Dobio sam spor, a moram da platim!

Lj. P. - N. S.

09. 08. 2016. u 17:57

Jelenko Malešević (56), iz okoline Rume, samo hoće pošteno zarađeni novac. Tužio "Dunav grupu agregate" zbog dugovanja, pobedio, a sada mu traže 46.000 dinara za takse na tužbu i presudu

Добио сам спор, а морам да платим!

Blokada Dunava radnika preduzeća iz 2012. godine

UKOLIKO u roku od pet dana ne plati sumu nešto veću od 46.000 dinara, Jelenku Maleševiću (56), iz Malih Radinaca kod Rume, bivšem radniku "Dunav grupa agregata", na vrata će zakucati izvršitelji i popisati imovinu, koju će prodati na licitaciji da namire ovaj iznos. Razlog: nema da plati takse za tužbu i presudu u radnom sporu protiv firme koji je rešen - u njegovu korist.

Malešević, koji je u ovoj novosadskoj firmi, nekadašnjem "Heroju Pinkiju", proveo 34 godine, kao i većina zaposlenih je pre dve godine podneo tužbu zbog nepovezanog radnog staža, neoverenih zdravstvenih knjižica i neisplaćenih naknada i zarada. Uprkos pravosnažnoj presudi, Malešević i ostale njegove kolege nisu dobili ni dinara, a u firmi je proglašen stečaj.

- Tražio sam pravdu, a dobio nepravdu - kaže Malešević, čija četvoročlana porodica živi od suprugine plate od 25.000 dinara, i ističe da mu firma duguje zarade od 2013. godine. - Zaista ne znam kako ću da platim ovu za mene veliku sumu. U godinama sam kada je teško naći uposlenje, pa idem i radim u okolnim selima kada me neko angažuje.

Revoltiran, Malešević kaže da ne želi da bude socijalni slučaj, kao ni njegova porodica, i da samo hoće svoje zarađeno.

- Ne bežim od obaveze, ali toliku sumu odjednom da platim nemam - veli naš sagovornik. - Uskoro će početi školska godina, ne znam ni kako ću opremiti sina koji polazi u peti i ćerku koja kreće u sedmi razred. Jedino mi preostaje da molim izvršitelje da odlože izvršenje na neko vreme, da pokušam da se snađem.

Da su se radnici "Agregata" našli u problemu s plaćanjem sudskih troškova, potvrđuje i Novica Cvetković, takođe jedan od radnika ove kompanije i njihov predstavnik u pregovorima s poslodavcima.

- Meni i kolegama stigli su zahtevi da platimo sudske troškove - kaže Cvetković. - Advokat me je pre nekoliko meseci obavestio da još troje kolega i ja treba da platimo 120.000 dinara, a pre nekoliko dana čuo sam da treba da platim još 30.000 dinara. Te troškove, kako mi je objasnio advokat, moramo da platimo, iako smo spor dobili, jer je račun firme blokiran, a sud mora da namiri troškove.

Jelenko Malešević


Cvetković takođe savetuje kolegama da se snađu nekako, da pozajme novac, jer je prodaja imovine firme, kako bi se izmirili dugovi prema radicima, pitanje dana.

BILO NEKAD

"DUNAV grupa agregati" nekada je bila uspešna brodarska kompanija poznata i van granica Srbije. Nju, međutim, sada uglavnom pamte po nekoliko blokada Dunava kojima su radnici pokušavali da se izbore za zarade. Dušan Borovica, vlasnik "Agregata", najavljivao je u više navrata da će se firma stabilizovati kroz unapred pripremljen plan reorganizacije. Taj plan, međutim, sud nije usvojio, i firma je završila u stečaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

čiča

09.08.2016. 18:56

Šta se čudi ,takva su pravila , sve to može i mora da naplati od onih koji su izgubili spor pa makar i uz pomoć izvršitelja. To su morali advokati da mu objasne

ranko75

09.08.2016. 19:06

Sud je trebao tuzenu stranu koja je izgubila spor da obaveze da plati sve sudske troskove.

K957

10.08.2016. 12:01

Ovo je jos jedan dokaz kakva nam je drzava Ako nemas pare mozes samo da umres i da unesrecis one koji su ostali iza tebe jer moraju da te sahrane Prosto uzas