Vladika Jovan odlazi iz Niša

V. M. - R. Dr.

četvrtak, 19. 05. 2016. u 20:02

Владика Јован одлази из Ниша
Sveti arhijerejski sabor na zasedanju razmatrao situaciju u Niškoj eparhiji. Moguće da će ubuduće boraviti u Šapcu kod episkopa Lavrentija

EPISKOP Jovan (Purić) više neće biti na čelu Niške eparhije. Sveti arhijerejski sabor koji zaseda u Beogradu vladici je danas otvoreno stavio do znanja da ne računa na povratak u staru eparhiju. Formalna odluka o tome biće doneta u završnici zasedanja Sabora. Ovom arhijereju nije dodeljeno ni buduće mesto boravka, već mu je sugerisano da se nastani u nekom od manastira.

U ovom kontekstu u crkvenim krugovima tumači se i njegova iznenadna poseta Šapcu u sredu uveče. Prema izvorima "Novosti", cilj njegovog dolaska kod vladike Lavrentija je pokušaj da isposluje dozvolu da se kao njegov pomoćnik nastani u Šabačkoj eparhiji.

Vladika Jovan našao se u situaciji da nema mnogo vrata na koja može da pokuca - prenosi izvor "Novosti" iz vrha SPC. - Male su šanse da se vrati čak i u Ostrog, gde je više godina bio iguman. Vladika Lavrentije prošle godine ga je pozvao da dođe u Šabac, ali se situacija u međuvremenu promenila. Tome su posebno doprinele glasine koje su širili Jovanovi ljudi, da se on sprema da zameni Lavrentija, što nije po volji lokalnim sveštencima.

Vladika Jovan već godinu dana razrešen je upravljanja nad eparhijom u Nišu, kako je saopštila SPC, iz "zdravstvenih razloga". Prava istina je, međutim, da je došao u sukob sa uticajnim niškim sveštenicima i taj duel - izgubio.

Sabor je završio usvajanje izveštaja o jednogodišnjem radu eparhija, što je redovna tačka dnevnog reda.

A među temama o kojima će Sabor da raspravlja naći će se i situacija u evropskim eparhijama, koje su poslednjih meseci suočene sa aferama i unutarcrkvenim sukobima. Tu se lome struje. Grupa vladika okupljena oko mitropolita Amfilohija sklona je kadrovskim promenama u ovim episkopijama. Nasuprot njima je tabor vladike bačkog Irineja, kome odgovara sadašnje stanje. To je, kako prenose izvori našeg lista, nastavak pritajenog sukoba između dvojice uvaženih arhijereja, razbuktalog prošle godine na pitanju smene vladike mileševskog Filareta, koji ove godine očekuje da bude vraćen u svoju eparhiju.


DVA SCENARIJA

SABOR će u slučaju Niške eparhije razmotriti dva scenarija. Prviao-prizrenski Teodosije. Moguće je i da tron u Nišu godinu dana bude upražnjen, a da za to vreme eparhijom kao administrator upravlja patrijarh Irinej.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Draga

19.05.2016. 21:51

kako je ovo moguće kad je rečeno da nema smene u Spc.Kako je moglo da se ovo desi Nišlijama da izgube ovakvog vladiku.

Opaki

19.05.2016. 21:53

Slozite se vec jednom, vladike, prestanite sa svadjom i podelama, i pocnite sa molitvom za spas naroda.

Sever

20.05.2016. 01:33

Oni su van zakona !!! Naprave krivicna dela, ojade narod i samo budu smenjeni!!! Sta je bre ovo? Na sud pa u zatvor!!! Sta ceka policija, tuzilastvo? Jel treba narod da uzima pravdu u svoje ruke?

Banacanin

20.05.2016. 09:30

Sramota da ovaj dostojni episkop bude udaljen od svoje eparhije niske, a da episkopa Nikanora jos ne udaljavaju iz Banata. Pa to onda nije pravedni Sinod. Sramotno za Sinod.

PETAR

20.05.2016. 12:35

@Banacanin - Sramota je samo kada se oklizas a ne podignes se, Sveti Sinod je zakazao SUOCENJE sa Episkopom banatskim Nikanorom, to ce biti zvanicno i sluzbeno prva sednica Sinoda i zato molimo ne osudjujte nikoga vec se molite i budite malo strpljivi, bice to vrlo brzo.

Branko

20.05.2016. 09:41

Ovde se radi o obračunu sa svima onima koji ne prihvataju ekumenizam i Rimokatoličkog papu za prvog i nepogrešivog. Do sada je je razrešeno i proterano oko 250 monaha , monahinja i sveštenika u Srbiji zbog toga što su izabrali Svetog Savu, Sv. Vasilija Ostroškog, Sv. Nikolaja Žičkog (Velimirovića), Sv. Avu Justina Ćeliskog (Popović) i ostale Svete oce koji su se borili protiv jeresi i svejeresi. Bog neka čuva našeg Dostojnog Episkopa niškog Jovana koji je izabrao ISTINU i PRAVDU.

nislija

20.05.2016. 13:37

Pa dobro, smeniste vladiku Jovana, a sta bi sa onim Pahomijem, da ne pricam zasta je bio optuzen, jer je veoma teska tema. Znaci stitite one lose, a sklanjate dobre ljude.

alex miles

21.05.2016. 05:25

Ne da ih volim, ali ovaj je postao zrtva trenja, spletkarenja i politickih manipulacija unutar crkve, a sto samo dokazuje da kakvo kasapljenje postoji medju popovima za preztis i polozaj, a sto nema apsolutno nikakve veze sa verom u tamo nekog boga, jer oni sami pokusavaju da postanu bogovi.Uzas !