Mala matura opet po kafanama!

I. MIĆEVIĆ

06. 05. 2016. u 20:19

Roditelji osmaka biraju da se svečanosti povodom kraja osnovnog obrazovanja održavaju u restoranima i hotelima. Pronalaze rupu u zakonu koji zabranjuje slavlje izvan škole

Мала матура опет по кафанама!

Školska proslava male mature

PROSLAVA male mature sve više se iz škola vraća u kafane. Iako je Ministarstvo prosvete prvo slalo preporuke školama da osmaci slave u školskim salama, posle i zakonom zabranilo malu maturu u restoranima i hotelima, otkrivena je "rupa u zakonu": propisi zabranjuju školama da vode decu u kafane, ali ne postoji "veto" da to rade roditelji. E upravo tu mogućnost su udruženo iskoristili roditelji, đaci i agencije, te osmake tako, bez kršenja propisa, vode na maturske večeri.

Deo roditelja se buni, jer deci nije mesto u kafani, i smatraju da je proslava u školi primerenija, ali oni su u mnogim školama u manjini. Glasovima većina bira se kafana!

OŠ "Laza Kostić" iz Beograda jedna je od škola čiji će maturanti slaviti u restoranu, samo još nisu odlučili u kojem. Cena za obe ponude je 2.950 dinara, a sadržaj sličan - orkestar, animacija, večera od predjela do deserta i sokovi u neograničenim količinama.

- Kao posebna atrakcija u ponudi se navodi da je gost večeri "Pinkova zvezdica". Stvarno ne mislim da je to vrednost kojoj škola treba da uči decu - žali se majka jednog osmaka. - Proslava u školi mnogo je primerenija njihovom uzrastu. Tako je bilo ranijih godina organizovano, ali ove su roditelji izglasali drugačije.

Da poslednju reč imaju roditelji potvrđuje i Jovan Čuković, direktor OŠ "20. oktobar" u Beogradu. NJegovi učenici slaviće u školi, ali kaže "pobeda je bila tesna".

LOŠI USLOVI - Škole nemaju dobre uslove za proslavu. Mali broj ima odgovarajuće sale. Škole su velike i teško je kontrolisati da ne uđe neko nepozvan. Najveći problem je hrana. U junu su već visoke temperature, pa hrana satima stoji u školi, izvan frižidera. Restorani imaju kuhinju, hranu čuvaju na hladnom, pa ne može da se pokvari - kaže Vanja Đekić.

- Glasali su svi roditelji osmaka i za svega 15 glasova pobedila je proslava u školi. Iako je ponuda restorana bila za 1.000 dinara skuplja, roditelji su masovno bili za tu opciju - objašnjava Čuković. - Prethodnih godina smo lepo organizovali i verujem da će opet biti tako. Orkestar će svirati primeren repertoar, imaćemo obezbeđenje, kompletnu večeru...

Čuković dodaje i da je njegov utisak da se deci pripisuje više zrelosti nego što je zaista imaju, te da ih ne treba požurivati da odrastu.

Sa proslavama u restoranima ne slaže se ni Ministarstvo prosvete, i podsećaju na Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju:

- Članom 39 ovog zakona propisano je da se proslave školskih i državnih praznika, početka i kraja školske godine i završetka osnovnoškolskog obrazovanja i vaspitanja za učenike organizuju u školi ili u dogovoru sa jedinicom lokalne samouprave u ustanovama kulture.

Da škola ne bi prekršila zakon, ugovore sa agencijama potpisuju roditelji.

- Svaki roditelj pojedinačno potpiše ugovor - kaže Vanja Đekić, vlasnica agencije "Vanja". - Deca su obezbeđena, niko ne može da uđe nepozvan, sve je prilagođeno njihovom uzrastu. Sva iskustva koja imamo bila su pozitivna, pa i ove godine mnoge škole sarađuju sa nama.

Naša sagovornica, sa iskustvom od gotovo dve decenije, kaže da su proslave u restoranima mnogo bolje organizovane nego u školama.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Boba

07.05.2016. 01:23

@zoki - Pa onda neka roditelji koji podržavaju kafane malo navrate da vide šta se tu radi!!!!

Gastarbajter

07.05.2016. 06:00

Pogresno se favorizuje rec kafana. Bolje je u nekom restoranu sa poslugom, porcelanskim tanjirima i staklenim casama proslaviti i osetiti se dostojanstveno nego u fizickim salama na drvenim klupama, papirnim tanjirim i plasticnim casama se gnjaviti bez posluge i prosutim salatama po podu. Sta je tu lose. Niko deci ne daje rakiju u tim kafanama nego im lepo okite ambijent i docekaju ih kao odrasle. Ja licno ne idem u kafane i nisam iz te branse da bih je branio.

SMOKI

07.05.2016. 07:48

Ja sam za to. Malu maturu treba proslavljati vise nego veliku.A tek onda ce mo videti ksakve ce nam biti velike mature. Imaju roditelji pare samo se femkaju. Samo bih postavio jedan uslov. Da se odvoji od ukupne cene proslave 10% za nadprosecnu decu i decu koja su bili djaci pesaci. Kad vec besnimo onda da bar nekome i pomognemo.

Horus

07.05.2016. 09:44

Zasto im nije mesto u kafani? Nekad im nije bilo mesto u kafani ali danas vise nema pravila, izlaze vec sa 13 godina kao matorke.

ggoga

07.05.2016. 10:33

Ево још једне лепе вести ,поред тога шта ради Станија,Мими Оро,Сораја,чеда естрадних певаљки и мали матурани , напокон могу да славе на начин како им сервира риалити програм . Дивно и све честитке брижним родитељима који су се изборили да деца иду у кафану,једном се слави мала матура.

roditelj dva deteta

07.05.2016. 16:09

Nekada se slavila samo velika matura. Pomodarstvo, proslave i punoletstva i diplome su uzele maha i ovaj narod koji kuka da gladuje, ima para za sve. Neka idu deca kad mame i tate vole da bacaju pare.

Zabrinuti

09.02.2018. 09:21

Naravno da roditelji nisu organizatori.Sve je u rukama direktora i rukovodstva škola koji se kriju iza navodnih odluka Saveta roditelja.Ako škole nisu organizatori , zašto su na tim proslavama prisutni nastavnici i direktori škola.