IZGRADNjA potpuno novog zatvora u Pančevu počeće do kraja sledeće nedelje, potvrđeno je za "Novosti" u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. Biće to drugi po redu novi zatvor, posle "Padinske skele", koji je izgrađen u poslednje dve i po decenije.

Postojeći pančevački zatvor je u kategoriji okružnog i može da primi 160 lica. Zgrada se nalazi u samom centru grada, u pešačkoj zoni, i datira iz vremena Marije Terezije. Plan je da se ona preda Gradu za muzejski prostor.

Budući zatvor imaće status Kazneno-popravnog zavoda i kapacitet za 500 lica lišenih slobode, odnosno 300 osuđenika i 200 pritvorenika. Biće izgrađen na 10 hektara zemljišta postojeće ekonomije, koja je u sastavu Okružnog zatvora i nalazi se na putu za Bavanište.

Planirano je da se ceo kompleks, na 24.000 kvadrata, sastoji od sedam zgrada: dve za smeštaj osuđenika, kuhinje, upravne zgrade, prijavnice, zgrade za posete i tehničkih prostorija. Zavod će biti građen u skladu sa savremenim standardima, najvišim stepenom obezbeđenja i opremljen posebnim tehničkim sistemom zaštite. Na ulazu će se nalaziti neprobojna stakla, KD vrata najnovije generacije, tunel za skeniranje stvari, kao i prostorije za ručni pretres. Ceo kompleks biće ograđen perimetarskim sistemom zaštite (uključuje se signalizacija u slučaju ugroženosti), a objekat infracrvenim senzorima i više stotina kamera za video-nadzor.

Biće urađena i kompletna vodovodna i kanalizaciona struktura, što će dobro doći i stanovnicima ovog dela Pančeva, kažu u Upravi.

Vrednost izgradnje i opremanja je 23.000.000 evra, od čega Centralna evropska banka kreditira 18.000.000, a Srbija sufinansira sa 5.000.000 evra za opremanje. Nameštaj će izraditi "stanari" KPZ u Požarevcu - Zabeli, Sremskoj Mitrovici, Valjevu i Nišu.

Do kraja godine planiran je početak izgradnje i novog KPZ u Kragujevcu.


UKUPNO 35 ZATVORA

U SRBIJI trenutno postoji 35 zatvora, od kojih pet na KiM. Pre "Padinske skele", od novih objekata sagrađeno je Posebno odeljenje u Zabeli, "zatvor u zatvoru" poznatiji kao "Alkatraz" (2005) i dva objekta u okviru KPZ u Sremskoj Mitrovici, 2008. godine.