Dobili smo informaciju od Geološkog zavoda da su se pojavili kancerogeni zeoliti na Kosovu i da postoji mogućnost da se crnim putem nađu na našem tržištu, izjavio je za Sputnjik sekretar udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala PKS-a Dragan Stevanović. Istovremeno, tržište u Srbiji je u potpunosti neuređeno, napominje Stevanović.

U eri ekspanzije popularnosti čudotvornih minerala koji blagotvorno utiču na ljudsko zdravlje, već godinama se govori o činjenici da je Srbija jedna od retkih zemalja koja je veoma bogata nalazištima zeolita. I pored te činjenice, ova ruda se u Srbiji ne eksploatiše u dovoljnoj meri, a tržište zeolita u našoj zemlji je i dalje u potpunosti neuređeno.

Korišćenje zeolita u medicinske svrhe sve je popularnije u Srbiji. Zeolit se može nabaviti u apotekama, prodavnicama zdrave hrane, ali i u slobodnoj uličnoj prodaji. Da li konzumiranje zeolita nosi sa sobom određene rizike i jesu li preparati kupljeni u apotekama u potpunosti bezbedni?

Sputnjik je razgovarao sa profesorom fakulteta fizičke hemije Borivojem Adnađevićem i sekretarom udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala PKS-a Draganom Stevanovićem....


(Izvor: sputniknews.com)