Borislav Komad: Turci, Vidovdan i EU

10. 05. 2016. u 15:55

Ono što Turcima nije uspelo 1389, da dopru do Beča, pa onda nastave dalje, uspelo je posle ravno 627 godina, ne, istina, nasiljem, nego da Evropi glasno i drsko kaže - JOK

Борислав Комад: Турци, Видовдан и ЕУ

Borislav Komad

ONO što Turcima nije uspelo 1389, da dopru do Beča, pa onda nastave dalje, uspelo je posle ravno 627 godina, ne, istina, nasiljem, nego da Evropi glasno i drsko kaže - JOK!

Zahvaljujući, vratimo se načas prošlosti, srpskim oklopnicima i kopljanicima pod komandom časnog kneza Lazara i Kosovski boj, širenje nekadašnje imperije na zapad bilo je zaustavljeno.

Od trenutka kad su zvona na čuvenoj pariskoj crkvi Notr Dam proglasila Srbe kao pobednike, do dan-danas istorija nije verifikovala ko je bio pobednik, a ko pobeđeni na Gazimestanu.

Ali jedno je nedvosmisleno potvrđeno. Posle Kosovskog boja nisu nastvili svoj ratni pohod - porobljavanje Zapada što im je bio osnovni naum.

Sada, 2016, žestoko su ošamarili Evropu bez obzira na to što im je ponudila bezvizni režim u zamenu za poslušnost.

Tako je, neki dan, turski "sultan" Redžep Erdogan reskim rečima sasuo Uniji u lice "Idite svojim putem, a mi ćemo našim".

Kakvog li istorijskog apsurda! Dok Srbi koji su je spasli 1389. godine toga da joj zurle i daire postanu glavni, ne samo muzički instrument, ta ista Evropa, iz dana u dan, ucenjuje Beograd tražeći ispunjavanje nekakvih poglavlja da bi nas učlanila u svoju zajednicu.

Umesto, recimo, preispitivanja zločinačkog bombardovanja SRJ 1999. godine, što je, naravno, više nego naivno i pomisliti, sada Unija bezuspešno pokušava da se dodvori Turskoj, iako je već decenijama ne prima u svoje redove, čime urušava već poodavno uzdrman autoritet baš kao i u "slučaju Kosovo" kad šiptarima velikodušno dozvoljava da grubo krše i već neka potpisana, navodno, obavezujuća dokumenta overena u Briselu. Sve, naravno, pod zaštitničkim plaštom zapadnih gospodara.

Kad se, dakle, sve sabere i oduzme, neposlušni Redžep Erdogan, uključujući više nego glasni alarm nekad nazivanoj staroj i dobroj Evropi poručio je, ne, naravno, namerno, da se konačno probudi i povrati snove koje je imala pre nego što je promenila "krštenicu" nazivajući se - Unijom!


Borislav Komad, novinar

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)