Umro Stevo Opačić: Odlazak skromnog junaka rata i rada

Milena MARKOVIĆ

19. 07. 2016. u 10:52

Умро Стево Опачић: Одлазак скромног јунака рата и рада
U Beogradu preminuo jedan od poslednja četiri narodna heroja Jugoslavije. Prepričavali su se njegovi podvizi u borbi sa ustašama, posle i sa četnicima

JEDAN od poslednja četiri narodna heroja Jugoslavije Stevo Opačić, nosilac Partizanske spomenice 1941. i mnogobrojnih ratnih i mirnodopskih odlikovanja, umro je u utorak u Beogradu, u 93. godini. Rođen je 1923. godine u Plavnu kod Knina.

Iza ovog skromnog junaka rata i rada, kako za njega kaže Danica Dana Milosavljević, jedini živi heroj - žena, ostala je časna biografija ispisana od prvih do poslednjih dana Narodnooslobodilačke borbe jugoslovenskih naroda protiv fašizma, ali i posle, u izgradnji zemlje i njenog razvoja.

- Stevu pamtim kao izuzetno dobrog čoveka, poštenog i iskrenog - kaže nam Dana Milosavljević. - Nismo bili u istoj brigadi, ali smo mi, malo mlađi borci, znali za Stevu iz Plavna kod Knina. Prepričavali su se njegovi podvizi u borbi sa ustašama, posle i sa četnicima. On je, kao borac Dalmatinske brigade, herojstvo overio protiv Nemaca u Petoj ofanzivi: na Sutjesci, Zelengori, kasnije i u Crnoj Gori i Sandžaku. On od borbe nije odustajao i kada je bio ranjen, ali, o tome, o svom junaštvu, gotovo da nije govorio. Toliko je njegova skromnost bila značajnija. U vreme kada se to cenilo i poštovalo, a borci priznavani, o Stevi smo više govorili mi, njegovi ratni drugovi, nego on sam.

Heroj naroda Jugoslavije Stevo Opačić, posle poraza ideje za koju se borio i krvavog raspada zemlje koju je gradio, u tišini je, u Beogradu, trošio svoje staračke dane. U poslednjim decenijama, kao najstrašnije udarce primao je vesti o progonu Srba iz njegove, Kninske Krajine. Tada je počelo da mu se kruni zdravlje. Potpuno se povukao u sebe, gotovo zaćutao.

U žižu javnosti, uprkos tome što nije voleo nikakvu vrstu eksponiranja, ipak je dospeo pretprošle godine, u oktobru. Na "Paradi pobednika", povodom sedamdesetogodišnjice oslobođenja Beograda, koja je u prestonici obeležena uz prisustvo Vladimira Putina, predsednika Ruske Federacije, Stevo Opačić je bio u prvom redu, u počasnoj loži - između srpskog premijera Aleksandra Vučića i šefa ruske države. Pažljivo je pratio vojnu paradu, sve vreme stojeći, upijao svaki korak vojnika Srbije.


Izveštači "Novosti" imali su čast da im, dok je silazio sa počasne bine, narodni heroj Stevo Opačić prenese svoj utisak:

- Kad sam sve ovo video i doživeo, uveren sam da je Srbija u sigurnim rukama.

Stevo Opačić biće kremiran u četvrtak, u 14.30 na Novom groblju u Beogradu.


RUKOVODIO I "PROGRESOM"

POSLE rata Stevo Opačić je završio gimnaziju i pravni fakultet. Poveravani su mu najodgovorniji poslovi u Jugoslovenskoj službi bezbednosti, a potom i u najznačajnijim preduzećima, kao što je bio "Progres". On je 1963. godine imenovan za generalnog direktora ove snažne spoljnotrgovinske, jugoslovenske firme. Ordenom narodnog heroja odlikovan je deceniju pre - 1953. godine.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Lune

19.07.2016. 19:02

Hm,hmm..bio je uspesan direktor, spoljno trgovinskog preduzeca PROGRES..poznatog u Jugoslaviji i inostranstvu.