Razrešena dva izvršitelja

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

30. 07. 2016. u 10:49

Disciplinska komisija ministarstva pravde ove godine okončala 10 postupaka. Žikica Trajković iz Vranja tužio državu, tražiće i nadoknadu 25 miliona

Разрешена два извршитеља

Komora izvršitelja nadzire svoje članstvo

DVA izvršitelja, po jedan iz Beograda i iz Vranja, ostala su bez dozvole za rad, a protiv jednog, novosadskog, vodi se disciplinski postupak, uz pretnju gubitka licence. Disciplinska komisija Ministarstva pravde okončala je ove godine 10 postupaka, potvrdila je za “Novosti” Nela Kuburović, pomoćnik ministra pravde. Izrečeno je i pet novčanih kazni u rasponu od 50.000 do 350.000 dinara.

Izvršitelju iz Beograda zabranjen je rad zbog nepravilnosti prilikom korišćenja namenskog računa. Izvršitelj iz Vranja razrešen je posle dve disciplinske kazne, opomene i jedne novčane kazne zbog povrede primene Pravilnika o tarifi i neurednog vođenja evidencije. On nije donosio odgovarajuća akta o naplati predujma za svakog dužnika ponaosob, kako propisuje Pravilnik, već je objedinio predujam za sve dužnike i prinudno ga naplatio od jednog komunalnog preduzeća, blokirajući mu račun. Tako nije dao ni mogućnost poveriocu da odustane od naplate zbog troška. Predlog za pokretanje disciplinskog postupka pokrenut je posle nadzora Ministarstva, a Kuburović dodaje da su Zakonom o izvršenju i obezbeđenju izričito propisana ovlašćenja Ministarstva i Komore izvršitelja prilikom kontrole rada izvršitelja.

Novosađanin protiv koga je postupak u toku, u međuvremenu je susprendovan, a na teret mu se stavlja nepravilna primena Pravilnika o tarifi, neblagovremeno preduzimanje radnji i nepravilnosti oko korišćenja računa.

Izvršitelj iz Vranja kome je trajno zabranjen rad, Žikica Trajković, uputio je tužbu Upravnom sudu. On za “Novosti” kaže da Ministarstvo pravde već dve godine protiv njega i njegove kancelarije “primenjuje represivne mere”, iako je, kako naglašava, nosilac pravosudne funkcije, nezavistan u radu, i njegove odluke ne smeju biti predmet vansudske kontrole. Pominje i da je lane Komora izvršitelja vršila pet puta nadzor i da u zapisniku stoji da “većinu njegovih odluka potvrđuju sudovi”.

Takođe navodi da je protiv njegovog rada “montirano desetak pritužbi”. Kako kaže, podneo je i krivičnu prijavu protiv predsednice Komore i predmet je od januara kod višeg javnog tužioca u Beogradu.


"DUŽNICIMA BOG DA POMOGNE"

RAZLOG za razrešenje Trajković vidi u njegovom odbijanju da prihvata svaki predlog za izvršenje koje mu pošalju javna preduzeća.

- Za četiri godine odbio sam oko 4.000 predloga za izvršenje kao neosnovane. Većina izvršitelja se ne bavi osnovanošću, već samo prosleđuju ono što je stiglo od javnih preduzeća, a dužnicima se ostavlja samo mogućnost da im Bog pomogne - kaže Trajković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije