OBRT U SPC: Filaret se vraća u Mileševu?

R. Dr.

18. 05. 2016. u 13:22

ОБРТ У СПЦ: Филарет се враћа у Милешеву?
Na pomolu obrt u episkopatu srpske crkve. Predlog će se naći na Saboru koji zaseda, i većina će ga podržati

VLADIKA Filaret, posle jednogodišnje pauze, najverovatnije će biti vraćen u Mileševsku eparhiju, saznaju "Novosti".

Predlog da ponovo preuzme episkopiju kojom je upravljao do marta 2015. već je pripremljen i biće iznet Svetom arhijerejskom saboru. Prema informacijama našeg lista, uprkos protivljenju dela vladika, većina Sabora podržaće ovaj predlog.

- Filaret i dalje uživa podršku velikog broja arhijereja - kaže izvor "Novosti" iz SPC. - Najveći protivnici njegovog povratka u igru su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i vladika budimljansko-nikšićki Joanikije, koji obavlja dužnost administratora Mileševske eparhije. Njihova grupa episkopa, za razliku od prošlogodišnjeg sabora, ovog puta ostaće u manjini.

Kako se čuje u crkvenim krugovima, na promenu odnosa snaga u Saboru najviše je uticala činjenica da je deo arhijereja ubeđen da Filaretova smena nije bila pravi put za uvođenje reda u Mileševskoj eparhiji. Od prošle godine na adresu Patrijaršije u Beogradu, ali i drugih episkopskih središta, stigle su desetine pisama i peticija vernika da se Filaret vrati u svoje središte. Patrijarhu su se obraćali čak i muslimani iz okoline Nove Varoši, moleći ga da vrati smenjenog vladiku.

Episkop Filaret razrešen je prošle godine, u saborskom preglasavanju, sa svega jednim glasom više za njegovu smenu. Poznato je da on uživa podršku vladike bačkog Irineja i njemu naklonjenih episkopa. To je osnova za predlog da ove godine bude vraćen u nekadašnje središte.

Bivšem mileševskom episkopu Sinod SPC do danas nije našao novo zaduženje, niti mesto boravka. Tokom perioda suspenzije kao njegovo buduće središte određen je zabačeni manastir na jednom od vrhova planine Zlatar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Profesor Papić

18.05.2016. 15:06

Na Mnogaja i Blagaja ljeta Preosvećeni Vlad Jedva čekamo da se vratite u Bogom čuvanu Eparhiju našu Mileševsku

Nele

18.05.2016. 15:25

Vladika koji je napravio i obnovio veliki broj crkava i manastira... Ko je bio zna o cemu pricam. Samo napred!!

Seljasnica Kolovrat Prijepolje

18.05.2016. 15:56

Hvala za ove divne vesti, naseg vladiku Filareta jedva cekamo, hvala i vladici Joanikiju ali vladika Filaret zaista nedostaje kao arhijerej, veliki dobrotvor i organizator eparhije Milesevske. Gledali smo njegov rad trud suze i znoj petnaest godina, zato, narodu eparhije Milesevske ne prolazi ni jedna ruzna rec protiv vladike Filareta .DOSTOJAN!!!