrsili odgovarajucu skolu za to. Mnogo je slucajeva da se sa visom poslonom ili elektrotehnike predaje matematika. Da sa zavrsenim uciteljskim predaju ruski, a tek su ga imali dve godine na fakultetu.

Jasmina

23.08.2016. 17:09

Nije mi jasno kako je do sada uopšte učitelj predavao bez fakultetske diplome. Doduše primer iz jedne Niške škole najbolje govori kako i zašto, jer jedan učitelj je sa članskom kartom partije na vlasti i višom učiteljskom čak dogurao do potpredsednika JP Tržnica Niš. Nakon što je prošle godine promenio dres, kao i načelnik ove školske uprave i to peti put, isti je ostao u ovoj školi dok fakultetski obrazovani kadar čami na birou !

Гага

25.08.2016. 00:55

@Jasmina - А одакле старом учитељу паре да купи диплому? У мом граду је за директора филијале постављен дечко који је уз рад, бавећи се додатним "бизнисом" прво зарадио паре за стан и бесна кола, а онда и за приватну диплому и за унапређење на послу. Наравно, и учланио се, а није без значаја што је и Ром.

Dragan

23.08.2016. 22:18

Gde misle da nadju budalu koja bi sa diplomom mastera pristala da se zaposli u srednjoj skoli za bednu platu od 39.000 dinara (315 evra)? Pa te pare mogu da zarade i bez zavrsenog fakulteta u npr. prodavnici ili kaficu ili restoranu s tim da tamo mogu da racunaju i na baksis.

Да ти кажем

25.08.2016. 00:43

@Dragan - Па има и оних који су завршили државни факултет, а не желе да буду "чланови библиотеке". Како и где да се они запосле за плату од 78.000 (630 евра)?

Ђорђе С.

25.08.2016. 01:03

Некадашње дипломе виших школа вредније су од данашњих мастер диплома за занимања са неким рогобатним називима ("менаџер за то и то... у области тој и тој"). Да не буде забуне, имам две дипломе, додуше на државним факултетима и по старом програму.