Svepravoslavni sabor: Ni Rusi neće na Krit?

R. DRAGOVIĆ

13. 06. 2016. u 09:18

Sveti sinod RPC u ponedeljak donosi konačnu odluku o učešću. Otkazale Antiohijska, Bugarska i Gruzijska crkva, SPC za odlaganje

Свеправославни сабор: Ни Руси неће на Крит?

Patrijarsi Kiril i Irinej

SVETI sinod Ruske pravoslavne crkve (RPC) u ponedeljak će na vanrednoj sednici doneti konačnu odluku da li će učestvovati na Svepravoslavnom saboru, čiji je početak planiran za 17. jun na Kritu. Od stava Moskovske patrijaršije u velikoj meri zavisi da li će istorijski sastanak najviših delegacija pravoslavnih crkava uopšte biti održan, odnosno da li će imati samo tehnički karakter.

Srpska pravoslavna crkva, koja je iznela niz primedbi na predloženi dnevni red, dokumente predviđene za razmatranje, kao i način donošenja odluka, preporučila je odlaganje Sabora, ali bez otkazivanja već zakazanog skupa. Sveti sinod SPC predložio je da se kritski sastanak iskoristi za nastavak konsultacija i pripreme za veliko sabranje pravoslavnih poglavara i arhijereja.

- Postoji mogućnost da Moskovska patrijaršija odbije učešće na Saboru. Ova mogućnost posebno je verovatna posle otkazivanja učešća Antiohijske, Bugarske i Gruzijske crkve, kao i rezervisanog stava naše crkve - objašnjava sagovornik "Novosti" iz SPC. - Moguće je da se Ruska crkva pridruži našem zahtevu da se Sabor odloži, a vreme do tada iskoristi za bolju pripremu skupa.

Na ovakav scenario upućuje niz signala koji su prošle nedelje stigli iz Moskve. Šef odeljenja za spoljne odnose RPC mitropolit Ilarion (Alfejev) posle objavljivanja pisma patrijarha Irineja poglavaru Vaseljenske patrijaršije Vartolomeju naglasio je da odluke Sabora bez prisustva svih crkava neće imati legitimitet. Najveća pravoslavna crkva na svetu zatražiće i hitno održavanje predsaborske konferencije čiji bi zadatak trebalo da bude razmatranje primedbi koje su iznele nezadovoljne crkve.

U ovom krugu će se naći i SPC, koja je iznela svoje nezadovoljstvom što se nijedan od njenih predloga nije našao na dnevnom redu Sabora. Patrijaršija u Beogradu je očekivala da će joj biti omogućeno da na ovom skupu iznese problem koji ima sa Rumunskom pravoslavnom crkvom, zbog nelegalnog delovanja njenih sveštenika u istočnoj Srbiji. Nekanonsko delovanje rumunskih klirika i osnivanje paralelne episkopije, zbog čega su odnosi između dve crkve pred pucanjem, postalo je ključni razlog za odbijanje učešća Srpske patrijaršije na sastanku na Kritu.

Patrijaršije koje su otkazale učešće na kritskom sastanku navele su niz razloga za svoje poteze. Oni se pre svega tiču međusobnih problema koje imaju jedne sa drugima, ali i odbijanja Vaseljenske patrijaršije da rešenja ovih pitanja uvrsti u pripremu Sabora. Poslednja crkva koja je otkazala putovanje na Krit je Gruzijska, koja je svoj otkaz obrazložila nezadovoljavajućim devetim mestom u zvaničnom poretku crkava Vaseljenske patrijaršije - Diptihu. Gruzijci su nezadovoljni i što su sa liste tema skinuta važna pitanja koja se tiču sticanja braka i kalendara.


PROBLEM I PROCEDURA

CRKVE koje su se usprotivile održavanju Sabora na Kritu kritikovale su i predviđenu proceduru u kojoj će delegacije raditi. SPC je upozorila na nejasan položaj episkopa, za koje nije precizirano da li će imati status učesnika ili posmatrača. Upozoreno je i na činjenicu da neće svi biti ravnopravni, jer je pojedinima uskraćeno pravo glasa. Patrijaršiji u Beogradu nije po volji ni što je patrijarh vaseljenski Vartolomej, kao predsedavajući, sebi dao preširoka prava, što je ugrozilo princip saborske jednakosti.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

преровац

13.06.2016. 15:26

@Zoran - Никита Ремизијански је,за све ове данашње патријархе и епископе - па и за вартоломеја,првосвештеник.

Nikola

13.06.2016. 10:11

Diže se glas polako protiv ekumenista a oni dominiraju u našoj SPC nažalost...

Zeljko

13.06.2016. 11:08

@Nikola - Postovani,Odakle vama informacije ko i kako dominira u SPC ? Da li vi uopste znate sta se podrazumjeva pod pojmom " ekumena"?

Nikola

13.06.2016. 13:57

@Nikola - Naši Sveti Oci recimo Justin Ćeliski i Vladika Nikolaj i mnogi drugi kao i mnogi Ruski i Svetogorski starci su to rekli.Preko 80% episkopa u SPC su ekumenisti,ja prvi nisam verovao da je tako ali posle dugo istraživanja to je nažalost istina,iskreno mnogo mi je teško palo što je tako,više puta mi je dolazilo da plačem zbog toga.Pogledaj šta rade od Valjevske Gračanice,na Ostrogu novotarije u Patrijaršiji masonski-simbol...Mnogi episkopi još služe zajednički sa latinima a mnogi su bili kod pape!

Deda Gedza

13.06.2016. 10:56

A,dali su pozvali Papu Franju-kao gosta ,da uvelica skup!!! Kakvo jedinstvo pravoslavlja,od Jerusalima do - Neba !!! Alal vam vera" bozji sluzbenici"!!!!

važno pitanje

13.06.2016. 11:12

podržavam stav SPC da se obavezno i celishodno obradi tema: AUTOKEFALIJA.Danas svedočimo da sem 14 autokefalnih PC koje čine Saborno jedinstvo postoji najmanje još 38 kojekakvih samostalnih i kobajage autokefalnih crkava.Na termin Pravoslavna Crkva ima da se stavi R i da ne može svakо da navuče na sebe odeždu i proglasi se"autokefalnom"crkvom makar on bio nekakvi Akakije srpski ili Filaret ukrajinski, te ona sprdnja Miraš. Kakav stav imamo prema Hrvatskoj PC koja sve više medijski truje?

Djordje Petrovic

13.06.2016. 11:23

Ako nisu u stanju da dodju na Sabor, pa makar se ni u cemu ne slagali, onda ne trebaju ni da vicu saborna apostolska crkva. Mozda nije los predlog SPC, da se to jos malo odlozi, dok se svi usaglase. Ako treba nek drze sabor onda 100 dana, ionako se ti sabori drze toliko retko da nema zivih koji mogu da posvedoce o dva. Tim pre je obaveza da se nadju, makar nista ne uradili. A sto se tice komentara, vecina znalaca ni ne razlikuje vaseljenski od svepravoslavnog sabora.

Tikov

13.06.2016. 12:47

Dovoljno je da SPC i RPC zajedno odrze mali Sabor jer su pored BPC jedine slovenske kanonsko priznate pravoslavne crkve. Teme imaju dosta posebno napadi postsocialisticke bigoterije, separatista iza kojih stoje razne grupacije sa zapada, koji se izrazili onako da su stvorene MPC (MK), CPC (CG), HPC (HR), BPC (BH), UPC (UKR).

Да не прескачемо

13.06.2016. 15:34

@Tikov - Заборавио си АПЦ (КиМ). А све су то цркве које су настале захваљујући одрођавању Срба и стварању нових народа, уз "благослов" наших власти од Титових до Ациних времена

milan

13.06.2016. 13:32

СПЦ нема благослов Светога Саве, оснивача Српске цркве, да додељује аутономије/аутокефалије, јер то није предвиђено Номоканоном. На шта би личила Светосавска црква када би инаугурална председничка изјава Т. Николоћа да "за сва времена признаје државу Црну Гору" била употпуњена нелегитимним Томосом СПЦ о тзв "аутокефалној Митрополији Зетско-приморскоој" и, као таква сутра примљена у НАТО? Нека аутокефалисти праве сопствене цркве и нека се међусобно признавају. Свет Сава би им то благословио.

Mister No

13.06.2016. 13:57

Sta je čije, koliko sam ja tu dobar... sramotno. Čista borba interesa, politikanstvo, prevlast... nema ovo veze sa hrišćanstvom.

Jezasto lena Nis

13.06.2016. 14:16

zasto bela palanka pa nis je sediste eparhije a problemi u njemu veliki

Dajte im Dzip

13.06.2016. 15:15

Svaki poglavar da dobije po Dzip ako se odluci da dodje i razgovara i doprinese napredovanju i zastite pravloslavlja. Kako bi se dogovarali u ime Dzipa za pravdu Boziju.Eto sta su ti sekte kad ne mogu da se dogovore oko svetog pisma koji su gresni skrenuli sa ucenja u svetom pismu, bibliji. Sada nemaju nista zajednicko pa ni bozije ucenje. Mozda oko kubikaze da razgovaraju i performansi vozila ako nece o Bogu i problemi u pravoslavnim crkvama. Nema tu vise boga u pravoslavlju!

Vasilije

14.06.2016. 05:51

Gospodo iz SPC i uopste sva pravoslavna braco, i vama i svima nama,"vrag" je uzeo pamet. NESTAJE NAS. NISMO TOGA JOS SVESNI, AJOS NIKO NAM TO NIJE REKAO.