Nenad Popović: Marš u slavu antifašizma

10. 05. 2016. u 12:35

Sa osećajem poštovanja i ljubavi juče sam bio deo "Besmrtnog puka" koji je marširao Beogradom

Ненад Поповић: Марш у славу антифашизма

Nenad Popović

SA osećajem poštovanja i ljubavi juče sam bio deo "Besmrtnog puka" koji je marširao Beogradom. Nosio sam fotografije svoje bake koja je, tokom izvršenja zadatka, zarobljena i mučki ubijena u Jasenovcu i dede, koji je poginuo u borbi pred sam kraj Drugog svetskog rata. Oboje su dali svoje živote za slobodu.

Oni su bili među milionima žrtava koje su porazile najveće zlo u istoriji čovečanstva. Porazili su nacizam. Zato je Dan pobede, 9. maj, tako poseban i važan dan. To je dan kada su Rusija i Srbija, marširajući rame uz rame na pravoj strani istorije, pobedili ideologiju logora smrti i gasnih komora.

Juče su Beograđani i ljudi iz svih krajeva Srbije nosili fotografije svojih najmilijih u maršu mira i sećanja. Juče je Beograd video te fotografije, koje su deo našeg porodičnog i nacionalnog nasleđa. Naši preci nisu podlegli zlu fašizma. To su lica koja su stvarala istoriju, sadašnjost i budućnost, pred kojima stojimo uzdignute glave, s velikom ljubavlju i poštovanjem.

Srbija, kao saveznik i prijatelj Rusije, i kao zemlja koja je posle Rusije, u odnosu na broj stanovnika, dala najveći broj žrtava u borbi protiv nacizma, od juče ima svoj "Besmrtni puk".

Noseći portrete svojih stradalih očeva i majki, baka i deka, mi zapravo nosimo čitavu istoriju naše zemlje u rukama. Na tu istoriju, Srbija može da bude ponosna.

Slike boraca stradalih za slobodu Srbije, pokazale su čitavom svetu da Srbija i Rusija, kao nekada, i danas marširaju na pravoj strani istorije.

Mnogi stradali, poginuli su kao braća po oružju, boreći se zajedno u rovu sa Rusima. Mnogi od njih su zajedno ginuli, štiteći jedan drugog. Mnogi od njih su dali svoj život, da bi onaj drugi preživeo. To bratstvo u ratu, sačuvano je i u miru.

To je posebno važno danas, jer kako se u svetu ponovo bude sile koje daju legitimitet nacizmu, tako se sve snažnije učvršćuje prijateljstvo između srpskog i ruskog naroda. Ideologija dominacije i uništenja naroda, nikada više ne sme da se probudi i svet dovede na ivicu kataklizme.

Srbija i Rusija osećaju te potrese i zato se ponovo zbližavaju, držeći fotografije svojih stradalih predaka kao putokaze. Njihova lica, pokazuju nam pravi put. To je put slobode, pravde i antifašizma. Naši najbliži su za te tekovine dali živote, mi ih danas ne smemo izdati.

Pred sobom imamo, kao nekada, put dobra ili put zla. I Rusija i Srbija, ma kako velike bile naše žrtve, biraju stranu dobra. Biraju svet ravnopravnosti i mira. Biraju svet bez ratova i kriza, biraju svet nacionalnog dostojanstva.

Zato je Dan pobede toliko važan i zato moramo podsećati našu decu iz dana u dan, iz meseca u mesec, iz godine u godinu, kakav su podvig načinile Rusija i Srbija, zajedno sa zapadnim saveznicima. Naša deca moraju da znaju ko su bili heroji, a ko zločinci. Zato smo juče koračali u "Besmrtnom puku". Zbog naše dece i njihove budućnosti.

Jer, dok traje sećanje na stradale heroje, naša deca će znati da izaberu put istine i pravde. I sve dok traje sećanje na borbu Srbije i Rusije, naša deca neće biti prevarena pokušajima da se istorija nasilno promeni: da se u morbidnoj predstavi buđenja nacizma, ubice predstavljaju kao žrtve, a žrtve kao ubice. Istina je, srećom, neizbrisiva. To su slike stradalih u borbi protiv nacizma, to su lica naših najbližih.


Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

!?

10.05.2016. 18:13

@hristina - Kad mu budeš video kuću, onda ćeš drugačiju pesmu da pevaš.

Bane NS

10.05.2016. 16:39

Jesi li iskoristio ovaj sveti datum za dnevno politicke svrhe?! Gade mi se politicari!

Lazar

10.05.2016. 16:48

Dan pobede treba obeležavati i slaviti. Moramo biti ponosni na našu istoriju i pretke. Srbija je beskrajno zahvalna braći Rusima na bratskim odnosima.

Darko

10.05.2016. 16:58

Živelo Srpsko Rusko prijateljstvo. Rusi su nam jedini prijatelji i to se pokazalo kroz istoriju. Od ostalih samo imamo muke i ucene.

DW

10.05.2016. 17:29

Patriota iz interesa. Ako zaista misli ovo što je napisao onda mu nije mesto u koaliciji sa SNS-om, a vrlo moguće da će im se pridružiti i Čeda-Zukorlić-Čanak.

Srbija

10.05.2016. 17:43

"Zato je Dan pobede toliko važan i zato moramo podsećati našu decu iz dana u dan, iz meseca u mesec, iz godine u godinu, kakav su podvig načinile Rusija i Srbija." BRAVO!

karamba

10.05.2016. 18:21

Meni je poznato da ste vi komunisti pobedili srpski i ruski narod, jer vas ideolog Marks je tvrdio da su Srbi rasno smece i da svi sloveni moraju nestati u revolucionarnom holokaustu! Nije mi jasno kad to vi pobediste fasiste? Nacional socijaliste niste nikad pobedili jer dan pobede nad nacizmom i ne postoji! Ja bih na vasem mestu drugarice i srugovi, CUTAO!

Чапајев

10.05.2016. 18:22

"Бесмртни пук" и тајкуни? Нешто ту није у реду???