Osveštana obnovljena bogoslovija u Prizrenu

D. ZEČEVIĆ

15. 05. 2016. u 13:56

Освештана обновљена богословија у Призрену
Patrijarh Irinej danas predvodio obred u najpoznatijoj srpskoj duhovnoj školi. Prvi put od 1999. godine zaigralo se kolo u dvorištu ove ustanove

OVO je veliki dan za srpski Prizren, za Srpsku crkvu i narod na Kosovu i Metohiji. Bogoslovija je bila prva srpska škola na Kosovu i Metohiji. Ova značajna ustanova, koja radi 140 godina, iznedrila je velike ličnosti!

Ovo je juče, posle obreda osveštavanja obnovljene zgrade Bogoslovije u Prizrenu, rekao patrijarh Irinej. Bogoslovija, koja je bila uništena u martovskom pogromu 2004. godine, potpuno je obnovljena.

Srpski patrijarh prethodno je otkrio bistu osnivaču i zadužbinaru Bogoslovije u dvorištu u kojem je kompleks od nekoliko zgrada povezanih u celinu.

- Nadam se da će biti prilike da se Srbi vrate u Prizren i da će obnova Bogoslovije biti povod za njihov povratak. Ovo je srpska zemlja, kada sma ja došao u ovaj grad 1994. godine, Prizren je imao 18.000 Srba, i to bez okoline - podsetio se patrijarh dana kada sam obavljao dužnost rektora Bogoslovije u carskom gradu Prizrenu.

Juče ujutru je, uz sasluženje 20 episkopa, služio svetu arhijerejsku liturgiju.

Liturgiji u Crkvi Svetog Đorđa u centru Prizrena, pored više od hiljadu vernika iz svih krajeva KiM, prisustvovali su i Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, ministar Nikola Selaković...

OBNOVA I PRIZNANjA

U OKVIRU kompleksa zdanja Bogoslovije juče je svečano osveštana obnovljena zgrada rektorata, biblioteke sa čitaonicom, spavaonica za učenike... Zaslužnima za obnovu ove zgrade na svečanoj Akademiji dodeljeni su ordeni Svetog Save i kralja Milutina. Između ostalih, dodeljen je i Marku Đuriću, direktoru Kancelarije za KiM.

POČINjE RADNI DEO SABORA

SVETI arhijerejski sabor SPC, koji je ove godine počeo na KiM, biće nastavljen danas posle podne u Beogradu. U Patrijaršijskom dvoru vladike će učestvovati u radnom delu ovogodišeg zasedanja. Sednice će, prema već ustaljenoj praksi, početi raspravom o dnevnom redu u kome učestvuju sve vladike. Najvažnije teme, kao što su kadrovska pitanja koja se tiču upražnjenih eparhija, biće predmet rasprave krajem nedelje.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije