Teško do naknade za negu i pomoć

S. J. MATIĆ

29. 07. 2016. u 13:33

Strogi kriterijumi za dodelu novčane pomoći pojedine penzionere naveli na tužbu. Oko 16.000 dinara mesečno od PIO fonda mogu da dobiju uglavnom potpuno nepokretne i slepe osobe

Тешко до накнаде за негу и помоћ

Materijalna potpora ne odobrava se ni onima kojima je amputirana noga ili imaju druge ozbiljne probleme


STARIJI gospodin u penziji ima aterosklerozu i zbog toga mu je amputirana jedna noga, a druga je operisana. Ide na terapije i teško se kreće. Ne može sam o sebi da brine. Kada je zatražio od PIO fonda da mu se omogući pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica, lekarska komisija ga je odbila, kratko objasnivši da mu to ne treba. Ovaj penzioner je zato odlučio da tuži PIO fond Upravnom sudu i pre neki dan je njegova tužba prihvaćena, a Fondu naloženo da ponovo odlučuje u njegovom slučaju.

Ovo je samo jedan od primera na koji nam ukazuje advokat Marina Mijatović, koja objašnjava da nema mnogo onih koji se odlučuju da na sudu potraže svoja prava.

- Taj iznos je oko 16.000 dinara mesečno i tim ljudima znači da mogu da plate nekoga da im pomaže u kući ili ode da kupi lekove i namirnice - navodi Marina Mijatović. - Penzioneri zahteve podnose PIO fondu, dok stariji ljudi koji nisu radili za to se obraćaju centrima za socijalni rad.

Kako advokat Mijatovićeva objašnjava, ove ustanove ne odbijaju samo potpuno nepokretne i slepe osobe, svi ostali teško prolaze veoma stroge kriterijume.

- Te odluke o odbijanju gotovo nikada nemaju jasno obrazloženje - ukazuje Marina Mijatović. - Građani tad mogu da se žale drugostepenoj komisiji, koja je u PIO fondu ili centru za socijalni rad. Tu je ozbiljan problem objektivnost, jer je u pitanju isti organ. U više od 90 odsto slučajeva oni potvrde prvostepeno rešenje. Stranke u roku od 30 dana mogu da podnesu tužbu Upravnom sudu, ali tu je veliki problem sporost, jer presude stižu tek za dve godine. Sud bi trebalo da takve predmete postavi kao hitne, da uzmu u obzir težinu bolesti i brže odlučuje, jer se radi o zdravlju ljudi, ali to iz nekog razloga ne čine. I šta onda neko kome je potrebna nega da radi za to vreme?

Mijatovićeva nam kaže da u praksi Upravni sud prihvati otprilike polovinu tužbi, a polovinu odbije.

- Lekarske komisije u PIO fondu i posle vraćanja predmeta iz suda često ponovo odbiju zahtev za novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica i vi opet imate pravo na žalbu i to može tako ukrug da traje godinama - ukazuje naša sagovornica. - Ukoliko je neko odbijen, ima pravo da za šest meseci ponovo podnese zahtev. Takođe, ako se pacijentu posle rehabilitacije popravi stanje kad dođe na kontrolu, komisija mu ukida pomoć. Međutim, dešava se da konzilijum lekara koji ga leče u svom nalazu i mišljenju daju preporuku za tuđu negu i pomoć, a lekari iz tročlane komisije Fonda to ne uvaže. Obrazloženje po pravilu bude šturo, "ne ispunjavate uslove i navedu članove".


KO IMA PRAVO NA NOVČANU POMOĆ

Pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica ima osiguranik ili penzioner koji je nepokretan ili zbog težine bolesti nije sposoban da se sam hrani, oblači, održava ličnu higijenu i slepi ljudi.

Pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica imaju oni koji zbog telesnog ili senzornog oštećenja, intelektualnih poteškoća ili promene u zdravstvenom stanju ne mogu sami da zadovolje svoje životne potrebe, a to pravo nisu ostvarili po drugom osnovu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

deda

29.07.2016. 16:23

Neverovatno. Znam osobu koja je naknadu dobila posle sloga od kog se potpuno oporavila, i za koju je svedocila komsinica da ne moze da stigne do Wc i zato je dobila naknadu. I sada za te pare kupuje devize. A covek bez noge ne moze nista sam; Ljudi!!!!!

nele

29.07.2016. 22:54

@deda - vazno da cigani sa vise dece koje prave iz razloga radi raznih povlastica, beneficija i novca a mladi jaki i zdravi ko bikovi pa putuju po inostranstvu kao lazni emigranti gde krade i prose pa kada se vrate nista im se ne ukida cak ni ono da su lazni emigranti malo daju tamo ovamo [plate mito] i tako u krug...ima se dokaza na pretek ali posto ste pod drzavnom kontrolom ograniceni sigurno to necete ni objaviti....Nenad/vrsac

Mica

29.07.2016. 18:19

Trebao bi fond s vremena na vreme, da vrsi kontrolu starih korisnika, pojedinci se setkaju gradom i primaju pomoc, dok se neki bukvalno raspadaju.

Dana

05.10.2017. 13:54

Zena koja zivi u mojoj zgradi penzionerka prima negu i pomoc jer je kobajagi slepa,a prodaje kojesta ispred prodavnice dali je to moguce i gde je pravda za takve stvari.