Bruka: Radnici u Perutnini Ptuj ispitivani na poligrafu

Beta

26. 07. 2016. u 21:15

Inspektori rada utvrdili firma iz Bačke Topole 17 radnika ispitivala na poligrafu, dok je jedan odbio to ispitivanje

Брука: Радници у Перутнини Птуј испитивани на полиграфу

Ilustracija, Foto I.Marinković

BEOGRAD - Inspektori rada utvrdili su danas da je firma "Perutnina Ptuj-Topiko" iz Bačke Topole 21. juna 17 radnika ispitivala na poligrafu, dok je jedan odbio to ispitivanje, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, inspektor je poslodavcu "skrenuo pažnju" da je poligrafsko ispitivanje dozvoljeno u krivičnim postupcima i da mogu da ga vrše samo ovlašćena lica, kao i da ovaj oblik ispitivanja nije predviđen radnim pravom, te da zaposleni nisu dužni da podvrgnu poligrafskom testiranju i da ako ga odbiju ne smeju da trpe posledice.

"Ovakvo ispitanje poslodavac nije utvrdio Kolektivnim ugovorom, niti ugovorima o radu, niti je ono predviđeno Zakonom o radu", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, predsednik reprezentativnog sindikata u "Perutnini" rekao je inspektoru da je sindikat znao za ispitivanje, ali da nijedan radnik nije tražio zaštitu, kao i da ih je radnik koji je odbio ispitivanje obavestio da će dati otkaz.

Inspektori su utvrdili da je 12. jula sa radnikom, koji je odbio da bude ispitan na poligrafu, sporazumno raskinut rani odnos.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Branko

26.07.2016. 21:26

Sramota. Neka se Perutnina usudi da tako nešto učini u SLO - ostala bi bez ijedne "peruške". A ovako, može im se u Srbiji. Zašto im se tamo može? Sistem im to dopušta. Dok se ne digne kuka i motika.

neo

26.07.2016. 22:35

@Branko - Kraljevini nije smetalo što je srpski seljak radio u nadnici pre rata za kilogram žita(ne brašna nego žita).Uzimali su od "gazda" porez i ostale namete a seljak crkavao.Kasnije su ih,posle rata izotimali i-ili pobili sve ti isti seljaci(kuka i motika).Nisu se komunisti ni iživljavali koliko su srpske "gazde" iz tog doba zaslužile.Možda neko uspe povući paralelu "nekad i sad".Takvi lomovi su neminovnost pre ili kasnije u ovakvim protektoratima kakva je Srbija danas.

Marko

26.07.2016. 21:51

Evo neka inspektori rada ispitaju slucaja u Zastava Kamioni, Kragujevac gde su radnici angažovani bez Ugovora.

Steva

26.07.2016. 22:15

Ja i cela moja porodica više nećemo kupiti nijedan proizvod ove kompanije...od Polija, viršli i ostalih proizvoda. Na njihove proizvode smo mesečno trošili oko 1.500 din pa puta 12 mu dođe 18.000 dinara koje će videti neka druga kompanija. Naš mali doprinos protiv ponižavanja ljudi. Pri tom nikoga ne pozivam na bojkot već samo konstatujem da mi te proizvode zbog ovog slučaja nećemo dalje konzumirati.

Paranoid

26.07.2016. 22:29

a taj sporazumni raskid je blanko potpisan onog dana kad je nesrećnik počeo da radi...

bikkojisedi

26.07.2016. 22:42

Vuckovi "investitori" nastavljaju da brisu patos sa nama. nadam se da cemo se Vucki na narednim izborima lepo zahvaliti na tome.

TNT

27.07.2016. 10:01

Ovo nije jedini slucaj poligrafskog testiranja u firmama u Srbiji, znam ih jos.. Tek smo na*ebali, to je sve sto bih dodao...

zeljko

28.07.2016. 17:59

Pa više ne moramo kupujemo proizvode onih koji ne brinu o pravima radnika