Svaka druga mlada osoba u Srbiji nema posao

Beta

25. 05. 2016. u 19:16

Свака друга млада особа у Србији нема посао

Foto: Petar Milošević

Svaka druga mlada osoba u Srbiji nema posao, a mladi koji su zaposleni izloženi su različitim oblicima eksploatacije
BEOGRAD - Svaka druga mlada osoba u Srbiji nema posao, a mladi koji su zaposleni izloženi su različitim oblicima eksploatacije, podaci su danas saopštenog istraživanja "Mladi u Srbiji 2015".

Na okruglom stolu "Kako žive, u šta veruju i čemu se nadaju mladi u Srbiji?", koji su organizovali SeConS grupa za razvojnu inicijativu i Friedrić Ebert fondacija, predstavljeni su rezultati tog istraživanja.

Koautorka istraživanja i studije Dragana Stanojevića kazala je da četvrtina stabilno zaposlenih i petina mladih koji istovremeno rade i školuju se rade više od 50 sati nedeljno, često bez nadoknade za prekovremeni rad.

Ona je dodala da 7,4 odsto mladih u Srbiji istovremeno radi i školuje se, a nefleksibilnost sistema obrazovanja čini dve trećine mladih u velikoj meri materijalno zavisnim od roditelja.

Koautorka istraživanja i studije Smiljka Tomanović kazala je da je obrazovna nejednakost među mladima u Srbiji očigledna i da se generacijski prenosi.

"Mlada osoba čiji roditelji imaju završenu osnovnu školu ima 4,2 puta manju mogućnost da završi srednju školu, a čak 79 puta manju mogućnost da stekne više ili visoko obrazovanje", kazala je ona.

Istraživanje koje je tokom 2015. godine SeConS grupa za razvojnu inicijativu sprovela na reprezentativnom uzorku u Srbiji pokazalo je da je stepen formalnog učešća mladih u politici, pre svega iskazan kroz članstvo u političkim partijama, među najvišim u Evropi.

Pretpostavlja se da je to članstvo instrumentalno, s ciljem lakšeg pronalaženja posla, s obzirom da su mladi pretežno pasivni, a ne aktivni članovi stranaka.

"Mladi u Srbiji su gotovo ujednačeno pozicionirani na skali levica-desnica. Najviše veruju vojsci i verskim organizacijama, a manje političkim institucijama – skupštini, vladi i političkim partijama", piše u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

niko

25.05.2016. 19:43

Neka mi objasni neki visoko obrazovan : Zasto se dozvoljava poslodavcima da se zaposljavaju penzioneri??? Umesto da se povecava broj mladih koji su zaposleni povecava se broj penzionera...

nezaposleni

27.05.2016. 15:00

Kako mladi da stvaraju porodicu ako ne rade? Nisu penzioneri zauzeli mnogo mesta. Nasa unistena privreda jos od devedesetih zbog sankcija i ratova a sada i zbog svetske krize ne nudi radna mesta. Ozbiljan problem, prava tema.

niko

29.05.2016. 12:11

Pa kako mladi da rade..kada se visoko motivise zaposljavanje penzionera...oni ce raditi za manje para...jeftinije je za poslodavca penzioner nego mlad covek.Za poslodavca nema gore stavri od mlade osobe koja ima malo dete...zato izbegavaju zaposlajvanje