Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da između 600 i 700 migranata svakodnevno ulazi na srpsku teritoriju ali i da Srbija ne može postati sabirni centar za migrante niti zemlja u koju će se oni neograničeno slivati.

Kako je saopštio MUP, Stefanović je nakon sastanka sa ministrima odbrane i unutrašnjih poslova Mađarske i Austrije kod graničnog prelaza Horgoš kazao da je zaštita državne granice jedan od najvažnijih aspekata odbrane od ilegalnih migracija.

"Srbija problem ilegalnih migracija ne može rešiti sama. Ne možemo biti zemlja u koju će se migranti neograničeno slivati i postati neka vrsta sabirnog centra, a da oni u migratornom toku, nakon dolaska u Srbiju, ne mogu da odu severno, niti da ih Srbija u postupku readmisije može vratiti istočno ili južno. To nije prihvatljivo za Srbiju", kazao je ministar.

Prema Stefanovićevim rečima, povećan je broj migranata koji ulaze na teritoriju Srbije ali je to i dalje "daleko od brojeva koje smo imali 2015. godine".

"Moramo omogućiti svima koji zatraže azil u skladu sa međunarodnim pravom da to i učine ali zahtev za azil ne sme da bude izgovor migrantima da se slobodno kreću po našoj teritoriji i da pokušaju ilegalno da prelaze u treće zemlje, jer štetu od toga ima i Srbija", naveo je Stefanović.

On je tokom razgovora sa ministrom unutrašnjih poslova Mađarske Šandorom Pinterom, ocenio da je upućivanje pripadnika granične policije dve zemlje na makedonsko-grčku granicu "najbolji način" da se Srbija i Mađarska zaštite od priliva ilegalnih migranata koji nemaju pravo na azil.