Da li je Nedić okupirao Srbiju

V. C. S.

29. 06. 2016. u 14:00

Naslednici ratnog premijera ulažu žalbu na odluku Agencije za restituciju

Да ли је Недић окупирао Србију

NASLEDNICI Milana Nedića uložiće od nedelje žalbu na rešenje Agencije za restituciju kojim se odbija njihov zahtev za povraćaj imovine kao neosnovan. Ovo je za “Novosti” potvrdio advokat Zoran Živanović.

- Nedić nije mogao biti pripadnik okupacionih snaga, jer je okupacija međunarodno-pravni izraz i označava zauzimanje tuđe teritorije. Domaća civilna vlast, kojoj je Nedić pripadao, ne može biti okupaciona na teritoriji sopstvene zemlje. Čak je i u posleratnoj pravnoj terminologiji on nazivan saradnikom okupatora, a ne okupatorom. Ovo je revizija istorije - govori Živanović o konstataciji iz rešenja Agencije.

Ta činjenica je, kako objašnjava, od ključne važnosti, jer po starom zakonu o vraćanju imovine i obeštećenju, po kojem se vodi ovaj postupak, saradnici okupatora nisu isključeni iz restitucije.

- Ponoviću, Milan Nedić nije bio okupator, a šta jeste bio, utvrdiće sud u postupku rehabilitacije. Zakon je decidiran - postupak restitucije ima se prekinuti ukoliko traje postupak rehabilitacije, pa će i ovo biti jedan od osnova za našu žalbu - konstatuje Živanović.

NEKRETNINE NEDIĆEVA unuka Radmila Pavković potražuje imovinu ili obeštećenje za pet lokala, dva jednosobna stana, jedan dvosobni, četiri trosobna, pet troiposobnih i građevinsko zemljište na uglu Nemanjine i Kralja Milutina, kao i kuće i građevinsko zemljište u Zemunu, u Gradskom parku.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić na ovo odgovara da postoje odluke kojima se odbijaju zahtevi za povraćaj imovine iako je reč o imovini već rehabilitovanih.

- Zakon po kojem postupamo ne dozvoljava vraćanje imovine pripadnicima okupacionih snaga, bez obzira na postupke rehabilitacije. I već imamo takve, odbijajuće odluke, koje su potvrdili drugostepeni organi. U obrazloženju ove odluke jasno se vidi da je vlada Milana Nedića izašla iz zakonskih okvira ponašanja vlade u okupacionim okolnostima u kvislinški model ponašanja. Postoje brojni dokumenti koja ukazuju na to, čak i odluke kraljevske vlade iz Londona. Postoje činjenice, one su dostupne i nesporne - kaže Sekulić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

HymneN

29.06.2016. 14:37

Године 1942. затвори у Србији били су препуни. Историчари једног дана морају да објасне: ко су били ти људи у затворима Србије, 1942. године. Претпостављам да то није немогуће.

Što vi kažete

29.06.2016. 18:41

@HymneN - treba otvoriti arhive, da bi se videlo da su te zatvore napunili Nedićevi policajci...

Francesco

29.06.2016. 18:47

@HymneN - Realno, zatvori u Srbiji, pa i celoj predratnoj kraljevini su takođe bili prepuni političkih zatvorenika. Kada ni to nije bilo dovoljno, Kraljevina Jugoslavija je otvorila koncentracioni logor za komuniste i antifašiste u Višegradu koji je kao takav navodno zatvoren 1936. pod pritiskom javnosti, međutim on je sa radom nastavio do 1941. a zatim je pod vođstvom novih/starih šefova svoj rad nastavio do konačnog i dugo očekivanog oslobođenja naših naroda.

Ruben

30.06.2016. 10:50

@HymneN - bice da Francesko ima nekakve nekretnine na Dedinju pa nastavlja socrealisticku retoriku iz straha da u Srbiji ne pocnu duvati neki novi vetrovi ; vetrovi koji bi razgolitili pljacku iz 45 a i one pod plastom "privatizacije" iz 90ih kojom su crveni kadrovi postaali tajkuni

Francesco

30.06.2016. 17:25

@HymneN - Što se moje imovine tiče, a to vas najviše zanima, mogu vas saopštiti sledeće. Suviše sam mlad da sam imovinu mogao steći u SFRJ, nisam hteo da nasleđujem jer je to odlika mentalno slabih, a sve što imam danas jeste kuća na selu koju sam gradio skoro 7 godina. Onda sam kao podstanar, inženjer mašinstva, batalio gradski nepotizam i otišao u svoju kuću gde imam malo postrojenje (neću reći za šta) i 4 ara plastenika. Inače, tajkuni u Srbiji su nastali tek nakon tzv. demokratskih promena.

Pojasni malko

01.07.2016. 00:26

@HymneN - Do kog oslobodjenja našeg naroda kad smo još uvek pod okupacijom?

Ето да знаш

01.07.2016. 00:31

@HymneN - Полиција под окупацијом је само хапсила криминалце комунистичког покрета (највише је ту било необразоване шегртарије и пробисвета) и припаднике четничког покрета.

E moj sokole bez kljuna

01.07.2016. 00:44

@HymneN - Francesko je mlad ali pouzdano zna da su zatvori "u Srbiji i celoj predratnoj Jugoslaviji bili prepuni političkih zatvorenika, da je čak osnovan i koncentracioni logor za komuniste i fašiste ". Fracesko, ili kako se već zoveš, komunisti su u predratnoj Jugoslaviji bili brojno veliki kolko neki tadanji šah klub i da su pred sam pocetak 2. Sv. rata hteli da partiju rasture. To je sve njihov izveštaj pa proveri i spasavaj to još malo mozga u glavi.

cupa-rostov

29.06.2016. 18:51

jednog lepog dana 1944 godine dosli su u mom selu okupanti komunisti i dan danas smo mi okupirani

Francesco

30.06.2016. 01:10

@cupa-rostov - Znam ja mnogo ljudi, sela i gradova u Srbiji u kojima se fašizam bolje primio nego kod Nemaca u rodnoj Nemačkoj. Pitanje je da li je podela Srba na fašiste i antifašiste budalaština ili tu ipak postoji nešto...

Ruben

30.06.2016. 10:46

@cupa-rostov - Kad komunisticki dogmatik (pa zatim postkomunisticki cankolizac - il tajkun?) potpisuje sa Francesko onda to izgleda kao cirkuski simpanza kad obuce vecernje odelo ; vasi idoli su u Srbiju doneli teror i strahovladu i unistili njenu ekonomiju ; sve ostalo je besramna retorika u cilju maskiranja pljacke u nekakvu pravnu formu.

Ко пита на скита

30.06.2016. 11:16

@cupa-rostov - Уништити економију краљевине Југославије мораш признати, и није био баш неки тежак задатак. Још поготово кад се узме у обзир да је сав тај нездрави капитализам почивао на леђима неписменог народа (преко 90% илитерата) који практично није имао ни право гласа јер су избори на свим нивоима били константно режирани у корист владајуће олигархије (нпр. 1920. године). О политичком прогону за време краља не треба ни трошити речи, још има живих сведока тог ужасног времена, не поновило се.

On pita i skita

01.07.2016. 00:24

@cupa-rostov - Ako ti je vreme života u kraljevini Jugoslaviji bilo, kako pišeš, "užasno vreme" i "nezdrav kapitalizam", onda si tada, da bi sve ovo doživeo na sopstvenoj koži, morao biti zrelog doba što znači da danas mora da imaš najmanje 110 i više godina. Pošto to ne izgleda moguće, pišeš gluposti koje si naučio po komunističkim kružocima od kojih te je i razum napustio. Ti si jevtin provokator pokojnog komunističkog doba.

Nikola

30.06.2016. 00:40

Sve u svemu, briga njih šta je on radio samo da se dočepaju stanova i lokala.

jelena

30.06.2016. 12:14

Eto i Francesko bi da spasava srpski narod, dajuci svoj skromni doprinos svetskoj revoluciji, dok mu iz zadnjice viri Marks, Engels, Staljin, Broz i ostale korisne budale N.S. poretka, koji se niucemu ne razlikuju od Hitlera, kome ni pravo prezime ne zna... Zato veoma "dobro zna" sta je to fasizam i koje bio general Nedic.

Драган

30.06.2016. 12:24

Овај разуман и племенити човек је имао визију како да сви Срби живи и здрави дочекају крај рата гледајући своја посла а да се беспослени и превише заинтересовани о светском рату информишу искључиво преко радија и новина уз кокице, пиво и семенке. Белосветски авантуристи из Русије, Немачке и Велике Британије и њихови плаћеници попут Броза, Љотића и Михајловића су српском народу осмислили веће зло и као резултат смо имали Крагујевац, Краљево, Скелу, Јајинце и остала мања и већа стратишта.

Francesco

30.06.2016. 14:27

@Драган - Vidim da sam dirnuo u istinu, a ona uvek boli i čim sam izazvao ovakve reakcije znači da sam u pravu. Dragane, podsetiću te da postoje dve vrste zločinaca, prvi su oni koji neposredno čine zlo, a drugi su oni koji sede, kako ti kažeš, besposleni uz pivo i semenke i gledaju kako se pred njihovim očima to zlo realizuje. Pitanje redakciji, od kada je dozvoljeno vređanje na nacionalnoj, verskoj i političkoj osnovi u vašim novinama i zbog čega se to dešava uglavnom kada vređaju mene?