Stejt department: Negativna ocena Srbiji za borbu protiv trgovine ljudima

FoNet

01. 07. 2016. u 09:48

Стејт департмент: Негативна оцена Србији за борбу против трговине људима

Thinkstock

Stejt department je u svom najnovijem izveštaju o trgovini ljudima negativno ocenio Srbiju i stavio je na listu za praćenje napora koje ulaže na polju sveobuhvatne sistemske podrške žrtvama

Stejt department je u svom najnovijem izveštaju o trgovini ljudima negativno ocenio Srbiju i stavio je na listu za praćenje napora koje ulaže na polju prevencije, identifikacije i sveobuhvatne sistemske podrške žrtvama trgovine ljudima, saopštilo je Udruženja građana za borbu protiv trgovine ljudima Atina.

Takva ocena došla je nakon činjenice da nacrt Startegije za borbu protiv trgovine ljudima nije već treću godinu usvojen kao i da 15 godina nakon uspostavljanja sistema zaštite žrtava trgovine ljudima Vlada Srbije i dalje ne izdvaja sredstva za sistemsku podršku programa koje se bave direktnom podrškom žrtavama kao i prevencijom trgovine ljudima.

Pored toga, jedan od prepoznatih problema u Srbiji je i mehanizam identifikacije žrtava, jer je činjenica da ih se iz godine u godinu identifikuje sve manje, što ne korespondira sa realnim dešavanjima u društvu i državi.

Stotine dece i mladih u Srbiji prinuđeno je na prošnju i rad, a devojcice na sklapanje prinudnih brakova, a sistem još nema izgrađene mehanizme za prevenciju i njihovu zaštitu.

U saopštenju se ističe da je iskustvo Udruženja građana Atina da 87 odsto sudskih presuda bivaju oborene, epilog sudskog postupka izostaje, a neretko žrtve nisu zaštićene od sekundarne viktimizacije. Uz to, retko se odlučuje o odštetnim zahtevima, a ne postoji ni mogućnost kompenzacije žrtvama zbog situacije i traume koje su preživele.

Udruženje Atina podseća da se ratifikacijom Konvencije Saveta Evrope o borbi protiv trgovine ljudima Srbija obavezala da će obezbediti kvalitetni održivi program zaštite, siguran smeštaj, psihološku, medicinsku i pravnu zaštitu, kao i druge vidove podrške usmerene ka dugoročnom socijalnom uključivanju žrtava, ali ni devet godina nakon toga nisu postignuti značajniji pomaci.

Uzevši u obzir činjenično stanje, Udruženje građana Atina, kao organizacija koja svakodnevno pokušava da poboljša položaj najranjivih građanki i građana u našem društvu, koristi priliku da apeluje na državne organe da preuzmu odgovornost za svoje činjenje ili nečinjenje u cilju suzbijanja trgovine ljudima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

RRPANTELA

01.07.2016. 11:20

A POMINJU li ti trgovinu LJUDSKIM organima ciji su glavni kupci. Pominju li svoje humanitarne organizacije koje su saradjivala sa Tacijevim teroristima? Je li trgovina ljudoima krenula iz Srbije ili mozda od negde drugde. Najpre sa crncima pradedovima Obame? U EU sigurno nema te trgovine. Pa KO onda kupuje te ljude???

Jovan

01.07.2016. 12:00

"Strateški partneri" frontalno i sinhronizovano udarili na Vučića ... ako, ako ...

pera borin

01.07.2016. 12:25

Srbija nije prstom mrdnula da do krize dodje!Nije moja zemlja na"Fakultetu za Humanitarnost",a vi ste predavaci,pa je ocenjujete.Sikter!Pa makar me pekli!Sta ima moja zemlja sa"Bliskoistocnom krizom"?Gde ste bili kada smo prihvatali nas narod zbog vasih mesetarenja?Moj narod nije bezao i isao u njihove zemlje.Sme li neko da vam to skrese u lice?Ima li zivoga politicara da to radi ali do kraja?Po cenu zivota?Jer ako i objavite ovo,raspitace se ko sam

bravo, da i ja pohvalim američku ocenu jednom

01.07.2016. 12:34

Ova je ocena potpuno ispravna. Milioni prelaze preko Srbije bez problema.

Inat

01.07.2016. 13:09

Sva ta trgovina ljudima i zavrsi na zapadu.Pogledajte medju vama ko to narucuje...ljude...organe...Licemeri.

Vesna

01.07.2016. 13:46

Reče stejt dipartment i ostade živ. A SAD i NATO švercovali organe Srba sa Kosova. I pitaj Boga čije još. Život zaista ume da bude ironičan.