Razrešen vladika Jovan

R. Dr.

24. 05. 2016. u 13:11

Разрешен владика Јован

Vladika Jovan

Sveti arhijerejski sabor SPC odlučio da trajno smeni niškog episkopa. Crkvom u Nišu, kao administrator, upravljaće episkop raško-prizrenski Teodosije

VLADIKA Jovan (Purić) trajno je razrešen uprave nad niškom eparhijom - odlučio je u utorak Sveti arhijerejski sabor SPC. Ovom episkopijom do popune rukovodiće vladika raško-prizrenski Teodosije.

- Sabor je usvojio molbu episkopa niškog Jovana i razrešio ga dužnosti daljeg upravljanja Eparhijom niškom, kao i dužnosti eparhijskog arhijereja - saopšteno je iz Srpske patrijaršije.

To je epilog jednogodišnje crkvene drame vezane za ovog arhijereja. On je na prošlom Saboru privremeno udaljen sa vladičanske dužnosti, kako je tada saopšteno "iz zdravstvenih razloga". Iza njegove smene nalazi se sukob sa moćnim lobijem lokalnih sveštenika, koji su se suprotstavili njegovoj upravi.

Vladika Jovan, kako kažu u sedištu SPC, stavljen je na raspolaganje Svetom arhijerejskom saboru, koji može da odluči o njegovom novom zaduženju u Crkvi.

- Zasada nije poznato šta će vladika Jovan raditi niti gde će ubuduće boraviti - kaže izvor "Novosti" iz SPC. - Postoji opcija da se vrati u manastir Ostrog, ali i da privremeno bude poslat u Šabačku eparhiju, kao ispomoć epsikopu Lavrentiju. Ova ideja nije naišla na dobar prijem među sveštenicima njegove eparhije.

Sagovornik "Novosti" prenosi i da je u utorak podneta i zvanična inicijativa Saboru da vladika Filaret bude vraćen u mileševsku eparhiju. Iza ovog predloga stao je vladika kruševački David, koji je potpisao i zvanično zatražio izjašnjavanje episkopa.

Podrška Filaretu biće izmerena najverovatnije u sredu, za kada su planirane i ostale kadrovske odluke. Među njima, kako tvrde upućeni u crkvena zbivanja, mogao bi da se nađe izbor novih vladika, kao i popuna upražnjenih eparhija SPC.


PETICIJE SVEŠTENSTVA NISU RAZMATRANE

SABOR SPC ove godine nije razmatrao peticije koje je sveštenstvo uputilo patrijarhu i najvišim telima Crkve sa primedbama na rad nadležnih episkopa. Optužujući dopisi postoje protiv vladike banatskog Nikanora, šumadijskog Jovana i britansko-skandinavskog Dositeja, ali i episkopa Andreja i Sergija. Ove probleme arhijereji nisu razmatrali, ali ukoliko ne bude rešeno, naći će se na dnevnom redu sledeće godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)