Dijaspora dobila vladike

V. M. - R. Dr.

25. 05. 2016. u 15:59

Дијаспора добила владике

Vladika Irinej prelazi iz Australije u Ameriku

Završeno prolećno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske crkve. Povratak vladike Filareta ipak nije razmatran

SRPSKU crkvu u Kanadi ubuduće će predvoditi vladika Mitrofan (Kodić), a na čelu Mitropolije australijske biće arhiđakon Siluan (Mrakić), koji će biti novi vladika SPC.

Ovo je u sredu, poslednjeg dana zasedanja, odlučio Sveti arhijerejski sabor SPC. Vladike okupljene na "crkvenoj skupštini" donele su i odluku o tome da episkopa istočnoameričkog Mitrofana zameni sadašnji vladika australijsko-novozelandski Irinej (Dobrijević).

Uprkos mnogobrojnim najavama, pa i zvanično podnetoj inicijativi, pitanje povratka vladike Filareta u Mileševsku eparhiju - nije razmatrano. Patrijarh Irinej, koji predsedava najvišem crkvenom telu, ovaj predlog nije ni uvrstio u dnevni red ovogodišnjeg zasedanja.

Jedna od najvažnijih odluka ovogodišnjeg sabora tiče se novih članova Svetog sinoda. U ovom telu više neće biti mitropolit Amfilohije i vladika šabački Lavrentije. Njih će u "crkvenoj vladi" zameniti episkopi, dalmatinski Fotije i timočki Justin. Redovnom zamenom polovine od ukupnog broja članova, kako se tumači u crkvenim krugovima, Sinod će dobiti na energiji u upravljanju Crkvom.

Arhijereji srpske crkve nisu izabrali ni novog mitropolita dabrobosanskog, o čemu je proteklih dana bilo mnogo medijskih spekulacija. Iako su najveće šanse za tron u Sarajevu imali episkopi zvorničko-tuzlanski Hrizostom i zahumsko-hercegovački Grigorije, koji i trenutno administrira ovom episkopijom.

- Popuna mitropolija u Sarajevu izuzetno je osetljivo pitanje, budući da se priprema prekompozicija eparhije u BiH - kaže izvor "Novosti" iz BiH. - Postoje veoma snažne inicijative da se ova episkopija sledeće godine ojača, tako što bi Doboj i okolina bili izuzeti iz Zvorničko-tuzlanske eparhije i pridruženi Mitropoliji dabrobosanskoj. Patrijarh je mudro procenio i ovo pitanje ostavio za sledeći Sabor.


DELEGACIJA ZA KRIT

NAJVIŠE crkveno telo na ovogodišnjem zasedanju odlučilo je da Srpsku pravoslavnu crkvu na predstojećem Svepravoslavnom saboru na Kritu predstavlja delegacija od 24 člana. Na grčko ostrvo otputovaće i više savetnika. U ovom timu biće, između ostalih, iguman manastira Dečani Sava Janjić, episkop jegarski Jeronim, protojerej Gajo Gajić...
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

papansoto

25.05.2016. 20:06

@vernik - Samo jos da se doda na ovo sto si i napisao,da je to sramota.Vladiku ljudi vole,dobar je covek,ali ne vredi.

Diaspora

25.05.2016. 20:15

Užasno šta se radi. Samo da sklone vladike koje su protiv pape ! Najbolje bi bilo da se popovi vrate u Srbiju i da idu na Kosovo najmanje 1 godinu da razmisle sve sto su napravili i rasturili narod i oterali od crkve. Malo da se vrate na ono sto su se zakleli - Bogu jer ovde su zaboravili sve to i uzivaju. Bog nam u pomoć

Борислав

26.05.2016. 16:44

Срамота је да се ово дешава са нашом црквом. Од када је Иринеј постао патријарх само се ради на приближавању екуманизму и помирењу са католичкимпапом. Ево опет враћају Фотија у црквену владу а то је један који може да живи и служи и у католичкој вери. Иста ствар је са Григоријем који је као и патријарх лични пријатељ и гост Милорада Додика и осталих католичких ктитора (дародаваоци за изградње католичке катедрале). Владика Филарет је најомиљенији код народа али ето није код патријарха и то му је