Knjige svim siromašnim đacima

I. MIĆEVIĆ

07. 05. 2016. u 13:45

Ministarstvo će predložiti da država ugroženim osnovcima pokloni udžbenike. Dobra vest čak za 40.000 učenika iz porodica koje primaju socijalnu pomoć

Књиге свим сиромашним ђацима

BESPLATNE udžbenike za narednu školsku godinu dobiće svi učenici osnovnih škola iz porodica koje su korisnici socijalne pomoći, najavio je, za "Novosti", ministar prosvete dr Srđan Verbić. On će ovakav predlog izneti Vladi na usvajanje.

Spisak će biti formiran prema podacima koje školama dostavljaju centri za socijalni rad, a za ostvarivanje ovog prava biće dovoljna potvrda o primanju socijalne pomoći. Procenjuje se da će oko 40.000 učenika moći da ostvari ovo pravo.

- Već sledeće nedelje prikupićemo podatke kojima škole raspolažu i pripremićemo program o besplatnim udžbenicima koji treba da donese Vlada - kažu u Ministarstvu prosvete. - Napravićemo izbor koje udžbenike će učenici dobiti i trudićemo se da to budu oni koji su neophodni za školovanje. Komplete će dobiti učenici svih razreda osnovne škole, a obezbedićemo i komplete za školske biblioteke.

Ove godine učenici će se prijavljivati s potvrdom iz centra za socijalni rad, ali će svi biti u istom položaju, tj. neće kao prošle godine biti podeljeni na one koji dobiju pun iznos i one koji mogu da računaju na polovinu potrebnog iznosa. Prošle godine pravo na besplatne udžbenike ostvarilo je oko 150.000 đaka, ali su dobijali vaučere u iznosu od 2.000 do 8.000 dinara, u zavisnosti od razreda i materijalnog stanja. Prošle godine pravo na besplatne knjige imala su deca samohranih roditelja, mališani iz hraniteljskih porodica i domova, iz porodica sa oba nezaposlena roditelja i drugi učenici iz materijalno ugroženih porodica. Budžet za besplatne udžbenike bio je oko 600 miliona dinara.

KATALOG KNJIGA

MINISTARSTVO prosvete objavilo je juče na svom sajtu katalog udžbenika koji su škole izabrale za period od naredne tri godine. U katalogu se našlo oko 1.700 knjiga, s podacima o ceni, i pojedinačno po školama - koji udžbenik i kog izdavača su izabrali po predmetima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije