Prosvetarima država vraća 400 miliona?

J. Ž. S.

28. 05. 2016. u 22:02

Nastavnici na sudu dobijaju novčane naknade zbog propusta nadležnih. Prosvetari zakinuti na odmoru. Obračunavan prosek zarada u tri, umesto u poslednjih 12 meseci

Просветарима држава враћа 400 милиона?

KOVERTE srpskih nastavnika su za vreme korišćenja godišnjeg odmora u 2015. godini bile tanje u proseku od pet do šest hiljada dinara, tvrdi Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola. Umanjenje je nastalo jer je prilikom obračuna naknade korišćen prosek plate u poslednja tri meseca, a ne kako propisuje zakon, u poslednjih 12 meseci. Razlika je nastala zato što su plate za ovaj period umanjene za 10 procenata.

Prve sudske presude kojima se nalaže isplata razlike do sada su dobili prosvetari kragujevačke Ekonomske škole, Tehničke škole i Gimnazije iz Zrenjanina. Prema jednostavnoj računici, Ministarstvo prosvete će za ispravljanje ove greške morati da izdvoji oko 400 miliona dinara.

- To su procesi koji se završavaju na jednom ročištu - kaže Antić. - Stvar je jednostavna, ukoliko nastavnik dostavi sudu listing zarada za poslednjih godinu dana jasno se vidi da mu je isplaćeno manje nego što zakon dozvoljava.

Naš sagovornik navodi primer Tehničke škole iz Zrenjanina, gde je direktor priznao da je napravio grešku i da je nastavnica ove obrazovne ustanove oštećena za 10.600 dinara. To je do sada najveća utvrđena razlika, s obzirom na to da je ova nastavnica imala prekovremene časove oko 30 odsto od predviđenih.

- Oštećeni su svi prosvetari, ali će im novac biti isplaćen samo ukoliko se budu obratili sudu - kaže Antić. - Primera radi, nijedan nastavnik iz Beograda do sada nije tužio školu. Na ovaj način samo pokazujemo da ne pristajemo da nemo posmatramo, žmurimo i ćutimo.

Milan Radaković, direktor Zrenjaninske gimnazije, kaže za "Novosti" da je u njegovoj školi samo jedan radnik do sada tužio i da je dobio presudu. U pitanju je iznos od 5.010 dinara, koji će morati da se isplati nastavniku uz zatezne kamate.

- Svi imaju pravo da podnesu tužbu, ali je mali broj njih to i uradio - kaže Radaković. - Očigledno je da sindikat želi da obraćanjem javnosti pokrene prosvetare da ostvare svoja prava.


MINISTARSTVO: NADOKNADIĆEMO

NAKNADA zarada za godišnji odmor u 2015. godini, pojedinim zaposlenim u školama obračunata je na osnovu tadašnjeg sistema obračuna zarada koji obuhvata tromesečni prosek. Na inicijativu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Uprava za trezor je izmenila sistem obračuna proseka, tako da se za prosek uzima zarada ostvarena tokom 12 meseci. Na osnovu izmenjenog načina obračuna proseka, izvršiće se korekcija naknada zarada za godišnji odmor zaposlenim u školama, kažu u resornom ministarstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Idi Begaj

28.05.2016. 22:38

Oni nemaju odmor već letnji raspust, zimski raspust, spojene praznike i tako to ! I dok radnik kod privatnika jedva iskuka dve nedelje za čitavu godinu sa 50% umanjenja, od čijeg rada ovi primaju plate, vi ovim neradnicima vraćajte nezarađeno !

Ђура

28.05.2016. 23:11

@Idi Begaj - Немој да "бегаш" него књигу у шаке па заврши неки педагошки факултет. Запосли се у просвету а онда уживај у летњем распусту, зимском распусту, спојеним празницима и тако то!

Joop

28.05.2016. 23:30

@Idi Begaj - Neradnicima nazivati nastavni kadar koji obrazuje??! Koliko nepoštovanja, koliko nerazumevanja za posao koji je na žalost inače degradiran...vi ne morate da radite kod privatnika, zašto kukate? Osamostalite se, pa ćete sebi sami kreirati odmor, zarade, raspuste...i da ne zaboravim : ovaj svet se ne deli na radnike u privatnom i radnike u državnom sektoru. Zabušanata ima svugde, ali je u najmanju ruku nepristojno sve ljude stavljati u isti koš!

Strasno

29.08.2016. 22:17

@Idi Begaj - Svi oni koji pucaju po profesorima i toliko degradiraju profesiju trebaju se setiti da su ih ti isti profesori naucili svemu sto znaju, Svu tu pamet koju sada pokazuju tako samouvereno su stekli od profesora kojima ne bi dali plate i za koje procaju da nisu zaradjene. Malo je deprimirajuce to da se trudimo da ucenicima prenesemo znanje i da im predocimo sta su prave vrednosti a onda ti isti ucenici za koju godinu ovako govore o nama.

БЛЕСИНГЕР(шипац)

28.05.2016. 23:09

Колико дана још не раде због прослава и празника у својим локал-самоуправама ... ??

Darko S

28.05.2016. 23:17

Begaj, moja supruga je prosvetni radnik. Ona za vreme raspusta uredno ide na posao. Ili mozda ide kod svalera.... Sad si me zabrinuo :-)

Koja

28.05.2016. 23:30

Pa što nisi išao za učitelja nego si lencario pa si sada fizikalac. Je li ti neko branio?

SI

29.05.2016. 07:54

ovi ljudi treba da imaju daleko vece plate. a mi bi trebalo da ih podrzimo jer nam oni rade sa nasom decom. uostalom, svu su fakultetski obrazovani.

savetiohrani.blogspot

29.05.2016. 09:46

Sta je sa fakultetima? Da li je i tu nacinjen isti propust? Da li sistem obracuna zarada za srednje skole vazi i za fakultete?