Uhlebljenje smenjenom vladici

V. M. - R. Dr.

03. 06. 2016. u 11:35

Ухлебљење смењеном владици

Vladika Jovan

Sinod Srpske pravoslavne crkve razmatrao status bivšeg episkopa niškog Jovana. Episkop šabački Lavrentije biće uskoro zamoljen da ga primi kod sebe

SINOD Srpske pravoslavne crkve, na prvoj sednici održanoj posle Sabora SPC, kako saznaju "Novosti", razmatrao je pitanje daljeg statusa bivšeg niškog vladike Jovana Purića. Prema našim saznanjima, doneta je odluka da vladike bački Irinej i dalmatinski Fotije posete vladiku šabačkog Lavrentija i zamole ga da u svoju eparhiju primi vladiku Jovana.

Na minulom Saboru SPC, arhijereji se, naime, nisu bavili statusom vladike Jovana, već su to pitanje ostavili u nadležnost Sinodu SPC.

Od eparhijskih zvaničnika u Šapcu niko nije želeo da komentariše ovu vest. Protođakon dr Ljubomir Ranković, urednik "Glasa crkve", koji je ovih dana zauzet pripremama premijere svoje drame o vladici Nikolaju, kaže:

- Vladika Jovan je čovek koji voli knjigu i izdavaštvo i njegov dolazak u šabačku eparhiju bio bi dobitak i za njega i za nas. Njegov status definisaće Sinod u dogovoru s našim vladikom. Ali važnije od svega jeste to da jedan mlad srpski vladika boravi uz najuglednijeg i najharizmatičnijeg episkopa, ne samo naše crkve, već celog pravoslavnog i hrišćanskog sveta, kako bi se ta harizma umnožila i produžila.

ISPLAĆENE ZAOSTALE PLATE TOKOM Sabora, bivšem čelniku Eparhije niške, koji je na njen tron došao po izboru vladike niškog Irineja za patrijarha, isplaćeno je oko dva miliona dinara zaostalih plata. Ni govora nije bilo o tome da bi mogao da preuzme neku drugu eparhiju, a nezvanično se moglo čuti da priča, što se njega tiče, i po nekim drugim pitanjima, nije završena.

Izvesno je, međutim, da vladika Jovan, i ukoliko dođe u Eparhiju šabačku, neće biti pomoćnik episkopa Lavrentija, pošto je ovaj arhijerej još u snazi potrebnoj da obavlja tu dužnost. Upućeni napominju da Jovan ne dolazi u ovu eparhiju da bi u njoj, naposletku, potpuno zamenio Lavrentija.

- To bi bile besmislice, jer je reč o čoveku koji, po oceni crkvenih vlasti, nije bio kadar da vodi nišku eparhiju, pa kako bi vodio šabačku - rekao nam je jedan arhijerej SPC, insitirajući na anonimnosti. - Reč je o smeštaju bivšeg niškog episkopa u neki od manastiri Eparhije šabačke. Sve drugo su naklapanja nekih sveštenika iz niške eparhije koji su bili bliski njemu i koji su dosta "kumovali" da doživi sve ono što je doživeo u Nišu.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Vrana

03.06.2016. 13:33

Crkveni udbasi koji su namestili aferu Artemiju zbog toga sto nije hteo da povuce tuzbu protiv NATOa su sklonili i Jovana zbog raskrinkavanja kriminalne druzine u Niskoj eparhiji.

Istina

03.06.2016. 13:51

Eeee da je vise ovakvih duhovnika našoj svetoj Crkvi.Nepravda je pobedila,ali će pravda kad tad izaci na videlo.

Sredoje

03.06.2016. 15:21

Da ga primi Lavrentije? A sta je on pa bolji od Irineja Bulovica, Amfilohija Radovica, Atanasija Jeftica... I kakvi su to sad ljoticevski metodi prevaspitavanja?!

Draga

03.06.2016. 15:46

Nišlije će tek videti šta su izgubili A pogotovu takozvani sveštenici koji se kriju ispod mantija.Pravda će tek doći za vladiku Jovana neka ga bog čuva A grešnici će platiti za ovo sramno delo.

Ujka Miki

18.05.2018. 10:37

Dobro je sto je otisao..kao potencijalni student bogoslovije cekao sam cetri pune godine da me primi kako bih ga umolio za blagoslov....za cetri godine sam mogao da i zavrsim ceo fakultet...na zalost deca tih svestenika koji su mu "namestali" su odmah dobijali blagoslov bes ikakvog prijema kod vladike Jovana...Krv je sto nije zaveo kontrolu, sto nije preuzeo vlast i brinuo o crkvi i nama vernicima....Ja sam mu oprostio a Vi?